Alecoair Logo

Factorii care polueaza aerul din casa fara sa iti dai seama - metode de combatere, la indemana ta

Factorii care polueaza aerul din casa fara sa iti dai seama - metode de combatere, la indemana ta

    Daca faci un simplu calcul in minte, realizezi cat de mult timp petreci in interior si cat de putin afara, la aer. Multe persoane isi petrec, conform unor studii in domeniu, pana la 90% din timp in spatii inchise, in care aerul poate sa fie, uneori, mai poluat chiar decat cel din exterior.

    Numai daca te gandesti, de pilda, la casa ta proaspat zugravita sau igienizata, in care se simte mirosul puternic al produselor folosite in aceste scopuri, si iti poti da lesne seama ca in aerul pe care il respiri sunt compusi chimici care ar fi bine sa nu ajunga in plamanii tai sau ai celor dragi. La fel de grav stau lucrurile si in spatiile de lucru unde functioneaza permanent echipamente electronice sau sunt depozitate rafturi intregi de hartie ori in spatiile de invatamant in care se lucreaza cu cerneala, creta ca sa nu mai vorbim de praful adus de afara.

    In cele ce urmeaza, ti-am pregatit un scurt ghid despre principalii factori care polueaza aerul din locuinta ta, fara sa constientizezi, si ce metode ai la indemana ca sa ii combati eficient.


    Principalii factori poluanti ai aerului din locuinta ta

    Ca sa iei masuri eficiente pentru a combate factorii poluanti din casa, mai intai de toate, trebuie sa stii care sunt acestia. Potrivit Agentiei Europene de Mediu, calitatea aerului din locuinta este afectata de mai multi factori, cum ar fi:

    • calitatea si gradul de uscare al materialelor de constructie;
    • folosirea produselor de curatat;
    • materialele din care este confectionata mobila, inclusiv substantele de lipire, lacuri sau vopseluri;
    • obiceiurile casnice pe care le ai - cum gatesti, cum aerisesti casa, cum iti incalzesti locuinta;
    • sistemul de ventilatie.


    Pe aceasta lista putem adauga

    • fumul de tigara, inclusiv folosirea tigarii electronice
    • lumanarile
    • odorizantele
    • semineul
    • aragazul
    • parul si matreata de animale
    • reziduri de animale uscate care ajung in aer
    • praf de hartie in cazul in care in biblioteca sunt carti vechi
    • particule ridicate in aer din hainele mai vechi de lana sau alte tipuri de textile care se descompun



    Astfel, printre principalii factori poluanti ai aerului din casa ta sunt:

    • radonul (gaz radioactiv);
    • gazele sau particulele care provin din arderea combustibililor (fumul de tigara, incalzirea cu gaz, gatit, folosirea combustibilului solid si a kerosenului);
    • substante chimice volatile (produsele de curatat, odorizantele de camere, vopsele, adezivi etc.);
    • alergenii (mucegaiuri, polen, anumite proteine din parul si din scuamele animalelor de companie, acarienii).

    Aerul din locuinta nu este, insa, izolat, ci se intrepatrunde cu cel din exterior, ceea ce inseamna ca la factorii poluanti mentionati deja se adauga si altii, din afara, cum sunt monoxidul de carbon, dioxidul de azot, pulberile in suspensie.



    Cum combati eficient alergenii din casa ta

    Mucegaiurile, acarienii, polenul, anumite proteine din parul de animale sunt doar cativa dintre alergenii care pot duce la dezvoltarea unor alergii sau la acutizarea simptomelor afectiunilor medicale deja existente, cum sunt bronsitele ori astmul. Cu tot efortul pe care il vei depune, este practic imposibil sa-i elimini pe toti, dar exista metode eficiente prin care poti reduce considerabil numarul lor. Iata ce ar fi indicat sa faci ca sa elimini cat mai multi alergeni din casa ta:

