Alecoair Logo

Ce este mucegaiul, care sunt cauzele lui si cum poti scapa de el definitiv

Ce este mucegaiul, care sunt cauzele lui si cum poti scapa de el definitiv

    Mucegaiul ridica probleme foarte multor persoane. Adesea, indiferent de cat de atenti suntem la curatenia locuintei, el isi face aparitia iar si iar, punandu-ne sanatatea in pericol si afectand intregul ambient al casei. Tocmai de aceea, ne-am propus sa iti spunem totul despre mucegai, inclusiv cauze si metode prin care sa il faci uitat complet.


    Ce este mucegaiul?

    Mucegaiurile sunt ciuperci microscopice care se inmultesc prin spori. Cu siguranta ai vazut cel putin o data o pata verzuie sau neagra de mucegai fie intr-o locuinta (pe pereti, in baie in zonele cu umiditate ridicata) fie pe alimente. Ele pot aparea atat in interior, cat si in exterior.

    Pentru a putea creste, sporii au nevoie de umiditate, iar daca ai mucegai pe pereti, primul lucru pe care il ai de facut este sa elimini din casa ta pricipala cauza a aparitiei lui – umiditatea. Trebuie sa stii ca mucegaiul care apare pe alimente sau cel exterior nu are aceleasi caracteristici precum cel de interior. Denumirile stiintifice ale mucegaiurilor care se regasesc cel mai des in locuinte sunt Cladosporium, Penicillium, Alternaria si Aspergillus.


    De ce apare mucegaiul pe pereti?

    Un mediu cald si umed este perfect pentru dezvoltarea mucegaiului. Unul din semnele umiditatii ridicate este formarea condensului. Acesta poate fi provocat de materialele utilizate pentru izolarea peretelui sua pur si simplu datorita umiditatii generate de activitatil ezilnice, de la spalatul rufelor, dusul sau pregatirea mancarii. Aerul umed, in contact cu suprafetele reci - pereti, ferestre - genereaza aparitia condesului. Infiltratiile de apa sunt o alta cauza a umiditatii crescute si implicit a a aparitiei mucegaiului. De aceea, se formeaza usor mucegai in beciuri, poduri, pe peretii exteriori sau balcoane. 

    Un alt motiv pentru care mucegaiul isi face aparitia pe pereti este blocarea transferului umiditatii de la interior spre exterior. Cu alte cuvinte, peretii „nu respira“ pentru ca izolarea nu a fost facuta in mod adecvat. Din aceasta cauza, umiditatea se acumuleaza in interior, se formeaza condensul si apar petele inestetice de mucegai. Puntile termice sunt si ele o cauza frecventa a aparitiei mucegaiului. In special intr-o casa sau incapere care nu este aerisita zilnic sau nu exista ventilatie corespunzatoare, sansele de aparitiei a mucegaiului cresc.


    Factori care favorizeaza aparitia mucegaiului:

    • Tamplaria termoizolanta – cea mai noua si pe care multi dintre noi o avem in casa – favorizeaza aparitia condensului, deci poate contribui la dezvoltarea mucegaiului. Astfel de ferestre sunt foarte utile pentru ca impiedica pierderile de caldura, insa ele reduc si circulatia aerului. Tocmai de aceea locuinta trebuie aerisita bine zilnic.
    • Umiditatea produsa – umiditatea care se formeaza in casa mai ales in bucatarie si in baie (de la gatit sau de la dus) este una dintre principalii factori care duc la aparitia mucegaiului
    • Incalzirea insuficienta – este si ea responsabila de dezvoltarea mucegaiului. Prin incalzire, insa, nu este eliminata umiditatea din incapere ci doar este crescuta capacitatea aerului de a mentine mai multa umiditate in stare de vapori (fara condens) astfel ca, daca o camera este incalzita si apoi racita, fara a ventila sau a scoate intr-un fel sau altul umiditatea din aer, va fi supusa, la fel de mult riscului de igrasie sau mucegai.



    Tipuri de mucegai:

    • Mucegaiul alb – este cel mai comun si se formeaza ca o pasla alba si densa care acopera suprafata. Este usor de recunoscut tocmai datorita culorii albe si a aspectului ca de vata alb-gri.
    • Aspergillus – este un mucegai verde si este foarte des intalnit in natura – pe porumb, nuci sau paie -  dar si pe suprafata unor alimente precum painea sau cartofii
    • Cladosporium – are o culoare verde inchisa si apare pe textile sau pe suprafete lemnoase.
    • Penicillium – poate fi si de culoare verde, cat si verde alabstru sau albastru si apare de obicei fie pe fructe si legume, fie pe suprafete din locuinta – pereti, tapet, covoare, colturile subsolurilor.
    • Alternaria – este cel care provoaca pete maronii la nivelul frunzelor si al fructelor
    • Stachysbotrys – de o culoarea negru-verzuie, acest tip apare mai des pe lemn sau panouri din gips.



