Alecoair Logo

Ionizarea aerului: ce este, cum se face, beneficii pentru sanatate si tipuri de ioni

Ionizarea aerului: ce este, cum se face, beneficii pentru sanatate si tipuri de ioni

    Poluarea este o problema din ce in ce mai serioasa pentru sanatate si tehnologia incearca sa tina pasul cu ea, aruncand in lupta dispozitive care lupta eficient cu aceasta.

    Afectand direct calitatea vietii, aerul pe care il respiram trebuie sa aiba anumite particularitati legate de nivelul de umiditate si puritate, motiv pentru care dispozitive precum umidificatoarele, dezumidificatoarele sau purificatoarele de aer au devenit din ce in ce mai cunoscute si folosite de catre toata lumea.

    In acest material vom vorbi despre un proces care joaca un rol important in purificarea aerului, mai precis, ionizarea. Ce este, cum se face, cate tipuri de ioni exista si care sunt beneficiile ionizarii pentru sanatate sunt cateva dintre intrebarile la care vom raspunde.


    Ce sunt ionii pozitivi sau negativi

    Sunt particule cu sarcina pozitiva sau negativa, obtinute prin cedarea sau acceptarea de electroni. Acestia sunt de doua feluri: ioni pozitivi, numiti si cationi, formati prin cedarea de electroni, si ioni negativi, numiti si anioni, formati prin acceptarea de electroni. In procesul purificarii aerului sunt implicati ionii negativi, care atrag particulele cu potential toxic din atmosfera (care au sarcina pozitiva).

    Cel care a studiat pentru prima data efectul ionizarii asupra entitatilor biologice a fost biofizicianul rus Alexander Chizhevsky, care a descoperit si efectele benefice ale ionilor negativi si a folosit ionoterapia pe pacientii sai.  


    Cum apar sau cum se obtin ionii negativi in natura

    Natura este principalul “producator” de ioni negativi.

    Cascadele, valurile, caderile de apa creeaza ioni negativi in concentratii foarte mari. Plantele sunt si ele generatoare de ioni negativi care contribuie la curatarea aerului de elemente poluante. Furtunile sunt iarasi o sursa importanta de ioni negativi prin frictiunea dintre nori, la fel si radiatiile ultraviolete.

    Nu este de mirare ca in mijlocul naturii gasim cele mai mari concentratii de ioni negativi in aer:

    • Aerul din zonele impadurite sau marile parcuri au 2500-3000 ioni negativi/cm³
    • Aerul din statiunile de la malul marii au 4000 ioni negativi/cm³
    • Aerul din zonele montane- pana la 12.000 ioni negativi/cm³

    Ne simtim bine in aceste zone? Cu siguranta. Respiram mai bine, avem un tonus mai bun, avem o stare generala mai buna. Bineinteles ca nu putem pune totul in seama ionilor negativi, dar multi cercetatori si-au pus aceasta intrebare: cat de importanti sunt ionii negativi pentru sanatate?

    La polul opus, mediul urban si poluarea, in mod specific, inclusiv poluarea din interiorul casei datorata materialelor de constructie „moderne”, substantelor chimice folosite pentru curatenie sau compusilor emanati de mobilier, vopseluri, cerneluri sau alte obiecte, sunt strans legate de o pondere scazuta a ionilor negativi sau, si mai bine spus, de o concentratie prea mare de ioni pozitivi.

    Ce inseamna acest lucru si care sunt beneficiile aerului ionizat pentru sanatate

    Sunt sute sau poate mii de studii care dezbat rolul si influenta ionilor negativi sau pozitivi asupra sanatatii. Numeroase rapoarte indica o corelatie stransa intre o concentratie mare de ioni negativi si efecte benefice ale organismului.


    Dintre beneficiile listate de aceste studii remarcam:

    • Imbunatatirea calitatii somnului,
    • Cresterea capacitatii organismului de a asimila vitaminele B si C
    • Cresterea capacitatii pulmonare
    • Diminuarea episoadelor alergice, iritatiilor cailor respiratorii si nazale
    • Ameliorarea durerilor de cap
    • Reducerea intensitatii atacurilor de astm
    • Imbunatatirea nivelului de concentrare si astfel creste atentia si productivitatea muncii
    • Echilibrarea hormonala si diminuarea starilor depresive

     

    Nu degeaba, ionii negativi sunt supranumiti si “vitaminele din aer”.

    Dincolo de aceste efecte directe asupra organismului, ionii negativi au si un efect indirect, dar la fel de important si in acelasi timp, mult mai usor de masurat: acela de a “curata” aerul de substante toxice si, in consecinta, de a asigura un aer mai sanatos sau, daca vreti, mai putin incarcat de substante nocive.

    Dar, daca nu putem aduce valurile, cascadele sau radiatiile soarelui in casa sau la birou, cum putem beneficia de rolul pozitiv al ionilor negativi? Tehnologia ne vine in ajutor: cu ajutorul ionizarii artificiale, respectiv a aparatelor care reusesc sa raspandeasca in aer ioni negativi.

    Cum se face ionizarea si ce face un purificator de aer cu ionizare

    Purificatoarele de aer au principalul rol de a filtra particulele nocive din aer – praf, alergeni, polen sau orice alte particule ce pot fi “blocate” de filtrele acestora. Sunt, insa, in aer, si particule extrem de mici si usoare care plutesc si sunt mai greu atrase de purificator. Aici intervine functia de ionizare pe care o intalnim pe unele purificatoare.