    • mentine un nivel optim al umiditatii - potrivit specialistilor de la WebMD, nivelul umiditatii din locuinta ar trebui sa se incadreze intre 40 si 60%; umiditatea excesiva favorizeaza dezvoltarea mucegaiurilor; in primul rand, este bine sa folosesti un higrometru, ca sa vezi care este nivelul umiditatii din locuinta ta; daca este sub limitele normale, este recomandat un umidificator, iar daca le depaseste, atunci poti opta pentru un dezumidificator; nu uita ca este la fel de important sa verifici toate conductele care trec prin casa ta, ca sa nu existe scurgeri si sa te asiguri ca usile si ferestrele se inchid etans; 
    • foloseste purificatoarele de aer - recomandarea specialistilor este sa deschizi ferestrele dimineata devreme si seara, ca sa aerisesti toate incaperile din casa, dar acest lucru nu este suficient pentru a mentine un aer curat in interior, pentru ca si din mediul extern pot patrunde in casa factori poluanti; prin urmare, o investitie intr-un purificator de aer cu filtru HEPA, UV, cu ionizare sau care are si optiunea de umidificare este una dintre metodele eficiente de combatere a alergenilor; un astfel de aparat trece aerul din interior printr-un filtru, il igienizeaza si apoi il elibereaza in incapere;
    • aspira frecvent asternuturile, cuverturile, canapelele, fotoliile, draperiile, perdelele si covoarele. Acestea sunt medii propice unde se pot dezvolta acarienii. Asadar, este important sa le aspiri, sa le scuturi si sa le speli cel putin o data pe saptamana, chiar de doua ori, daca ai animale de companie.



    Atentie la produsele de combustie si la nivelul de radon


    Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aproape 4 milioane de oameni mor, anual, din cauza unor boli asociate cu aerul poluat din locuinte (pneumonii, atacuri cerebrale, boli cardiace ischemice, cancer pulmonar), ca urmare a folosirii produselor de combustie poluante (combustibil solid si kerosen). Este recomandat sa tii ferestrele deschise atunci cand gatesti, sa folosesti ventilatoare, hota, sa eviti sa fumezi peste tot in casa si sa ai un sistem de ventilatie eficient in locuinta ta. 

    Un alt factor poluant important al aerului din locuinta ta este radonul, un gaz radioactiv. Potrivit Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), este esential pentru sanatatea ta si a celor dragi sa monitorizezi nivelul concentratiei acestui gaz, apeland la serviciile expertilor si folosind senzori speciali in acest sens. Nivelul radonului din casa ta este influentat nu numai de concentratia de gaz din sol, ci si de:


    • permeabilitatea solului, geologia locului pe care este construita casa;

    • emanatiile din materialele de constructie din care este facuta locuinta;

    • emanatiile din apa folosita la spalat si gatit si din gazele utilizate pentru incalzirea casei si pentru gatit.

    Conform Ordinului 185/2019 al presedintelui CNCAN, exista anumite masuri prin care nivelul radonului poate fi tinut sub control, cum ar fi:

    • etanseizarea fisurilor din podele si ziduri, daca ele exista;

    • ventilarea mecanica, prin depresurizare (cu ajutorul unor conducte si al ventilatoarelor speciale);

    • aerisirea frecventa a camerelor, folosirea unor aparate de aer conditionat performante, mai ales cele cu filtre HEPA;

    • realizarea unor lucrari de renovare, daca se constata ca sursele de poluare cu radon sunt gresia, faianta, marmura, blaturile de granit din casa. 




    Alege cu grija produsele de curatat si mobilierul din locuinta ta


    Alti factori poluanti ai aerului din locuinta ta sunt compusii organici volatili, ca formaldehida, de exemplu, care pot proveni din:

    • materialele din care este construita casa;

    • mobila pe care o ai in casa sau covoare, carpete, cuverturi;

    • anumite deodorante de camera sau chiar de corp;

    • unele produse de curatat.

