Varietatea microorganismelor care ne pun in pericol sanatatea este extrem de mare, fie ca vorbim de spatii inchise, spatii deshise sau pur si simplu suprafete sau obiecte cu care intram in contact. Pentru o mare parte, organismul nostru stie sa dezvolte rapid anticorpi sau metode de aparare. Alte amenintari precum e-coli, Covid-19, mucegaiuri sau virusurile gripale sunt mult mai greu de gestionat de sistemul imunitar, astfel ca avem nevoie de solutii eficiente de dezinfectare. Lampile UV si-au dovedit de-a lungul timpului utilitatea in aceasta directie.
Ce sunt lampile cu ultraviolete
Sterilizarea cu filtre UV-C are un istoric generos de reusite, dovedindu-se poate cea mai eficienta metoda de eliminare a bacteriilor sau virusurilor din aer, apa si de pe suprafete. Cele mai reusite tehnologii pornesc din tehnici vechi dar imbunatatite si adaptate nevoilor noastre. Un bun exemplu in acest sens il reprezinta lampa UV-C bactericida, un produs menit sa ne faca viata mai usoara daca este folosita corect.
Au fost testate sute de mii de microorganisme, mucegaiuri, fungi sau agenti patogeni precum virusuri, bacterii si paraziti, iar germicidarea cu lampa UV-C a avut succes in proportie de 100% - nu a fost raportat niciun act de rezistenta a germenilor impotriva luminii UV-C de-a lungul testelor stiintifice intreprinse.
Ce este radiatia ultravioleta si ce efecte are
Razele UV sau radiatiile ultraviolete sunt radiatii magnetice care au o lungime de unda mai mica decat cea care poate fi perceputa de ochiul uman. In stare naturala, acestea sunt emise de soare, intr-un spectru de la 100nm la 400nm (lungime de unda), insa oamenii au gasit solutii de a reproduce radiatii UV cu ajutorul arcurilor electrice, laserelor, lampilor cu mercur sau lampilor LED. In functie de lungimea de unda, radiatiile ultraviolete pot fi periculoase sau nu pentru organismul uman. Depinde astfel de noi sa intelegem si sa folosim corespunzator lumina UV, respectiv produsele care emit astfel de radiatii.
Tipuri de radiatii UV
Sunt 4 categorii de radiatii UV:
1. Radiatii UV lungi (UV-A, spectrul 315-400nm) reprezinta aproximativ 95% din toata energia UV de pe suprafata pamantului emisa de soare. Radiatiile UV-A sunt cele responsabile de bronzarea sau inrosirea pielii ca urmare a expunerii la soare. O expunere redusa la aceste tipuri de radiatii nu este nociva, este chiar benefica pentru organism, insa o expunere prelungita vine cu o serie de riscuri pentru sanatate.
2. Radiatiile UV medii (UV-B, spectrul 280-315nm) nu trec de epiderma si sunt principalele cauze ale cancerului de piele. Radiatiile UV-B sunt cele mai frecvente in lunile de vara si in perioada pranzului. O expunere de cateva minute la acest tip de radiatii duce la inrosirea pielii, iar o expunere indelungata duce la probleme serioase de sanatate.
3. Radiatii UV scurte (UV-C, spectrul 200-280nm) emise de soare sunt absorbite de stratul de ozon insa ele pot fi reproduce artificial prin diverse metode. Acest tip de radiatii ucid germenii de pe suprafete, dar sunt nocive si pentru organismul uman, la o expunere indelungata.
4. Radiatiile V-UV (spectrul 100-200nm) pot fi obtinute, artificial, fiind folosite in generarea de ozon, un agent cu efect germicid care se autodescopune in interval de pana la 4 ore.
Avantajele folosirii unei lampi UV bactericide
Sterilizarea mediului si curatarea aerului in mod eficient reprezinta cu siguranta avantajele principale ale folosirii unei lampi UV-C bactericide. Spitalele si cabinetele medicale folosesc frecvent lampa UV-C fiindca rapiditatea cu care actioneaza radiatia implica un consum mic de energie, deci si costuri reduse. De asemenea, daca lampa UV-C este folosita conform instructiunilor, nu vor exista reziduuri precum in cazul metodelor de curatare cu produse chimice de dezinfectie.
Pentru uz casnic, cabinete medicale, birouri sau alte incinte, punem la dispozitie produse care emit lumina UV-C sau V-UV pentru sanitizarea incaperilor sau suprafetelor. Aceste produse, foarte eficiente, necesita utilizarea in anumite conditii de siguranta.
Alege eficient si responsabil din gama noastra de aparate de sterilizare cu UVC la preturi potrivite oricarei necesitati si nu uita sa consulti cu atentie detaliile tehnice aferente produselor inainte de a comanda online.