Alecoair Logo

Despre alergii. Ce sunt si cum scapi de ele cu ajutorul unui purificator de aer

Despre alergii. Ce sunt si cum scapi de ele cu ajutorul unui purificator de aer


1.Despre alergii 

     a. Tipuri de alergii 

     b. Cauzele alergiilor inhalatorii 

     c. Simptomele alergiilor inhalatorii 

2. Tipuri de testari pentru depistarea alergiilor 

3. Cum te aperi de alergii in exterior 

4. Cum te aperi de alergii in interior 

5. Purificatorul, un aparat ce te fereste de alergii 

     a. Beneficiile purificatoarelor de aer pentru alergici 

     b. Cum alegi purificatorul potrivit


Despre alergii


Despre alergii, stim cu totii informatii generice, dar cand vine vorba despre detalii, situatia e diferita: avem cunostinte superficiale. Ne amintim de copilarie, cand bunica ne spunea ca am facut urticarie sau de momentele cand am stranutat din cauza prafului sau polenului din aer, dar multi dintre noi nu am acordat, poate, niciodata prea multa atentie acestor simptome.

Este, intr-o anumita masura, firesc: rareori ne documentam despre o problema care ne este straina. Cu toate acestea, datele statistice arata ca numarul celor afectati de alergii este mult mai mare decat ne-am imagina. Potrivit Colegiului American pentru Alergii, Astm si Imunologie, alergiile sunt o cazua importanta a altor probleme de sanatate. In Statele Unite, una din cinci persoane prezinta reactii alergice, adica aproximativ 50 de milioane de oameni.

Asemenea cifre demonstreaza ca, desi ne putem afla in situatia in care nu am avut nicicand reactii alergice de vreun fel, nu suntem cu totul imuni si ne putem trezi, oricand, in cealalta barca. Explicatia pentru care alergiile, in special cele de natura respiratorie, sunt din ce in ce mai raspandite si mai agresive, tine de nivelul crescut de poluare din zonele urbane, dar si de alti factori de mediu si are legatura, desigur, si cu stilul nostru de viata, tot mai solicitant, ceea ce duce la slabirea sistemului imunitar.



Tipuri de alergii

Inainte de a stabili care sunt principalele tipuri de alergii, trebuie sa precizam ca exista o predispozitie genetica pentru boli alergice, numita, in termeni medicali, atopie. Ai auzit, probabil, formulari precum piele atopica sau dermatita atopica. 

O astfel de mostenire genetica nu atrage insa, in mod obligatoriu, declansarea unei alergii: poti prezenta aceasta predispozitie sau sensibilitate si sa nu dezvolti alergii multa vreme. Este bine sa iti cunosti, totusi, situatia si istoricul de familie, pentru a preveni episoadele alergice, prin evitarea potentialilor factori alergeni.

Trecand la tipurile de alergii, cele mai frecvente sunt:

  • alergiile respiratorii
  • alergiile cutanate
  • alergiile alimentare

Alte tipuri:

  • alergiile provocate de intepaturi de insecte
  • alergiile provocate de medicamente
  • alergii oculare provocate de factori precum fumul de tigara sau substantele chimice aflate in apa de piscina

Pentru oricare dintre aceste probleme, trebuie sa te adresezi, mai intai, medicului alergolog, care te poate indruma si spre alte investigatii medicale de specialitate, daca este cazul.

Dintre tipurile de alergii de mai sus, vom alege sa vorbim despre alergiile respiratorii sau inhalatorii (rinite, rinosinuzite, astm bronsic alergic), deoarece sunt cele mai intalnite, afectand un numar mai mare din populatie, din cauza prezentei permanente, in mediul inconjurator, a factorilor declansatori.


Cauzele alergiilor inhalatorii


Care sunt acesti factori? Aerul poluat, praful de casa, mucegaiul, polenul, parul lasat in urma de animalele de companie, acarienii. Praful reuseste sa irite rapid caile respiratorii, chiar si in cazul persoanelor care nu sunt, in mod obisnuit, expuse la alergii, dar se pare ca, de fapt, unul dintre factorii alergeni cei mai comuni il reprezinta acarienii (arahnide mici).

Alergiile nu pot fi preintampinate prin masuri speciale - nu exista un tratament preventiv. Este extrem de important, asadar, sa traim intr-un mediu cat mai curat si mai aerisit si sa evitam pe cat posibil acesti alergeni.



