Cand ajungi acasa dupa o lunga zi obositoare, primul lucru pe care il faci dupa ce inchizi usa este sa te trantesti pe canapeaua moale si sa deschizi televizorul.
Totusi, exista si alte moduri mult mai relaxante pe care le poti folosi ca sa te destinzi si sa scapi de orice urma de stres ramasa. Televizorul este posibil sa te oboseasca mai mult decat sa te relaxeze. Calculatorul, la fel.
Unele studii demonstreaza care sunt efectele stresului in viata cotidiana, dar totusi este posibil sa te intrebi: de ce e sanatos sa ma deconectez si sa incep sa ma relaxez odata ajuns acasa?
Stresul este, de fapt, una dintre cele mai mari probleme de sanatate din lume. Este un factor important in declansarea multor probleme de sanatate precum convulsii, hipertensiune arteriala, scaderea imunitatii sau depresie.
Aplica, incepand de azi, aceste cinci sfaturi simple si te vei bucura de mai multa linistite :
O baie fierbinte poate fi una dintre cele mai bune si mai rapide modalitati de relaxare dupa o zi obositoare.
Apa fierbinte are un efect calmant, asa ca va contribui imediat la relaxarea tuturor muschilor. Scopul este sa incerci sa lasi deoparte gandurile care te preseaza, sa te bucuri de o stare de liniste si de confortul unei bai calde.
Este posibil sa iti simti spatele incordat dupa orele petrecute pe scaun, la birou, asa ca o baie este o modalitate excelenta de relaxare a zonei lombare si a zonei cervicale. Baile calde reduc tensiunea arteriala si ajuta sistemul circulator. Incearca sa adaugi saruri de baie sau uleiuri esentiale (cel de portocale sau lavanda sunt o idee excelenta) pentru o experienta completa.
Creeaza sau gaseste un spatiu in care sa te relaxezi. Complet lipsit de zgomotul care ar putea sa te deranjeze, un loc care sa iti ofere posibilitatea sa te relaxezi.
Asaza-te intr-un scaun confortabil, ia cu tine o bautura calda (lapte cald cu putina miere si un praf de scortisoara este o bautura care face minuni), o carte si asculta muzica linistitoare.
Cele trei aspecte de care sa tii cont in spatiul tau de relaxare: functionalitate, confort si stil.
Ti-ar placea ca acea zona din casa destinata relaxarii sa aiba personalitate dar sa fie si practica. Scrisul te relaxeaza? Atunci pune in acea zona o masuta pe care sa ai mereu un jurnal si un pix.
Starile de anxietate sau lipsa somnului pot fi ameliorate prin intermediul aromaterapiei. Aceasta presupune utilizarea uleiurilor esențiale, extrase din plante.
Uleiurile esentiale pot fi inhalate, pentru asta iti recomandam sa folosesti un difuzor care ajuta la vaporizarea aromelor in aerul din camera. In acelasi timp, acestea pot fi folosite pentru masajul anumitor zone ale corpului (de obicei, zona cervicala aduna cea mai multa tensiune). Atentie sa diluezi uleiurile esentiale intr-o cantitate mai mare de ulei simplu, de masaj, inainte de a le aplica direct pe piele pentru a nu-ti provoca iritatii.Aromaterapia este un bun ajutor in momentele de stres si anxietate, te ajuta sa te relaxezi si imbunatateste calitatea somnului. Stropeste perna pe care dormi cu o picatura de lavanda si vei dormi mai bine. Poti folosi acest truc si la birou - ai nevoie doar de un minut pentru a picura putin ulei esential de lavanda, portocala sau alta aroma si sa inspiri. Aceste arome stimuleaza receptorii olfactivi care se conecteaza la zona din creier care regleaza emotiile si te ajuta sa te relaxezi mai usor.
Retrage-te in locul tau destinat relaxarii, aduna-ti gandurile de recunostinta si scrie-le pe o foaie de hartie, apoi citeste-le.
Sigur azi ai avut pentru ce sa fii recunoscatoare: de la ceasca de cafea pe care ai savurat-o in tihna dimineata, soarele care te-a incalzit in pauza de pranz, pana la o discutie placuta avuta cu un coleg. Sunt exemple ca viata noastra este presarata cu mici momente care merita sa fie puse in lumina si sa le dam putere pentru a ne relaxa si a echilibra efectele stresului.
Cand un lucru marunt te bucura, traieste din plin acea senzatie si chiar o poti nota atunci cand ti se intampla (pe telefon, in agenda). Acest proces al scrierii te ajuta sa fixezi acea emotie pozitiva in constient si sa iti ajuti corpul sa faca mai bine fata evenimentelor neplacute dintr-o zi.
A petrece o perioada in liniste, dupa o zi zgomotoasa este tot ceea ce ai nevoie. Nu trebuie sa urmezi un ritual specific de meditatie. Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti un loc linistit si primitor, potrivit pentru a-ti limpezi mintea.
Inchide ochii si concentreaza-te asupra respiratiei, asupra modului in care aerul patrunde pe nas si umple plamanii apoi pe procesul expiratiei.
Meditatia poate fi de scurta durata (5-10 minute) dar cu efecte majore. Daca nu ai incercat niciodata sa practici meditatia, trebuie sa ii acorzi macar o sansa, sa vezi cum te simti.
Practicata zilnic, meditatia poate modifica raspunsul tau la stres, facandu-te mai rezistenta si pregatindu-te sa eviti starea de stres.
In mod evident relaxarea cere putina vointa si practica (cel putin in cazul meditatiei) dar, pe de alta parte, este nerealist sa ne gandim ca odata ajunsi acasa, stresul si oboseala vor disparea cand vom inchide usa in urma noastra. Este important sa depunem putin „efort placut” pentru o stare mai buna si pentru sanatatea noastra pe termen lung. O activitate diferita, care sa iti distraga atentia de la ceea ce faceai inainte este benefica atunci cand doresti sa te relaxezi.
Sursa foto: Shutterstock
Comentarii
Oferte speciale
259.00 RON 298.00 RON
159.00 RON 199.00 RON
Like pe Facebook