Alecoair Logo

Cum te ajuta un umidificator sa iti pastrezi sanatatea. Efectele nocive ale aerului prea uscat asupra organismului

Cum te ajuta un umidificator sa iti pastrezi sanatatea. Efectele nocive ale aerului prea uscat asupra organismului


    Umiditatea potrivita este estentiala pentru confortul locuintei noastre, dar mai ales pentru sanatate. Problemele apar mai ales in timpul lunilor cu temperaturi extreme, cand in aer se elibereaza prea putini vapori de apa, ceea ce duce la scaderea umiditatii, 

    Un aer prea uscat poate cauza probleme de sanatate serioase, mai ales pe timpul iernii, cand sistemul imunitar este mai slabit, astfel incat racesti mai usor si esti mai expus virusurilor si bacteriilor. O umiditate optima in casa, unde ne petrecem aproximativ 90% din timp in zilele libere, potrivit unui studiu, este extrem de importanta pentru a ne mentine sanatosi, dar si pentru ca locuinta noastra sa nu aiba de suferit din pricina aerului prea umed sau prea uscat.


    Cum imi dau seama ce nivel de umiditate am in casa?

    Nivelul umiditatii din casa este exprimat in procente, iar pentru a-l masura ai nevoie de un higrometru de camera. Multe umidificatoare si termometre moderne sunt dotate si cu un higrometru, insa il poti achizitiona si separat. Pretul unui astfel de aparat nu este mare si te poate ajuta enorm sa intelegi daca ai nevoie de un umidifiator sau dezumidificator.

    >> Aici poti achizitiona un temohigrometru de camera


    Sub ce procent putem vorbi de un nivel scazut de umiditate si disconfort?

    Cand procentul de umiditate scade sub 30-35%Rh, apare disconfortul la nivelul pielii si a mucoasei nazale. In plus, un aer atat de uscat cauzeaza aparitia electricitatii statice, care poate afecta buna functionare a electrocasnicelor sau a calculatoarelor.



    Care este nivelul optim de umiditate?

    In general, nivelul optim de umiditate din casa trebuie sa fie in intervalul 45-55%, in functie de anotimp. Aerul rece nu contine multi vapori de apa, iar cu cat este mai frig afara, cu atat umiditatea din locuintele noastre scade. Chiar daca aerul se incalzeste odata ajuns in casa, nu inseamna ca se si incarca de umiditate, ba dimpotriva, scade nivelul umiditatii, De aceea, iarna este important sa mentinem un nivel de umiditate mai ridicat in casa, pentru a contracara efectele aerului rece.

    Pe de alta parte, umiditatea prea ridicata in anotimpul rece poate favoriza formarea condensului pe ferestre, dar si aparitia mucegaiului. De aceea, este recomandat sa mentii o umiditate sub 50-55%, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului. 

    In lunile de vara, nivelul umiditatii nu trebuie sa depaseasca 60%, pentru o temperatura de interior de maximum 26 de grade Celsius. Cand temperaturile cresc foarte mult, o umiditate prea ridicata poate face ca aerul din locuinta ta sa devina sufocant.


    Aer uscat: Efecte adverse asupra corpului uman

    Resimtim din plin efectele unui aer prea uscat, mai ales in timpul iernii. Umiditatea scazuta cauzeaza uscarea mucoasei nazale si favorizeaza aparitia sangerarilor nazale, declanseaza alergii sau iritatii la nivelul pielii, mancarimi, si, in plus, usuca pielea. Uscarea mucoasei nazale este mai periculoasa decat pare.

    Cand membranele nu mai sunt acoperite cu mucus, este mult mai usor sa contractam viroze respiratorii sau gripa. Mai mult, unele virusuri pot deveni mai rezistente intr-un mediu prea uscat si cresc sansele aparitiei infectiilor sau a bolilor. Virusul gripal, de exemplu, supravietuieste si se raspandeste mai rapid cand umiditatea este prea scazuta.

    De asemenea, aerul uscat cauzeaza disconfort pe timpul iernii, deoarece ne sensibilizeaza la diferentele mari de temperatura, astfel ca vom percepe vremea de afara ca fiind mult mai rece.

