Alecoair Logo

Ce sa faci in caz de inundatie majora la domiciliu: pasi de urmat

Ce sa faci in caz de inundatie majora la domiciliu: pasi de urmat

    Ultimul lucru pe care l-ai dori cand te afli in vacanta sau, din contra, in mijlocul unei sedinte tensionate, ar fi sa primesti un mesaj de la vecinii pe care i-ai inundat. Din nefericire, acest tip de incident este mai frecvent decat ai crede, iar pagubele pe care le-ai putea avea nu sunt deloc neglijabile. In randurile de mai jos, iti prezentam posibilele scenarii, dar si metodele prin care reduci impactul unei inundatii in casa ta.


    Vezi AICI oferta noastra de DEZUMIDIFICATOR CASNIC


    Din ce motive apare o inundatie in casa

    Acest incident care iti poate aduce foarte multe neplaceri poate fi, de multe ori, prevenit. Este important sa stii care sunt potentialele cauze ale inundatiei in domiciliu, pentru a verifica din timp starea in care se prezinta instalatiile sanitare. Printre cauzele cele mai frecvente pentru care ai putea avea de-a face cu o inundatie se numara:

    • fisurile tevilor instalatiei termice fie datorita vechimii lor, fie unui inghet
    • uzarea garniturilor tevilor de scurgere;
    • defectiunile centralei termice;
    • sigilarea deficitara a cabinei de dus;
    • fisurarea acoperisului si hidroizolatiei aferente.



    Masuri de prevenire a inundatiilor 

    In mod ironic, multe dintre incidentele de acest gen se petrec tocmai atunci cand ai posibilitati minime de a interveni. Vecinii te pot anunta ca ai apartamentul inundat cand te afli la serviciu sau in concediu. De aceea, este important sa aplici preventia in ceea ce priveste aceasta problema. Exact asa cum iti protejezi locuinta in fata musafirilor nepoftiti, poti reduce posibilitatea ca o teava sparta sa iti deterioreze covoarele, parchetul, mobilierul sau aparatura electronica.

    Inainte de a pleca de acasa pentru o perioada mai mare de timp, opreste racordul la reteaua de alimentare cu apa. Vei actiona robinetii sau supapele fiecarei chiuvete sau maneta racordului general. De asemenea, este intelept sa nu programezi functionarea masinii de spalat in momentele cand nu te afli acasa, iar daca ai vecini de incredere, sa le lasi cheile casei, pentru a putea interveni rapid in caz de urgenta.

    Nu in ultimul rand, poti apela la gadgeturi noi care te pot anunta pe mobil daca apar scurgeri de apa in casa. Poti folosi, astfel, un detector de apa pe care sa il amplasezi extrem de simplu sub chiuveta de la bucatarie sau cea din baie ori langa cada sau cabina de dus. La formarea unei pelicule subtiri de apa, acest detector trimite o alerta pe telefonul tau mobil, oriunde esti conectat la internet. Astfel, vei avea mult mai mult timp sa reactionezi pentru a limita daunele. Poti gasi aici   mai multe detalii despre detectorul de apa Aleco Air si despre alti senzori Smart.  

    Iar daca problemele apar din cauza inghetului si nu ai o centrala de apartament pe care sa o programezi, gasesti in oferta noastra aeroterme sau convectoare cu program anti-inghet care stiu sa porneasca singure atunci cand temperatura din interior scade sub 5 grade.



    Cum limitezi posibilele pagube produse de inundatii

    Dincolo de socul initial, este important sa iti mentii calmul si sa actionezi rapid, pentru a limita atat pagubele din propriul apartament, cat si pe cele care ar putea afecta vecinii. In primul rand, vei opri alimentarea cu apa de la racordul principal. Robinetul acestuia este localizat in baie, in bucatarie sau chiar pe holul blocului. 

    Al doilea pas important, ce te poate salva de incidente grave, este oprirea energiei electrice. Cat timp nu stii exact care este sursa inundatiei, nu are rost sa te expui pericolului electrocutarii. 

    Dupa ce te-ai asigurat ca riscurile principale asociate unei inundatii au fost diminuate, vei incerca sa gasesti cauza principala a acestui incident. De vina poate fi o masina de spalat cu racord slabit, o teava sparta sau o baterie care a cedat.

    Nu in ultimul rand, scoate toate echipamentele electrice sau electronice care au urme de umiditate, din priza.

    Asadar,

    1. Opreste curentul electric de la siguranta generala
    2. Opreste robinetul care alimenteaza scurgerile de apa sau cauta alimentarea generala daca nu stii sursa inundatiei
    3. Scoate echipamentele electrice din priza – televizoare, calculatore, console, masina de spalat, frigider, orice alt consumator pana cand te asiguri ca acestea nu pot intra in contact cu scurgerile de apa. Ideal este sa decuplezi total curentul initial, pentru a evita scurtcircuit-ul datorat unei prize inundate.