    Potrivit EPA, concentratia compusilor organici volatili poate fi de pana la 10 ori mai mare in aerul din spatiile inchise decat in mediul extern, insa, daca tii cont de anumite recomandari ale specialistilor, cum sunt si cele de mai jos, poti reduce semnificativ prezenta lor in locuinta ta:

    • foloseste ventilatoare, deschide ferestrele ori de cate ori utilizezi produse pentru curatare;
    • alege cu grija mobilierul si produsele de curatat, asigurandu-te ca materialele din care sunt realizate ori substantele pe care le contin nu sunt toxice; este indicat sa te indrepti catre produse cat mai naturale;
    • nu depozita la intamplare recipientele in care tii vopsele, solventi;
    • citeste cu atentie instructiunile de folosire pentru toate produsele, indiferent ca este vorba despre mentinerea unui miros placut in casa, ingrijirea corporala sau make-up.


    Cum tii sub control factorii poluanti care vin din afara locuintei tale

    Monoxidul de carbon, dioxidul de azot, particulele in suspensie sunt doar cativa dintre factorii poluanti din mediul extern care patrund inevitabil si in locuinta ta. Principalele modalitati de a-i combate sunt sa montezi senzori pentru detectarea lor, sa folosesti corect aparatele de aer conditionat, purificatoare sau dezumidificatoare, pentru ca acestea sa poata absorbi eficient particulele nocive din aer, sa le filtreze si sa igienizeze aerul pe care il elimina inapoi in atmosfera. 

    Retine ca, pentru ca toate aceste aparate sa actioneze eficient, este esential sa le igienizezi si sa le schimbi filtrele din cand in cand. De asemenea, inainte de a alege un anume model, este bine sa te consulti cu specialistii in domeniu si sa alegi produsele care raspund cel mai bine nevoilor tale. 

    Citeste si: Ghidul purificatorului de aer. Cum il alegi pe cel mai bun ca sa iti imbunatatesti calitatea vietii  

    Alergenii, produsele de combustie, radonul, substantele volatile din anumite produse de curatat, precum si monoxidul de carbon ori particulele in suspensie din mediul extern sunt unele dintre principalele cauze ale poluarii aerului din locuinta ta. Toti acesti factori actioneaza tacut, fara sa-ti dai seama, si pot afecta sanatatea ta si a celor dragi. Prin urmare, este foarte important sa iei masuri eficiente de combatare a acestora, cum sunt si cele de mai sus.

    Sursa foto: Shutterstock



Comentarii

Adauga comentariu

Transport gratuit

in toata tara la o comanda de peste 199 RON, pentru Livrari Standard

Returnare produs

in 14 zile de la primirea comenzii

Garantie

Preluare si returnare GRATUITA a produselor aflate in GARANTIE

Service Autorizat

pentru toate produsele cumparate de pe Alecoair.ro

Modalitati plata

Ramburs, Transfer Bancar, Card Online sau in Rate prin Parteneri detalii Click aici

Oferte speciale

699.00 RON 899.00 RON

Like pe Facebook

'dezumidificator TROTEC', 'dezumidificatoare TROTEC', 'dezumidificatoarele TROTEC', 'pret de producator', 'preturi', 'promotii', 'de camera', 'ieftine', 'magazin', 'online'ARGOBIOXIGENDUUXMEACOFRALVORNADOCLEAN AIR OPTIMAENSAdezumidificator supra, uscator prosop supra, incalzitor supraGYNOII, Camera Monitorizare Bebemijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcX4TECHMARPACBIMARPulse Performance ProductsKRYPTONICS, casti de protectie, echipament protectie trotinete, Casti si protectii trotineteTrotinete electrice Inokim Mywayvehicule electrice, trotineta electrica, moniciclu electric, plimbare in parcvehicule electrice, skateboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmonitorizare somn, dispozitiv adormire, monitorizare sanatatepurificator de aer, tratare aer, eliminare praf,eliminare polen, spori mucegai, fum de tigara, eliminare mirosuri, bratara inteligenta, bratara monitorizareDezumidificator, purificator, umidificator, difuzor arome Air Natureldezumidificator casnic, dezumidificator aer, dezumidificator peltier, dezumidificare casa, uscare perete, uscare hala productie, uscare piscinamonocicluri electrice, monociclu, monociclu electirc, roata electrica
alecoair, logo
AlecoAir
Bulevardul Timișoara 26 Bucuresti, 062345
Telefon: 0758 090 141