    >> Ai nevoie de un umidificator? Aici poti gasi o gama variata!


    Aer uscat: Efecte adverse asupra casei tale

    Aerul uscat din locuinta nu ne afecteaza doar organismul, ci poate face si pagube in casa, prin provocarea fisurilor, a crapaturilor in lemn sau in izolatii. De asemenea, mobilierul poate fi afectat de aparitia crapaturilor, dar si vopseaua de pe ziduri poate avea de suferit, iar podelele se vor usca si praful se va depune mai rapid.

    Cand ne este frig din cauza aerului uscat, primul instinct este sa dam caldura mai tare. Asta inseamna ca vom plati facturi mai mari, iar casa noastra va deveni mai putin eficienta din punct de vedere termic.

    Iar daca ai plante in casa si iti place sa mentii un mediu bine oxigenat si primitor, umiditatea scazuta va duce la uscarea si ofilirea plantelor.


    Ce boli poate provoca aerul uscat?

    Studiile arata ca aerul uscat aduce riscuri ridicate pentru sanatatea noastra. Cele mai comune sunt afectiunile respiratorii, precum astmul, bronsita, sinuzita, sangerarile nazale, reactiile alergice, dar si deshidratarea organismului, intrucat fluidele sunt eliminate si prin transpiratie.

    Daca iti simti ochii uscati sau iritati, este posibil ca aceste probleme sa fie cauzate tot de umiditatea scazuta, iar daca te trezesti adeseori cu gatul uscat si cu o senzatie permanenta de sete, cu siguranta trebuie sa cresti nivelul umiditatii din incaperi.

    Problemele pot aparea insa si la nivelul pielii: iritatii, eczeme, mancarimi, senzatia de piele care tine si aparitia unor micro crapaturi la nivelul coatelor, al genunchilor sau al talpilor.


    Aerul uscat declanseaza si agraveaza disconfortul congestiei nazale

    Congestia nazala apare atunci cand tesuturile nazale si vasele de sange se dilata si se umfla din cauza excesului de fluid. Acumularea acestuia provoaca infundarea nasului si dificultati in respiratie.

    Congestia nazala este strans legata de temperatura si umiditatea aerului pe care il inhalam, arata un studiu. Cand temperatura si umiditatea sunt scazute, nasul se raceste pe masura ce incearca sa incalzeasca aerul inhalat. Racirea este detectata de terminatiile nervoase din nas, care stimuleaza producerea de mucus la nivelul sinusurilor. In plus, afectiunea este agravata si de uscarea mucoasei si iritarea ei.

    Simptomele congestiei nazale includ modificari de culoare ale scurgerilor nazale, dureri de cap, din cauza presiunii asupra sinusurilor, tuse care se agraveaza pe timpul noptii, dar poate aparea si febra, mai ales cand congestiile sunt insotite si de o gripa sau de o viroza.


    Umidificatoarele: cea mai eficienta solutie impotriva aerului uscat

    Pentru a rezolva problema unui aer prea uscat, mai ales pe timpul iernii, cea mai potrivita solutie pentru locuinta ta este un umidificator performant, cu ajutorul caruia esti in deplin control asupra umiditatii din casa si o poti regla in functie de nivelul la care te simti confortabil. Unele modele iti permit sa alegi un anumit nivel de umiditate - cele care au un higrometru incorporat - si pot fi programate sa detecteze automat cand nivelul umiditatii scade prea mult si sa raspandeasca vapori de apa in locuinta.


    Duux Beam, un umidificator ultrasonic cu Higrostat incorporat, Display care indica nivelul umiditatii din incapere, optiune pentru Aromaterapie, Timer, Telecomanda si conectare WiFi pentru control de la distanta prin aplicatie, recomandat pentru un spatiu de pana la 40mp, Rezervor de 5L cu incarcare Top Fill





    Cum alegi un umidificator potrivit?

    Pentru alegerea unui umidificator trebuie sa tii cont de urmatoarele:

    - suprafata incaperii unde vrei sa folosesti umidificatorul. Fiecare Umidificator are o anumita capacitate de umidificare (masurata in l/zi sau ml/h). Un umidificator mai mare poate acoperi o suprafata mai mare. In magazinul nostru online vei gasi suprafata recomandata pentru fiecare model.