    Cum ajuta functia de ionizare la purificarea aerului?

    Dupa cum am spus mai sus, un ion negativ sau pozitiv este o particula incarcata negativ respectiv  pozitiv. Ce face un ionizator, de fapt? Creeaza ioni negativi folosind electricitate si apoi ii raspandeste în aer. Acesti ioni negativi se ataseaza de particule incarcate pozitiv in camera.  Care sunt aceste particule? Exact cele de care vrem sa scapam - praf, bacterii, polen, fum din bucatarie, fum de tigara, acarieni si acele numite particule VOC – compusi organici volatili ca de exemplu benzen, formaldehide, toluen prezente intr-o anumita masura si in locuinte, din diverse surse. Particulele incarcate pozitiv si ionii negativi se unesc si compun particule poluante mai dense, cu o greutate mai mare, care pot fi atrasi mai usor de purificator, in filtrele sale sau care cad mai repede pe suprafetele din casa, care pot fi usor igienizate.

    Exista o multime de dispozitive pentru producerea ionilor negativi, de diferite dimensiuni si gandite pentru mai multe tipuri de spatii sau solutii. Sunt purificatoare de aer de cameraumidificatoare cu ionizare, ionizatoare, purificatoare industriale. Acestea ajuta la crearea unui mediu sanatos pentru persoanele predispuse la alergii, astm sau sinuzite.


    Sunt bune aparatele cu ionizare pentru sanatate?

    Asa cum aratam si mai sus, studiile indica o corelatie puternica intre prezenta ionilor negativi si o stare mai buna de sanatate. Bolnavii de astm, de exemplu, au observat, o diferenta in calitatea aerului pe care il respira dupa ce au folosit un ionizator. Se pare ca aceste dispozitive pot ajuta la ameliorarea problemelor cu tensiunea arteriala si la imbunatatirea calitatii somnului, dar contribuie si la normalizarea echilibrului hormonal si la cresterea capacitatii de asimilare a vitaminelor B si C, conform studiilor. Alte cercetari sugereaza ca persoanele cu tulburari afective sezoniere pot beneficia de utilizarea unui ionizator de aer in casa lor.

    Cercetarile arata si faptul ca efectele privarii de aer curat sunt unele dintre cele mai serioase si merg de la hipoxie, cu scaderea capacitatii de concentrare, oboseala si sistem imunitar slabit, pana la forme agresive de cancer pulmonar.

    In urma studiilor care s-au realizat de-a lungul anilor, au rezultat recomandari medicale care stabilesc concentratia de ioni negativi la cel putin 600/1 cm3, pentru o sanatate optima. Cu toate acestea, in casele noastre sau la birou, concentratia de ioni negativi nu prea depaseste 100-200/1 cm3. La asta se adauga si faptul ca aerul care patrunde in incaperi are o concentratie foarte mică in ioni cu sarcina negativa.

    Indiferent daca traiesti intr-un oras extrem de poluat sau intr-o localitate unde natura este ionizatorul natural, un lucru nu poate fi contestat: de calitatea aerului depind sanatatea si starea ta de bine, asa ca, atunci cand e cazul, ia masuri drastice in aceasta privinta, fie ca asta inseamna sa te muti in varf de munte sau sa iti cumperi un purificator de aer performant.

    Sursa foto: shutterstock

Comentarii

Adauga comentariu

Transport gratuit

in toata tara la o comanda de peste 199 RON, pentru Livrari Standard

Returnare produs

in 14 zile de la primirea comenzii

Garantie

Preluare si returnare GRATUITA a produselor aflate in GARANTIE

Service Autorizat

pentru toate produsele cumparate de pe Alecoair.ro

Modalitati plata

Ramburs, Transfer Bancar, Card Online sau in Rate prin Parteneri detalii Click aici

Oferte speciale

2,999.00 RON 5,999.00 RON

Like pe Facebook

'dezumidificator TROTEC', 'dezumidificatoare TROTEC', 'dezumidificatoarele TROTEC', 'pret de producator', 'preturi', 'promotii', 'de camera', 'ieftine', 'magazin', 'online'ARGOBIOXIGENDUUXMEACOFRALVORNADOCLEAN AIR OPTIMAENSAdezumidificator supra, uscator prosop supra, incalzitor supraGYNOII, Camera Monitorizare Bebemijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcX4TECHMARPACBIMARPulse Performance ProductsKRYPTONICS, casti de protectie, echipament protectie trotinete, Casti si protectii trotineteTrotinete electrice Inokim Mywayvehicule electrice, trotineta electrica, moniciclu electric, plimbare in parcvehicule electrice, skateboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmonitorizare somn, dispozitiv adormire, monitorizare sanatatepurificator de aer, tratare aer, eliminare praf,eliminare polen, spori mucegai, fum de tigara, eliminare mirosuri, bratara inteligenta, bratara monitorizareDezumidificator, purificator, umidificator, difuzor arome Air Natureldezumidificator casnic, dezumidificator aer, dezumidificator peltier, dezumidificare casa, uscare perete, uscare hala productie, uscare piscinamonocicluri electrice, monociclu, monociclu electirc, roata electrica
alecoair, logo
AlecoAir
Bulevardul Timișoara 26 Bucuresti, 062345
Telefon: 0758 090 141