Simptomele alergiilor inhalatorii

Reactiile alergice, in cazul alergiilor respiratorii, se manifesta usor diferit, in functie de tipul bolii:

  • rinita alergica: stranut, rinoree apoasa (nas care curge), prurit nazal si ocular (mancarime), nas infundat, lacrimarea si inrosirea ochilor
  • astm bronsic alergic: tuse, dispnee (senzatie de sufocare), prurit palatinal si otic (mancarime in zona cerului gurii si a urechii), cefalee, oboseala

 

Sfat: Un detaliu pe care este bine sa il cunosti il reprezinta faptul ca pacientii cu rinita sau rinosinuzita alergica prezinta risc de astm bronsic, cele doua afectiuni fiind frecvent asociate. Acest lucru nu inseamna ca astmul se va declansa in mod obligatoriu, dar, daca suferi de rinita, este indicat, dupa cum vei vedea ca iti va recomanda si medicul, sa testezi aceasta predispozitie cu ajutorul unui aparat numit spirometru. Acesta va verifica volumele si debitele de aer cu care lucreaza plamanii.



Tipuri de testari pentru depistarea alergiilor

Si, daca tot am ajuns la capitolul teste, sa discutam care sunt variantele pe care ti le va indica medicul alergolog, ca sa aflati impreuna daca exista o alergie si ce anume se poate face mai departe.

Exista doua moduri de diagnosticare si de identificare a tipului de alergen:

  • teste alergologice realizate cutanat - testeaza reactia organismului la diferiti alergeni
  • teste de sange - masoara nivelul de anticorpi

Dintre acestea doua, primul este cel mai utilizat si recomandat de catre medici, din motive foarte simple: este o metoda mai rapida, care ofera rezultate in 15-30 de minute, nu este invaziva, e nedureroasa, nu prezinta efecte adverse si este, in acelasi timp, mai avantajoasa financiar pentru pacient. Ce trebuie sa stii? Ca este necesar sa intrerupi orice tratament antialergic pe care il urmezi deja, cu trei zile inaintea testarii.

Cea de-a doua metoda - testul sanguin - este recomandata mai degraba atunci cand nu se indeplinesc toate conditiile unei testari cutanate realizate ca la carte. Acesta este un test mai costisitor si ofera rezultate dupa cateva zile, fiind nevoie de interventia echipei de laborator.



Cum te aperi de alergii in exterior

Asa cum am precizat deja, nu exista un tratament preventiv pentru alergii. Tratamentul pentru vindecare se realizeaza, dupa caz, prin administrarea de antihistaminice, spray-uri cu corticosteroizi, sau prin terapia de desensibilizare, care asigura o mai buna toleranta pe termen lung, impotriva factorilor alergeni. Dar in ceea ce priveste mijloacele de precautie, singura si cea mai buna metoda este evitarea alergenilor, dupa ce acestia au fost identificati de medic sau de laborator.

In multe cazuri, evitarea factorilor declansatori duce imediat la incetarea simptomelor. Poarta ochelarii de soare cand iesi afara, foloseste lacrimile artificiale (picaturi pentru ochi) si ia cu tine, in oras, servetele si o sticla cu apa.


Cum te aperi de alergii in interior

In interiorul casei, lucrurile ar trebui sa fie ceva mai simple, pentru ca este un spatiu unde ai mai mult control. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il retii, in acest caz, este ca prezenta acarienilor in locuinta este una dintre cele mai comune cauze ale reactiilor alergice, la care se adauga prezenta prafului si a mucegaiurilor.

Ca sa eviti problemele, una dintre cele mai simple, sigure si comode metode este sa instalezi un purificator de aer in casa ta, acesta fiind un aparat casnic recomandat persoanelor care sufera de astm bronsic, alergii si afectiuni pulmonare. In acest mod, poti tine ferestrele inchise mai mult timp, in sezonul raspandirii polenului in aer, sau atunci cand praful de afara este cu adevarat deranjant.



Purificatorul, un aparat ce te fereste de alergii in interior

De ce este util purificatorul de aer, mai ales daca locuiesti in oras, unde aerul poluat si praful intra usor pe fereastra, oricat de mult te-ai stradui sa pastrezi curatenia in interiorul apartamentului?