    Cum depistam mucegaiul in locuri in care nu este vizibil?

    Mucegaiul se poate forma si in locuri ferite vederii – dupa obiecte de mobilier mari, spre exemplu. Exista posibilitatea sa ai si mucegai sub parchet, caz in care nu il vezi, dar iti poate afecta sanatatea, la fel ca si cel din locuri vizibile.

    Iti poti da seama ca in casa ta exista mucegai daca simti un miros specific umezelii. Mirosul de mucegai se aseamana cu cel de pamant umed. Daca petreci mult timp in casa, exista sansa sa nu-l mai simti. Cu toate acestea, daca atunci cand te intorci in casa dupa ce ai petrecut ceva timp plecat in aer liber simti acest miros, dar nu depistezi locul pe care s-a format, este cazul sa investighezi sursa lui. Daca nu il vezi nici in spatele obiectelor de mobilier, este cazul sa verifici si parchetul, mocheta sau orice alta suprafata sub care se poate forma mucegaiul.


    Alergie la mucegai. Simptome 
    Mucegaiul are o multime de efecte negative asupra sanatatii tale, fiind foarte periculos mai ales pentru copii. Printre simptomele alergiei la mucegai se numara:

    • secretii nazale
    • tuse si stranut
    • senzatia de iritare in gat sau de apasare in piept
    • respiratie suieratoare si disconfort respirator
    • lacrimarea, inrosirea ochilor si aparitia usturimilor la nivelul ochilor
    • eczeme si iritatii la nivelul pielii
    • oboseala, dureri de cap


    Boli provocate de mucegai
    Mucegaiul este daunator nu doar pentru ca poate provoca alergii, ci si pentru ca poate provoca sau declansa alte afectiuni, mai grave. Printre ele se numara:

    • Astmul sau agravarea astmului in cazul celor bolnavi
    • Sinuzita fungica
    • Tulburari neurocognitive si probleme de memorare
    • Probleme la nivelul articulatiilor si al muschilor
    • Probleme de vedere
    • Afectiuni renale si gastrointestinale
    • Afectiuni ale sistemului nervos, depresie
    • Boli pulmonare


    Metode simple de a preveni aparitia mucegaiului

    Este limpede ca mucegaiul nu este de neglijat si ca trebuie sa faci tot posibilul sa-l previi in cazul in care nu si-a facut deja aparitia in locuinta ta. Orice s-a confruntat cu aceasta problema, s-a intrebat: Cum scap de mucai?

    Din fericire,exista cateva metode simple pentru a-ti feri casa de el. Iata ce trebuie sa faci:

    • Aeriseste de doua ori pe zi fiecare camera din casa
    • Multe persoane se plang ca au mucegai in baie, tocmai pentru ca in aceasta incapere nivelul de umiditate este crescut. Asadar, dupa fiecare baie sau dus lasa fereastra deschisa si lasa lumina aprinsa cateva minute (intunericul favorizeaza aparitia lui)
    • Curata foarte bine bucataria – sterge bine aragazul si peretii de langa aragaz (petele de grasime reprezinta un mediu ideal pentru dezvoltarea mucegaiului), nu lasa alimentele sa se altereze, arunca orice aliment care a trecut termenul de valabilitate
    • Nu usca rufele in casa
    • Nu amplasa covoare din materiale textile pe podeaua din baie
    • Foloeste un dezumidificator. Monitorizeaza si controleaza umiditatea din incapere cu ajutorul unui dezumidificator. Vezi mai jos de ce este util un astfel de aparat pentru eliminarea mucegaiului. 


    Metode de a scapa de petele de mucegai

    Daca te intrebi cu ce se scot petele de mucegai deja formate, ai la indemana solutii antimucegai din comert sau solutii naturale impotriva mucegaiului. Poti sterge peretii cu un amestec format din doua plicuri de bicarbonat de sodiu si un litru de apa, un mix dintr-o cana de apa si o lingurita de ulei din arbore de ceai (dublezi sau triplezi cantitatile in functie de suprafata).

    Alte remedii naturiste impotriva mucegaiului sunt extract de sâmburi de citrice sau uleiul de cuisoare. Dilueaza 20 de picaturi din extractul din samburi de citrice in 400 ml de apa si sterge pererii cu respectivul amestec. Intr-un litru de apa pune un sfert de lingurita de ulei de cuisoare si sterge petele de mucegai cu acest amestec.