    Atentie: un dezumidificator cu o capacitate prea mica poate umidifica aerul dar nu va face fata in perioadele cu o umiditate foarte scazuta (iarna). Este mai bine sa alegeti un model cu o capacitate mai mare care va avea si un rezervor mai mare.

    - posibilitatile de reglare si setare: un umidificator simplu, fara higrometru incorporat, va functiona atat timp cat il lasi pornit. Un model cu higrometru permite setarea unei umiditati tinta si se va opri automat cand se atinge pragul respectiv, sau va reporni cand umiditatea scade. De asemenea, unele modele au un singur nivel de umidificare, altele au 2 sau 3 trepte de umidificare 

    - alte functii: sunt utile functii precum Timer pentru a seta un anumit timp de lucru, Ionizare care ajuta la purificarea aerului, Filtrarea aerului cu diverse filtre, Telecomanda pentru un control mai facil. Umidificatoarele moderne au incorporate chiar si functia Smart pentru control si monitorizare de la distanta prin aplicatie - aici gasesti modele cu o astfel de functie.

    - difuzarea de aroma sau aromaterapiaunele umidificatoare ofera si optiunea de a adauga picaturi de uleiuri esentiale astfel incat, impreuna cu vaporii de apa sa fie raspandite in aer si mirosuri placute. Atentie! Majoritatea modelelor au o locatie speciala pentru arome. Picaturile de uleiuri esentiale nu se toarna in rezervor, decat daca acest lucru este specificat in manualul de utilizare.


    Ai nevoie de sfatul nostru pentru alegerea unui umidificatorContacteaza-ne! Avem o experienta de peste 14 ani in domeniu!


    Metode naturale de umidificare a camerei

    • Uscarea rufelor ude in casa face ca vaporii de apa sa fie eliberati in aerul din interior si sa creasca nivelul umiditatii. Atentie, insa, umiditatea din rufe contine siparticule de detergenti.
    • Pune un recipient cu apa pe calorifer sau in apropierea acestuia, in fiecare incapere. Apa se va evapora si umiditatea va creste.
    • Pulverizeaza apa cu ajutorul unui spray.
    •  Plantele de apartament te poti ajuta sa mentii umiditatea la un nivel optim, mai ales daca stii ce sa alegi. Unele plante elibereaza vapori de apa in aer prin procesul de transpiratie, in care porii situati sub frunze efectiv transpira. Una dintre aceste plante este feriga de Boston, care are si un aspect estetic de luat in seama. Nu ai nevoie decat de cateva plante pentru a rezolva problema aerului uscat, insa acestea trebuie distribuite in mod egal prin casa.


    • Dusurile cu apa fierbinte elibereaza aburi care ajuta la umidificarea aerului prea uscat.



    Umiditatea din camera bebelusului

    Cei mai afectati de aerul uscat sunt bebelusii, pentru ca au pielea mai sensibila, iar mucoasele nu se mai umezesc corespunzator. Asta poate cauza o tuse seaca, dar si aparitia timpurie a bronsitei asmatiforme, iar simptomele nu vor disparea cu ajutorul pastilelor. Pentru a crea un mediu ideal pentru un bebelus, umiditatea trebuie sa fie de aproximativ 60%, iar temperatura situata intre 18 si 22 de grade Celsius, recomanda specialistii. In acesti parametri, mucegaiul nu se va dezvolta, deci si riscul aparitiei unor alergii sau a problemelor respiratorii scade.



    Umidificatorul Duux este potrivit pentru o camera de pana la 15mp. Este usor, silentios, recomandat pentru camera copilului. Lumina de veghe creeaza o atmosfera placuta.






    Aproximativ 50% din bolile pe care le au copiii sunt infectii respiratorii, potrivit unui studiu. Aerul uscat din camera bebelusului absoarbe toata umezeala mucoasei aparatului respirator, astfel ca aceasta nu mai este capabila sa creeze o bariera impotriva bacteriilor respirate din aer. Cand acestea ajung in organismul bebelusului, sistemul sau imunitar nu este inca dezvoltat sa functioneze la capacitate maxima, lasandu-l expus bolilor. In plus, lipsa umezelii poate impiedica sistemul imunitar sa respinga germenii care cauzeaza infectii, favorizand dezvoltarea si raspandirea bacteriilor si a virusurilor foarte rapid.


