Alecoair Logo

Totul despre aparatele de aer conditionat mobile - Avantaje si Dezavantaje

Totul despre aparatele de aer conditionat mobile - Avantaje si Dezavantaje


Aerul conditionat a devenit un aparat electrocasnic indispensabil in orice locuinta, atat pe timpul verii, cand temperaturile caniculare si umiditatea ridicata fac aerul irespirabil, cat si iarna, pentru a spori confortul termic al casei. 

 

Exista insa cazuri in care aparatele de aer conditionat fixe nu sunt o solutie. Studentii care locuiesc in camine sau persoanele care se muta des sau stau cu chirie in apartamente care nu sunt dotate cu aer conditionat apeleaza de multe ori la o alta varianta: un aer conditionat portabil. Acest aparat are avantajele si dezavantajele sale, asa ca noi iti prezentam pe larg toate informatiile de care ai nevoie, pentru a face cea mai inteligenta alegere pentru nevoile tale.

Cum functioneaza aparatul de aer conditionat mobil?


Aparatul de aer conditionat mobil functioneaza usor diferit fata de cele fixe. Acesta este format din doua parti: un compresor, prin intermediul caruia se face schimbul de caldura, si o unitate care expulzeaza aerul in incapere. La aparatele de aer conditionat montate pe perete aceste doua parti sunt separate (unitatea externa - compresorul - se monteaza pe un perete exterior, in timp ce unitatea interna se afla in casa). In cazul aparatelor mobile, aceste doua unitati sunt combinate intr-una singura, iar de aici deriva atat avantajele, cat si dezavantajele acestor tipuri de aparate.

Cum functioneaza aerul conditionat mobil? Aerul din incapere este trecut printr-un filtru cu carbune, care il purifica, retinand bacteriile sau impuritatile. Apoi, aerul este racit si i se reduce umiditatea, urmand sa fie suflat inapoi in incapere. Si aparatele de aer conditionat mobile sunt dotate cu un furtun de evacuare, care trebuie scos in exterior. Pentru acesta, vei avea nevoie de un astfel de dispozitiv pentru etansare, astfel incat aerul cald sa nu patrunda inapoi in casa si sa scada eficienta aparatului de aer conditionat.

Exista si aparate fara furtun de evacuare. Aerotermele nu au insa functia de racire a aerului, ci doar ii reduc umiditatea si il recircula. Acestea pot fi insa o solutie mai accesibila pentru multe persoane.


Avantajele aparatelor de aer conditionat mobile:


Aparatul de aer conditionat mobil are numeroase avantaje, dintre care cel mai important de mentionat sunt portabilitatea, pretul avantajos, dar si procedeul simplu de instalare.

Portabilitate

Aceste aparate au o greutate redusa, sunt usor de manevrat, pentru ca multe sunt dotate si cu rotite, au un design modern, care este usor de integrat in orice stil de amenajare si il poti muta dintr-o camera in alta fara prea mult efort. Un aparat de aer conditionat portabil poate cantari intre 20 si 35 de kilograme si este recomandat sa il amplasezi cat mai aproape de o fereastra, astfel incat sa poti scoate cu usurinta furtunul de evacuare pe geam.

Montaj relativ usor

Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui tip de aparat este ca nu e nevoie de mana unui profesionist pentru a-l instala. Asta inseamna ca nu trebuie sa mai gauresti niciun perete pentru a-l monta si il poti plimba cu usurinta dintr-o camera in alta.

Eficienta energetica

Aparatele portabile de aer conditionat performante sunt incadrate in clasa A de eficienta energetica si sunt mai avantajoase din punct de vedere al consumului de curent decat cele fixe.

Pretul semnificativ mai mic

Preturile aparatelor mobile de aer conditionat variaza in functie de capacitatea de racire maxima, debitul maxim de aer, agentul frigorific utilizat, dimensiuni, greutate sau functiile pe care le are integrate. Insa, in cazul in care nu iti iei un aparat ultraperformant, acestea sunt mereu mai ieftine decat un aparat de aer condtionat fix.


Dezavantajele aparatelor de aer conditionat mobile:


Un aparat mobil de aer conditionat mai ieftin, usor de montat si eficient pare o investitie inteligenta, insa, inainte sa iti achizitionezi unul, este important sa cunosti si care ii sunt dezavantajele si limitarile.

Eliminarea apei

Apa care rezulta in urma procesului de racire trebuie eliminata periodic, iar acest procedeu se face manual. Aceasta este colectata intr-un rezervor pe care il golesti prin destuparea unui mic orificiu, ceea ce se poate dovedi putin mai complicat decat pare la prima vedere. Insa vestea buna este ca exista si aparate de aer conditionat cu rezervor detasabil, astfel incat sa nu pierzi mult timp sau sa depui efort cu aceasta operatiune minora.

Etanseitatea gurii de evacuare

Aparatul mobil de aer conditionat elimina aerul cald prin intermediul acelui furtun de evacuare de care iti spuneam la inceputul articolului. Acesta trebuie scos pe fereastra, insa dezavantajul este ca, daca lasi geamul intredeschis, pe o parte vei raci aerul, pe de alta aerul cald de afara va patrunde imediat in camera.

De aceea, una dintre cele mai eficiente solutii este sa etanseizezi gura de evacuare. Asta inseamna sa faci o gaura in tocul geamului, pe care sa o etanseizezi cu ajutorul unui dispozitiv, asa incat aerul cald sa nu mai patrunda inapoi in camera.