    Solutie antimucegai facuta in casa. Reteta cea mai simpla

    Iata si o reteta bazata pe ingrediente pe care le ai cu siguranta in casa:

    • 100 ml otet
    • 100 ml apa
    • 10 ml peroxid de hidrogen (apa oxigenata)
    • Sucul de la o lamaie
    • 2 linguri de bicarbonat de sodiu

    Pune toate aceste ingrediente intr-o sticla cu pulverizator, agita bine sticla si stropeste din abundenta zonele afectate de mucegai. Deschide ferestrele si lasa amestecul sa actioneze cateva ore (2-4) apoi sterge zonele cu o carpa.


    Dezumidificatoarele: cea mai simpla solutie antimucegai

    Dupa cum ai aflat parcurgand acest text, mucegaiul iubeste umezeala. Umiditatea aerului intr-o casa ar trebui sa fie de 40-60%. Un nivel care trece de 60% creste semnificativ sansele de aparitie a mucegaiului, iar o umiditate de peste 80% este sigur un mediu propice pentru aparitia mucegaiului. Cea mai simpla solutie pentru a elimina principala cauza a dezvoltarii mucegaiului este folosirea unui dezumidificator.

    Pentru ca exista o legatura stransa intre umezeala si mucegai, cheia este sa actionezi impotriva ei, iar un dezumidificator pentru mucegai este si cea mai simpla, dar si cea mai sigura solutie pentru a nu te confrunta cu el. In plus, daca ai avut de-a face cu el, l-ai eliminat si vrei sa te asiguri ca nu va mai aparea niciodata, tot acest aparat va fi remediul cel mai bun. 

    Cum te scapa un dezumidificator de mucegai?

    Un astfel de aparat are capacitatea de a extrage surplusul de umiditate din aer. Poti astfel control nivelul umiditatii la un interval optim, de sub 60%, in care mucegaiul nu se mai poate dezvolta. 

    Este eficient? Cu siguranta. Sute sau poate mii de clienti AlecoAir au achizitionat un dezumidificator pentru a elimina mucegaiul din beciuri, debarale, baie sau chiar din dormitor sau camera copilului. 

    Aici gasesti o gama completa de dezumidificatoare casnice. 


    Renovezi? Solutii tehnice pentru a preveni aparitia mucegaiului

    In cazul in care ai in plan renovarea locuintei, ia in considerare gasirea unor metode prin care poti sa elimini de la bun inceput posibilitatea formarii mucegaiului.

    Alege sa incorporezi in mortar aditivi impotriva mucegaiului, echipa de meseriasi cu care lucrezi te poate ajuta in acest sens. Folosirea placilor de polistiren expandat este si ea de luat in calcul pentru a nu lasa mucegaiul sa se formeze. Una dintre cele mai moderne metode este reprezentata de folosirea batoanelor congelate in pereti; in ele exista o substanta speciala care va preveni aparitia mucegaiului.

    Odata ce afli toate aceste informatii si pui in aplicare sfaturile noastre de eliminare si prevenire a mucegaiului, iti poti lua adio de la aceasta problema.  

    Sursa foto: Shutterstock

Comentarii

Adauga comentariu

Transport gratuit

in toata tara la o comanda de peste 199 RON, pentru Livrari Standard

Returnare produs

in 14 zile de la primirea comenzii

Garantie

Preluare si returnare GRATUITA a produselor aflate in GARANTIE

Service Autorizat

pentru toate produsele cumparate de pe Alecoair.ro

Modalitati plata

Ramburs, Transfer Bancar, Card Online sau in Rate prin Parteneri detalii Click aici

Oferte speciale

2,999.00 RON 3,999.00 RON

Like pe Facebook

'dezumidificator TROTEC', 'dezumidificatoare TROTEC', 'dezumidificatoarele TROTEC', 'pret de producator', 'preturi', 'promotii', 'de camera', 'ieftine', 'magazin', 'online'ARGOBIOXIGENDUUXMEACOFRALVORNADOCLEAN AIR OPTIMAENSAdezumidificator supra, uscator prosop supra, incalzitor supraGYNOII, Camera Monitorizare Bebemijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcX4TECHMARPACBIMARPulse Performance ProductsKRYPTONICS, casti de protectie, echipament protectie trotinete, Casti si protectii trotineteTrotinete electrice Inokim Mywayvehicule electrice, trotineta electrica, moniciclu electric, plimbare in parcvehicule electrice, skateboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmonitorizare somn, dispozitiv adormire, monitorizare sanatatepurificator de aer, tratare aer, eliminare praf,eliminare polen, spori mucegai, fum de tigara, eliminare mirosuri, bratara inteligenta, bratara monitorizareDezumidificator, purificator, umidificator, difuzor arome Air Natureldezumidificator casnic, dezumidificator aer, dezumidificator peltier, dezumidificare casa, uscare perete, uscare hala productie, uscare piscinamonocicluri electrice, monociclu, monociclu electirc, roata electrica
alecoair, logo
AlecoAir
Bulevardul Timișoara 26 Bucuresti, 062345
Telefon: 0758 090 141