    Cum scapi de efectele inundatiei

    Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa scapi de excesul de apa. Daca este vorba de un strat relativ mic de apa, te poate ajuta un simplu mop. Daca este vorba de un subsol unde este o cantitate considerabila de apa sau de un parter afectat de inundatii, atunci te poate ajuta mai degraba o pompa de apa care sa o poata scoate cat mai repede. Cu cat sta mai mult timp apa pe loc, cu atat se va infiltra mai mult in pereti, fundatie sau vei afecta mai mult vecinii de jos – daca este vorba de un apartament

    Vezi aici oferta nosta de POMPE SUBMERSIBILE DE APA

    Dupa evacuarea apei, cea mai buna solutie de a usca atat lucrurile cat si peretii sau podelele, o reprezinta un dezumidificator.

    ATENTIE! Folosirea incorecta a surselor de caldura pot mai mult strica decat sa ajute. In cazul in care covoarele, hainele sau alte tesaturi pot avea mai putin de suferit printr-o uscare fortata, in cazul parchetului, tencuielii sau mobilei, o uscare fortata prin folosirea unei surse de caldura – calorifer, aeroterna, tun de caldura – poate duce la degradarea acestora.


    Folosirea unui dezumidificator pentru limitarea pagubelor unei inundatii are urmatorele avantaje:

    • Usuca intr-un ritm natural materialele. Umiditatea din apa este transferata in aerul inconjurator (care este uscat cu ajutorul dezumidificatorului) fara a accentua degradarea materialului. Chiar si o podea de parchet poate sa treaca peste o inundatie neafectat, daca uscarea lui se face cu ajutorul unui dezumificator si nu cu ajutorul unei aeroterme (valabil si pentru tencuiala din pereti sau piesele de mobilier). Caldura excesiva poate degrada rapid, ceea ce duce la deformarea lemnului sau craparea tencuielii.
    • Elimina apa din incapere. Daca nu ai o ventilare a aerului din camera suficient de puternica, folosirea unei surse de caldura duce la o uscare aparenta, umiditatea ramanand captiva in aer si reintorcandu-se in materiale dupa oprirea sursei de caldura
    • Usuca in profunzime. Cu ajutorul unui dezumidificator, parchetul sau tencuiala se usuca corect, in profunzime, iar umiditatea ascunsa in mobilier sau chiar echipamente electronice este extrasa natural. O uscare fortata cu o sursa de caldura usuca straturile exterioare ale lemnului sau tamplariei iar o expunere prelungita – pentru o uscare temeinica – duce la degradarea straturilor exterioare.


    Daca nu ai posibilitatea folosirii unui dezumidificator, ventilarea aerului este extrem de importanta. Daca incidentul are loc iarna, cand este frig, folosirea unei surse de incalzire trebuie folosita impreuna cu o ventilare puternica a aerului pentru a evacua aerul umed din interior. Acest lucru il poti face lasand periodic ferestrele sau usile deschise – da, se va face din nou frig, insa pastrarea umiditatii in interior nu este benefica – sau folosirea unor ventilatoare care sa grabeasca schimbul de aer.

    Vezi categoria noastra de VENTILATOARE CASNICE     


    Folosirea une surse de caldura se recomanda a se face intr-un mod cat mai “bland”. De exemplu, daca ai o aeroterma, nu o indrepta catre peretele ud, las-o sa degaje caldura catre mijlocul camerei. Aerul incalzit va absorbi treptat umiditatea din pereti sau podea.

    Vezi categoria noastra de AEROTERME SI CONVECTOARE

    Daca este vara si cald, cel putin partea de incalzire este rezolvata natural, iar orice posibilitate de ventilare a aerului trebuie folosita.  

    In general, daca o uscare naturala completa, dupa inundatie, poate dura cateva saptamani sau luni intregi, cu ajutorul unei surse de caldura si a ventilatiei corespunzatoare, acest proces se poate injumatati, iar cu ajutorul unui dezumidificator, procesul de uscare completa se poate reduce de 3-4 ori ca si timp la nivel de cateva zile sau o saptamana. Iar daca nu poti intruni conditiie corecte de caldura si ventilare, dezumidificatorul este singura solutie fiabila.


    Asadar:

    1. Foloseste pe cat posibil un dezumidificator pentru a usca materialele afectate de inundatie
    2. In lipsa unui dezumidificatr, asigura o ventilare cat mai buna a interiorului afectat
    3. Daca temperatura este scazuta si nu ai dezumidificator potrivit, foloseste o sursa de caldura, dar nu intr-un mod fortat. Dubleaza folosirea acesteia cu ventilarea aerului.


    Cum alegi un dezumidificator pentru a scapa de efectele inundatiei

    In principiu, daca pentru o utilizare normala a unui dezumidificator, dimensionarea acestuia tine cont de 3-5 recirculari ale volumului de aer pe ora, in cazul unei inundatii, trebuie sa tii cont de 6-10 recirculari ale volumului de aer pe ora la un regim intensiv de lucru (probabil non stop pentru 5-7 zile).