    Congestia nazala ii afecteaza mai acut pe bebelusi, pentru ca acestia dorm de obicei pe spate. Cand un copil incepe sa respire pe gura, pentru a compensa lipsa aerului, gatul i se irita mai usor, iar bacteriile patrund mai rapid in organism.

    Cand aerul este uscat si avem senzatia ca temperatura din incaperea copilului este prea scazuta, vom da mai tare caldura. Un mediu lipsit de umezeala si cu o temperatura prea ridicata va crea disconfort bebelusului, care va avea un somn agitat, va obosi mai rapid si va fi usor iritabil.

    Umidificatorul este cea mai sigura solutie pentru crearea unui mediu placut pentru copil, mai ales daca il amplasati in apropierea patutului sau langa sursele de caldura, de unde aerul incepe sa se usuce. Pastrati temperatura in parametrii recomandati si verificati ca micutul sa se simta confortabil. Mainile si piciorusele lui trebuie sa fie calde si sa aiba o culoare roz, dar daca observati ca a transpirat pe piept sau pe ceafa, inseamna ca este prea cald in camera pentru el. De asemenea, agatarea unor haine la uscat in apropierea patutului va umidifica aerul din zona suficient si va preveni aparitia problemelor cauzate de un mediu prea uscat.


    Mentinerea unui nivel ideal al umiditatii pe timpul iernii va protejeaza intreaga familie de disconfort sau de probleme de sanatate, iar organismul va fi mai pregatit sa infrunte temperaturile scazute de afara. Mai ales pentru persoanele care au avut in trecut probleme respiratorii sau au suferit alergii, aerul uscat poate agrava aceste afectiuni, asa ca este cu atat mai important ca umiditatea locuintei sa devina o prioritate.


    Sursa foto: Shutterstock

Comentarii

Adauga comentariu

Transport gratuit

in toata tara la o comanda de peste 199 RON, pentru Livrari Standard

Returnare produs

in 14 zile de la primirea comenzii

Garantie

Preluare si returnare GRATUITA a produselor aflate in GARANTIE

Service Autorizat

pentru toate produsele cumparate de pe Alecoair.ro

Modalitati plata

Ramburs, Transfer Bancar, Card Online sau in Rate prin Parteneri detalii Click aici

Oferte speciale

9,299.00 RON 12,999.00 RON

Like pe Facebook

'dezumidificator TROTEC', 'dezumidificatoare TROTEC', 'dezumidificatoarele TROTEC', 'pret de producator', 'preturi', 'promotii', 'de camera', 'ieftine', 'magazin', 'online'ARGOBIOXIGENDUUXMEACOFRALVORNADOCLEAN AIR OPTIMAENSAdezumidificator supra, uscator prosop supra, incalzitor supraGYNOII, Camera Monitorizare Bebemijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcX4TECHMARPACBIMARPulse Performance ProductsKRYPTONICS, casti de protectie, echipament protectie trotinete, Casti si protectii trotineteTrotinete electrice Inokim Mywayvehicule electrice, trotineta electrica, moniciclu electric, plimbare in parcvehicule electrice, skateboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmonitorizare somn, dispozitiv adormire, monitorizare sanatatepurificator de aer, tratare aer, eliminare praf,eliminare polen, spori mucegai, fum de tigara, eliminare mirosuri, bratara inteligenta, bratara monitorizareDezumidificator, purificator, umidificator, difuzor arome Air Natureldezumidificator casnic, dezumidificator aer, dezumidificator peltier, dezumidificare casa, uscare perete, uscare hala productie, uscare piscinamonocicluri electrice, monociclu, monociclu electirc, roata electricaracitor de aer, racire aer, racire cu gheta,racitor mobil, racitor profesional ieftin, racitor ide aer ieftin
alecoair, logo
AlecoAir
Bulevardul Timișoara 26 Bucuresti, 062345
Telefon: 0758 090 141