Aparut relativ de curand in viata multora, cu avantaje inca necunoscute pe deplin, purificatorul de aer este una dintre solutiile optime pentru imbunatatirea calitatii vietii. La fel ca aparatele de tip umidificator si dezumidificator, dipozitivul foloseste o serie de tehnologii moderne, dar pentru trece aerul din interiorul casei printr-un filtru si a elimina poluantii. Efectul resimtit pe termen lung este crearea unui climat mai sigur pentru toti membrii familiei.
Desi ai putea crede ca mentinerea unui grad ridicat de curatenie te scapa de grija impuritatilor din atmosfera, nici aspiratorul si nici aerisirea zilnica a camerelor nu iti asigura protectia totala in fata poluantilor si a alergenilor. Gandit astfel incat sa elimine o plaja larga de microparticule, purificatorul de aer este capabil sa le retina pe cele cu diametrul de pana la 0,3 microni, unele dintre cele mai nocive pentru sistemul respirator.
Chiar daca purificatoarele de aer au aparut mai intai in mediul industrial, ieftinirea tehnologiei le-a adus tot mai aproape de viata cotidiana. Astazi, ele sunt la indemana oricui este curios sa le descopere calitatile.
Primul si cel mai evident efect al prezentei unui purificator de aer in casa ta este ceea ce ai putea numi mai simplu aer respirabil. Fie ca obisnuiesti sa fumezi in casa sau ca ai invitati carora le acorzi acest mic privilegiu, folosind un purificator de aer te vei asigura ca mirosul greu de tutun ars nu persista. In cazul in care ai o bucatarie de tip open space, te vei bucura de rapiditatea cu care vei putea elimina mirosul de ulei prajit sau de carne rumenita la cuptor.
In cazul in care inca te mai intrebi cum ar putea fi poluat aerul din casa ta, raspunsul te-ar putea surprinde in mod foarte neplacut. Formaldehida este o substanta cu efect cancerigen pe care o gasim in adezivii, vopselurile si placajele din componenta mobilei. În locuintele cu semineu si sobe, exista o concentratie mai mare de monoxid de carbon, iar gazul radioactiv Radon patrunde in casa chiar prin fundatie. Un purificator de aer asigura protectie impotriva tuturor acestor factori, in functie de intensitatea lor si de particularitatile fiecarui camin.
Un alt efect benefic pe care il vei resimti pe pielea ta, odata ce ai hotarat sa cumperi un purificator de aer, va fi scaderea in intensitate a manifestarilor de tip alergic. Prin eficienta lor, purificatoarele de aer elimina particulele fine de praf, polenul, resturile de acarieni si microorganismele din parul animalelor de companie.
Peretii plini de igrasie sunt o problema pe care o resimt atat proprietarii locuintelor vechi, cat si cei care au cumparat o casa noua, dar izolata necorespunzator. Formata din cauza combinatiei nefericite dintre aerul umed si bacterii, igrasia poate fi prevenita mai usor atunci cand folosesti si un purificator de aer, alaturi de un dezumidificator.
Cu siguranta ai avut neplacerea de a contacta o viroza sau chiar o gripa de la musafirii tai sau de la ceilalti membri ai familiei. Daca tratamentele medicamentoase te ajuta sa ameliorezi simptomele bolii dupa ce aceasta s-a instalat, prezenta unui dezumidificator te-ar putea feri chiar de la a contracta virusul in sine.
Pentru a cheltui inteligent bugetul destinat unui purificator de aer, trebuie sa determini cu exactitate ce rol va trebui sa indeplineasca. Vrei doar ca aerul din casa ta sa fie curat sau cauti un aparat polivalent, cu mai multe functii si cu dotari suplimentare? Decizia corecta depinde de atentia pe care o vei acorda tuturor criteriilor.
În cazul unei garsoniere, vei avea nevoie de un purificator de aer cu un debit cuprins intre 30 si 80 metri cubi pe ora, ce va consuma cel mult 20 wati. Pentru ca zgomotul produs de aparat pe timpul noptii sa ramana in limita acceptabila a unui somn odihnitor, alege un purificator cu mod silentios sau cu mai multe trepte de intensitate. Într-o locuinta de minimum doua camere, debitul necesar din partea unui purificator este cuprins intre 240 si 510 metri cubi pe ora , iar consumul va creste la cel putin 44 W.
Daca te confrunti cu alergii sau daca astmul este parte din viata ta, vei avea nevoie de un purificator de aer cu functie de sterilizare. Aceasta neutralizeaza bacteriile, acarienii si proteinele alergene provenite de la parul animalelor de casa. Un purificator cu functie de dezumidificare va ameliora simptomele suferinzilor de astm. Daca vrei sa gasesti aerul deja purificat in momentul in care te intorci acasa, alege un aparat cu functie de programare.
Cele mai multe purificatoare de aer te vor ajuta sa lupti impotriva compusilor organici volatili si a gazelor care afecteaza calitatea aerului din locuinta. Pentru aceasta, vei avea nevoie de un purificator care foloseste carbune activ, ideal in zonele invecinate cu facilitati industriale sau supuse unei intense poluari cu noxe cauzate de traficul intens. Prin textura sa poroasa, carbunele activ transforma compusi volatili din substante gazoase in particule solide, eliminandu-i din aerul respirat.
Dupa ce ai identificat scopul in care vei folosi purificatorul de aer, mai ai de ales doar tehnologia pe baza careia acesta va functiona.
Purificatoarele de aer cu aceasta tehnologie sunt cele mai frecvente, iar acest lucru se datoreaza eficientei. Filtrul HEPA (High Efficiency Particulate Air) retine aproximativ 99,7% din particulele mai mari de 0,3 microni si are in componenta fibre de sticla cu diametrul cuprins intre 0,5 si 2 microni. Purificatoarele care folosesc acest tip de filtru sunt silentioase si au un consum bun de energie electrica. In plus, unele dintre aparate asociaza filtrul HEPA cu o lampa UV, care contribuie la neutralizarea si mai eficienta a bacteriilor.
Folosind un filtru supus unei tensiuni ridicate, purificatoarele de aer cu ionizare folosesc un procedeu foarte simplu si inteligent. Sub influenta curentului, moleculele de oxigen sau de azot, incarcate cu sarcina electrica, se ataseaza de particulele in suspensie si astfel le atrag catre filtru, indepartandu-le din atmosfera. Ionii negativi au capacitatea de a neutraliza o plaja larga de bacterii si de substante volatile.
Specifica aparatelor de purificare a aerului care includ si un umidificator de mare capacitate, aceasta tehnologie supune aerul filtrat unei perdele de apa ce retine particulele si impuritatile. Prin functia de umidificare a aerului, acest tip de umidificator te ajuta sa previi racelile si accesele de tuse, cauzate de deshidratarea mucoasei nazale. La capitolul intretinere, purificatorul cu umidificare iti va solicita periodic atentia, pentru ca rezervorul de apa sa fie permanent plin.
Purificatorul de aer iti va aduce multe beneficii si te va face sa te intrebi cum ai putut trai pana acum fara un asemenea aparat in casa. Totul tine doar de alegerea unuia cat mai potrivit cu locuinta ta si cu stilul de viata al tuturor celor care traiesc in ea.
Credit foto: Shutterstock
Comentarii
Oferte speciale
199.00 RON 389.00 RON
429.00 RON 459.00 RON
Like pe Facebook