Credeai ca in locuinta ta ai parte de un mediu sanatos, insa, daca umiditatea din casa ta nu este la un nivel optim, s-ar putea sa fii expus la unele afectiuni.
Ne petrecem mare parte din timp in interiorul locuintelor noastre si, desi suntem preocupati de igiena suprafetelor din casa noastra, nu prea ne gandim la aerul din casa. Cel mai importanta aspect cand vine vorba despre mentinerea unui aer sanatos in locuinta noastra este nivelul umiditatii. Cand aerul este uscat ne putem confrunta cu disconfort la respiratie, insa atunci cand umiditatea este foarte ridicata, afectiunile la care suntem expusi sunt si mai grave. Iata la ce riscuri ne expunem:
1.Alergii si rinite alergice
O prima consecinta a umiditatii este reprezentat de dezvoltarea microorganismelor care determina aparitia alergiilor. Este vorba despre acarieni, dusmanii invizibili ai sanatatii noastre, si care ne provoaca o multime de neplaceri. Stranuturi, ochi rosii si senzatia de mancarime a ochilor si a narilor sunt doar cateva dintre simptomele unor alergii ce au ca punct de pornire umiditatea ridicata din locuinta.
Rinita alergica este o afectiune foarte raspandita, dar incidenta crescuta nu o face mai putin neplacuta. Printre simptomele care ti-ar putea da de inteles ca suferi de rinita alergica se numara stranutul, pruritul nazal, senzatia de obstructie nazala dar si secretiile apoase ale nasului.
2.Afectiuni si infectii respiratorii
Aerul din locuinta are un impact in primul rand asupra sistemului nostru respirator. Asadar, prea multa umiditate poate determina dezvoltarea unor afectiuni la nivelul sistemului respirator. Printre acestea se numara faringitele, amigdalitele, bronsitele, dar si astmul bronsic. Ele pot avea ca si cauza principala umiditatea din locuinta sau pot fi agravate de aceasta. In mod special pentru copiii mici, mult mai sensibili in fata acestor afectiuni, umiditatea poate provoca o agravare a lor.
3.Ciupercile si mucegaiul iti afecteaza organismul si se dezvolta nestingherite intr-un mediu umed
Mucegaiul si ciupercile iubesc umezeala si uneori se dezvolta in locuri in care nu le observam. Acesti factori duc la sensibilizarea organismului, la agravarea problemelor respiratorii deja prezente, dar si la dezvoltarea unora noi. Sinuzita fungica este un exemplu de infectie provocata de mucegaiuri.
Mai mult decat atat, unele mucegaiuri elibereaza toxine care afecteaza sistemul nervos, astfel incat cei care locuiesc in case in care sunt prezente pot suferi de migrene si dificultati de concentrare. Aceste toxine pot duce inclusiv la scaderea acuitatii vizuale, probleme cu memoria si chiar depresie.
Ciupercile si mucegaiul sunt periculoase si pentru ca adesea nu le observam prezenta. Ele se pot dezvolta in spatele obiectelor mari de mobilier, dar si sub pardoseli, fara ca cei care locuiesc in casa respectiva sa realizeze riscul la care se expun. Un semn ca in locuinta ta ar putea exista mucegai este mirosul specific. Daca simti miros de mucegai si nu ii gasesti sursa, cauza s-ar putea afla in spatele unui dulap masiv sau chiar sub placile de parchet.
In final, trebuie sa amintim ca nivelul optim de umiditate dintr-o locuinta este intre 40% şi 60% si il poti obtine cu un dezumidificator. Cu un asemenea aparat, tot ce ai de facut este sa apesi un buton, pentru a obtine un nivel optim de umiditate in locuinta ta. Totodata, unele aparate destinate controlului calitatii aerului din locuinte au si functie de dezumidificator, dar si de purificator, ajutand astfel la mentinerea unui aer curat.
Sursa foto: Olena Yakobchuk/Shutterstock
Comentarii
Oferte speciale
5,999.00 RON 7,069.00 RON
149.00 RON 169.00 RON
Like pe Facebook