     

    Deoarece este o utilizare de moment, achizitionarea unui dezumidificator, pentru un astfel de incident, poate parea inoportuna mai ales ca este posibil sa ai nevoie de un aparat de o capacitate mai mare sau chiar mai multe aparate, in functie de gravitatea situatiei.

    In astfel de situatii, exista posibilitatea de a inchiria un dezumificator – sau chiar mai multe aparate – apeland la serviciile noastre de inchiriere dezumidificatoare.


    Pentru o dimensionare corecta a solutiei, poti solicita o oferta de inchiriere dezumidificatoare. Scrie-ne sau contacteaza-ne telefonic

    Detinem o flota de dezumidificatoare folosite in nenumarate randuri exact pentru astfel de incidente cu rezultate extraordinare, economisind sume importante proprietarilor care si-au gasit afectate de apa piese de mobilier, produse de valoare sau echipamente electronice scumpe, salvate integral prin interventia echipei noastre.


    Totusi, sunt situatii cand este recomandat sa iei in considerare achizitionarea unui dezumidificator. 

    Cand anume este mai avanajos sa cumperi in loc sa inchirieri un aparat de deumidifcare?

    • cand incaperea afectata nu este foarte mare. Daca este vorba doar de o camera, un dezumidificator casnic pentru 30-50 mp poate face fata foarte bine, iar acest aparat poate fi folosit ulterior pentru mentinerea unui nivel corect de umiditate sau, de ce nu, pentru uscarea rufelor
    • cand inundatia a fost oprita intr-un stadiu incipient si nu este o cantitate foarte mare de umiditate in casa respectiv acesta nu a patruns in profunzime in parchet, pereti sau mobilier. Din nou, un dezumidificator casnic poate face fata cu succes.
    • cand ai nevoie in mod repetat – de cel putin cateva ori pe an – de un dezumidificator pentru a scapa de efectele unei inudatii. Probabil nu este mereu de vina o inundatie datorata unei tevi sparte, dar daca este vorba de infiltrari de apa datorate apelor pluviale – un acoperis nu foarte bine izolat, un demisol mereu afectat de umiditate – este mai rentabil sa achizitionezi un astfel de aparat.
    • La achizitionarea unui dezumidificator de tip casnic de capacitate mare se poate merge pe varianta unui model cu filtru HEPA ce va avea rolul de a colecta si praful si impuritatile specifice in urma unui incident neplacut de acest gen. In general, dezumidificatoarele profesionale nu detin astfel de filtre.



    Acum stii cum poti actiona in cazul unei inundatii in domiciliu. Cu prezenta de spirit in momentul critic si cu alegeri intelepte, vei putea limita distrugerile si restabili starea de normalitate. 

    Credit foto: Shutterstock

Comentarii

Adauga comentariu

Transport gratuit

in toata tara la o comanda de peste 199 RON, pentru Livrari Standard

Returnare produs

in 14 zile de la primirea comenzii

Garantie

Preluare si returnare GRATUITA a produselor aflate in GARANTIE

Service Autorizat

pentru toate produsele cumparate de pe Alecoair.ro

Modalitati plata

Ramburs, Transfer Bancar, Card Online sau in Rate prin Parteneri detalii Click aici

Oferte speciale

49.00 RON 79.00 RON

Like pe Facebook

'dezumidificator TROTEC', 'dezumidificatoare TROTEC', 'dezumidificatoarele TROTEC', 'pret de producator', 'preturi', 'promotii', 'de camera', 'ieftine', 'magazin', 'online'ARGOBIOXIGENDUUXMEACOFRALVORNADOCLEAN AIR OPTIMAENSAdezumidificator supra, uscator prosop supra, incalzitor supraGYNOII, Camera Monitorizare Bebemijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcX4TECHMARPACBIMARPulse Performance ProductsKRYPTONICS, casti de protectie, echipament protectie trotinete, Casti si protectii trotineteTrotinete electrice Inokim Mywayvehicule electrice, trotineta electrica, moniciclu electric, plimbare in parcvehicule electrice, skateboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmonitorizare somn, dispozitiv adormire, monitorizare sanatatepurificator de aer, tratare aer, eliminare praf,eliminare polen, spori mucegai, fum de tigara, eliminare mirosuri, bratara inteligenta, bratara monitorizareDezumidificator, purificator, umidificator, difuzor arome Air Natureldezumidificator casnic, dezumidificator aer, dezumidificator peltier, dezumidificare casa, uscare perete, uscare hala productie, uscare piscinamonocicluri electrice, monociclu, monociclu electirc, roata electricaracitor de aer, racire aer, racire cu gheta,racitor mobil, racitor profesional ieftin, racitor ide aer ieftin
alecoair, logo
AlecoAir
Bulevardul Timișoara 26 Bucuresti, 062345
Telefon: 0758 090 141