Purificatoarele de aer imbunatatesc calitatea aerului din locuinta sau de la locul de munca, variantele moderne reusind sa capteze, cu ajutorul filtrelor HEPA, particule de pana la 0,3 microni, in timp ce prin intermediul sistemelor UVC si fotocatalitice, distrug complet microparticule precum virusurile, microbii si bacteriile.

Datorita acestor beneficii, sunt aparate utile nu doar pentru evitarea si tratarea alergiilor, dar si pentru a asigura sanatatea, in cazul familiilor care au copii mici sau care cresc animale de companie in casa.



Beneficiile purificatoarelor de aer pentru alergici 

Daca ne referim specific la persoanele care sufera de alergii respiratorii, purificatorul de aer este un adevarat aliat, mai ales atunci cand asigura si functia de dezumidificator.

 Purificatoarele prezinta diverse filtre, fiecare cu functia si beneficiile sale:

  • filtrul de carbune indeparteaza mirosurile din aer

  • filtrul HEPA inlatura alergenii

  • lumina ultravioleta si sistemul fotocatalitic elimina bacteriile si virusurile

In plus, aceste dispozitive sunt echipate cu dispozitiv de ionizare, care indeparteaza praful in exces si mirosurile, curatand complet aerul.


Cum alegi purificatorul potrivit 

In selectia unui purificator care sa asigure un aer curat si sa protejeze de alergeni, sunt de luat in calcul, in primul rand, doua criterii esentiale: dimensiunile camerei in care acesta va fi instalat si echiparile aparatului - de preferat, in numar cat mai mare, asa incat sa prezinte filtrele despre care am amintit, sa protejeze sanatatea dar sa asigure si confortul.

Poti opta pentru un produs 2 in 1 - umidificator si purificator - ca acesta, cu vapori reci sau calzi, filtre impotriva alergenilor, ionizator pentru improspatarea aerului si difuzor de aroma, care este potrivit pentru alergici, dar asigura un aer curat si pentru orice utilizator casnic care isi doreste un stil de viata mai sanatos. Sa nu uitam ca, de calitatea si prospetimea aerului din locuinta depinde inclusiv nivelul de hidratare al pielii.

Te-ai confruntat, vreodata, cu problema alergiilor? Ce ai facut ca sa inlaturi simptomele si factorii alergeni si sa refaci echilibrul sistemului imunitar? 

 

Surse foto: Shutterstock

Comentarii

Adauga comentariu

Transport gratuit

in toata tara la o comanda de peste 199 RON, pentru Livrari Standard

Returnare produs

in 14 zile de la primirea comenzii

Garantie

Preluare si returnare GRATUITA a produselor aflate in GARANTIE

Service Autorizat

pentru toate produsele cumparate de pe Alecoair.ro

Modalitati plata

Ramburs, Transfer Bancar, Card Online sau in Rate prin Parteneri detalii Click aici

Oferte speciale

Like pe Facebook

'dezumidificator TROTEC', 'dezumidificatoare TROTEC', 'dezumidificatoarele TROTEC', 'pret de producator', 'preturi', 'promotii', 'de camera', 'ieftine', 'magazin', 'online'ARGOBIOXIGENDUUXMEACOFRALVORNADOCLEAN AIR OPTIMAENSAdezumidificator supra, uscator prosop supra, incalzitor supraGYNOII, Camera Monitorizare Bebemijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcX4TECHMARPACBIMARPulse Performance ProductsKRYPTONICS, casti de protectie, echipament protectie trotinete, Casti si protectii trotineteTrotinete electrice Inokim Mywayvehicule electrice, trotineta electrica, moniciclu electric, plimbare in parcvehicule electrice, skateboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmonitorizare somn, dispozitiv adormire, monitorizare sanatatepurificator de aer, tratare aer, eliminare praf,eliminare polen, spori mucegai, fum de tigara, eliminare mirosuri, bratara inteligenta, bratara monitorizareDezumidificator, purificator, umidificator, difuzor arome Air Natureldezumidificator casnic, dezumidificator aer, dezumidificator peltier, dezumidificare casa, uscare perete, uscare hala productie, uscare piscinamonocicluri electrice, monociclu, monociclu electirc, roata electricaracitor de aer, racire aer, racire cu gheta,racitor mobil, racitor profesional ieftin, racitor ide aer ieftin
alecoair, logo
AlecoAir
Bulevardul Timișoara 26 Bucuresti, 062345
Telefon: 0758 090 141