Randamentul mai scazut

Un aparat de aer conditionat mobil are in jur de 7.000-9.000 BTU, insa exista si aparate cu o capacitate de 15.000 BTU, evident, la preturi mult mai mari. Un astfel de aparat de aer conditionat cu o capacitate maxima de racire de 9.000 BTU poate fi utilizat in spatii de pana la 32 de metri patrati, fiind perfect pentru a raci o mica garsoniera pana la temperatura de 16 grade Celsius. Cele cu capacitate mai mica pot fi utilizate pentru a raci o singura camera, fiind ideale pentru studenti sau pentru persoanele care isi petrec timpul liber intr-o singura incapere din locuinta.

Lipsa silentiozitatii

Aparatele portabile de aer conditionat au acel compresor integrat in unitate, asa ca vor fi mai zgomotoase decat cele fixe, mai ales cand functioneaza la capacitate maxima. Din acest motiv, este recomandat sa verifici numarul de decibeli emisi de acesta si, daca ai posibilitatea, sa il pui in functiune inainte sa il cumperi. Un aparat de 52-56 decibeli este suficient de performant pentru a nu emite un zgomot foarte deranjant atunci cand functioneaza.

Cate tipuri de aparate de aer conditionat portabile exista?

In functie de scopul pentru care vrei sa folosesti aparatul portabil de aer conditionat si dimensiunile spatiului care trebuie racit, exista trei tipuri de astfel de aparate:


1. Aer conditionat mobil pentru uz casnic

Aparatul portabil de aer conditionat pentru uz casnic trebuie ales in functie de dimensiunea spatiului in care locuiesti. Un aparat cu capacitate de maximum 12.000 BTU va fi suficient pentru a-ti asigura confortul termic intr-o incapere sau intr-un apartament mic. Acest tip de aparat este perfect pentru studentii care stau la camin, pentru persoanele care locuiesc cu chirie si se muta des, dar si pentru apartamentele sau casele spatioase, in care aerul conditionat fix nu reuseste sa raceasca toate camerele suficient de bine.

 

2. Aer conditionat mobil industrial

Aparatele portabile de aer conditionat pot fi utilizate si pentru racirea spatiilor industriale din domeniul farmaceutic, agroalimentar sau din industria militara, dar si pentru racirea spatiilor semideschise (corturi, standuri, garaje, chioscuri etc.), cu activitate sezoniera. Aici este nevoie de un aparat cu capacitate de racire cat mai mare, un debit mare de aer, functie de dezumidificare si mai multe trepte de functionare.


3. Aer conditionat mobil pentru piscina

Atmosfera de la o piscina inchisa poate deveni de-a dreptul sufocanta pe timpul verii, din cauza umiditatii foarte ridicate. Aerul conditionat mobil este o solutie inteligenta prin care se asigura reducerea umiditatii, purificarea aerului si racirea acestuia pana la o temperatura confortabila. Pentru un astfel de spatiu vei avea nevoie de un aparat de aer conditionat mobil cu o capacitate maxima de racire de peste 20.000 BTU, pentru a face fata chiar si in timpul zilelor caniculare.


Unde este locul potrivit pentru amplasarea aparatului de aer conditionat?


Locul ideal pentru amplasarea aparatului portabil de aer conditionat depinde de lungimea furtunului de evacuare. De regula, acesta are o lungime de 1,5-2 metri, ceea ce inseamna ca va trebui sa amplasezi aparatul in apropierea ferestrei.

Un aparat de aer conditionat mobil este solutia ideala pentru persoanele care, din varii motive, nu isi pot instala un aparat fix. Aceste aparate portabile iti ofera confortul termic de care ai nevoie pe timpul verii, sunt ieftine, usor de manevrat si au o eficienta energetica greu de ignorat, ceea ce le face o investitie buna pentru racirea spatiilor mici.

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii

Adauga comentariu

Transport gratuit

in toata tara la o comanda de peste 199 RON, pentru Livrari Standard

Returnare produs

in 14 zile de la primirea comenzii

Garantie

Preluare si returnare GRATUITA a produselor aflate in GARANTIE

Service Autorizat

pentru toate produsele cumparate de pe Alecoair.ro

Modalitati plata

Ramburs, Transfer Bancar, Card Online sau in Rate prin Parteneri detalii Click aici

Oferte speciale

299.00 RON 399.00 RON

Like pe Facebook

'dezumidificator TROTEC', 'dezumidificatoare TROTEC', 'dezumidificatoarele TROTEC', 'pret de producator', 'preturi', 'promotii', 'de camera', 'ieftine', 'magazin', 'online'ARGOBIOXIGENDUUXMEACOFRALVORNADOCLEAN AIR OPTIMAENSAdezumidificator supra, uscator prosop supra, incalzitor supraGYNOII, Camera Monitorizare Bebemijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcX4TECHMARPACBIMARPulse Performance ProductsKRYPTONICS, casti de protectie, echipament protectie trotinete, Casti si protectii trotineteTrotinete electrice Inokim Mywayvehicule electrice, trotineta electrica, moniciclu electric, plimbare in parcvehicule electrice, skateboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmonitorizare somn, dispozitiv adormire, monitorizare sanatatepurificator de aer, tratare aer, eliminare praf,eliminare polen, spori mucegai, fum de tigara, eliminare mirosuri, bratara inteligenta, bratara monitorizareDezumidificator, purificator, umidificator, difuzor arome Air Natureldezumidificator casnic, dezumidificator aer, dezumidificator peltier, dezumidificare casa, uscare perete, uscare hala productie, uscare piscinamonocicluri electrice, monociclu, monociclu electirc, roata electrica
alecoair, logo
AlecoAir
Bulevardul Timișoara 26 Bucuresti, 062345
Telefon: 0758 090 141