Cand ne gandim la un dezumidificator, asociem rolul acestui aparat cu lunile ploioase de toamna. Acesta este intervalul de timp in care umiditatea din aer poate creste cel mai mult, in functie de climat si zona geografica. Gerul iernii este asociat, de regula, cu un aer uscat care necesita folosirea unui umidificator (aparat care creste umiditatea).
De ce ai avea, totusi, nevoie, de un dezumidificator in timpul iernii? Gasesti cateva motive in randurile de mai jos:
Vezi AICI oferta noastra de DEZUMIDIFICATOR CASNIC
Cu toate ca frigul este cel mai ingrijorator aspect cand vine vorba despre sezonul rece, nici umiditatea nu trebuie sa ne lase indiferenti.
Cele mai multe locuinte, dar mai ales cele moderne, sunt construite astfel incat sa mentina in interior caldura produsa de centrala termica si distribuita prin intermediul radiatoarelor. Mai mult, procentul blocurilor si caselor izolate termic este unul din ce in ce mai mare. La prima vedere, acesta este un avantaj ce nu prezinta efecte adverse.
In realitate, tehnicile moderne de constructie intrerup circulatia libera a aerului prin pereti si ziduri, ceea ce mareste riscul ca aerul din incaperi sa devina unul tot mai slab calitativ. Cu un efect de izolatie fata de exterior, aerul din interior mentine caldura, dar inmagazineaza si orice gram de umiditate care este generata in interior: gatit, baie, plante, prezenta umana.
Acest lucru favorizeaza dezvoltarea igrasiei sau a mucegaiurilor, problema cu care se confrunta aproape oricine a trecut la geamuri termopan si pereti izolati extern sau intern, fara a investi si intr-un sistem eficient de ventilare a aerului. Astfel, vom avea o casa cu un climat aparent prielnic, dar cu un aer ce ne predispune inclusiv la afectiuni respiratorii.
Vezi categoria noastra de DEZUMIDIFICATOARE PENTRU PISCINA
Atunci cand umiditatea generata in bucatarie, in baie sau in zona aleasa pentru uscarea rufelor nu este ameliorata, semnele unui aer prea umed sunt usor de recunoscut: aerul jilav este insotit de mirosul specific, condensul se aduna in zonele reci, pe ferestrele si chiar pe peretii exteriori, apar primele pete de igrasie, in baie sau debarale.
Cum poti scoate umiditatea excesiva din casa? O varianta este ventilarea prin deschiderea geamurilor. Acest lucru poate avea efectul dorit daca aerul de afara este mai uscat, in caz contrar, nu vei rezolva mare lucru. In plus, o ventilare prelungita va duce la pierderea substantiala a caldurii din interior care va necesita un efort termic crescut pentru reincalzirea spatiului.
Atentie! Periodic este necesara ventilarea aerului din casa pentru a lasa patrunderea unui aer oxigenat, de afara, insa pentru a scapa de condens ori de umiditatea din pereti sau lucruri, este nevoie de o ventilare mult mai indelungata. Lasati in fiecare zi geamurile deschise pentru 15-20 minute, indiferent de timpul de afara sau achizitionati un aparat de masurare a nivelului de CO2 care sa va indice cand aerul din incapere trebuie aerisit.
O alta solutie, mai moderna, este folosirea unui dezumidificator, aparat ce poate tine sub control excesul de umiditate din incapere. Numeroasele modele disponibile iti permit alegerea unui model potrivit pentru o camera sau pentru intreaga casa.
Vezi categoria noastra de DEZUMIDIFICATOARE PROFESIONALE
Principalul efect pe care il asigura un astfel de dispozitiv este controlul umiditatii aerului. Poti folosi un dezumidificator pentru a extrage umiditatea dintr-o camera cu o densitate mare de vapori (in baie sau in bucatarie) sau pentru a evita distribuirea umiditatii excesive in locuinta atunci cand, de exemplu, usuci rufele in interior.
Indepartarea umiditatii excesive are efect direct asupra confortului si asupra sanatatii familiei. Un aer foarte incarcat de umiditate creaza o stare de disconfort si este mediul propice pentru dezvoltarea mucegaiurilor sau bacteriilor, cu un risc extrem de mare pentru sanatate.
Un dezumidificator poate contribui foarte mult si la purificarea aerului. Daca alegi un model dotat si cu filtru HEPA sau alte tipuri de filtre, aerul recirculat este curatat pe masura ce aparatul functioneaza. Efectul poate fi vazut dupa cateva saptamani cand vei verifica filtrul respectiv si il vei vedea incarcat de impuritati, care altfel ar fi ajuns in plamani.
Nu ai o camera speciala in care usuci rufele? Balconul poate ca nu este o solutie in sezonul rece – mai ales ca si aici se poate strange umiditatea si poate duce la degradarea tencuielii – iar sufrageria si dormitorul nici atat. Poti achizitiona un uscator de rufe sau poti apela la dezumidificator, un aparat cu numeroase avantaje pentru aceasta operatiune.
Vrei sa stii de ce un dezumidificator poate fi mult mai eficient decat un uscator de rufe? Poti gasi aici o comparatie utila intre aceste 2 tipuri de aparate si 9 motive pentru care dezumidificatorul poate fi mai util si mai eficient decat un uscator de rufe
Te gandesti sa cumperi un dezumidificator, dar nu stii exact ce model este potrivit? Pentru a alege dezumidificatorul potrivit, iti recomandam acest articol sau poti apela la serviciul nostru de Relatii Clienti.
Este important sa intelegem rolul aerului purificat inainte ca efectele nefaste ale umiditatii sa se faca simtite. Cu ajutorul tehnologiei, putem mentine sub control umiditatea cu efect nefast, fara sa renuntam la confortul termic.
Credit foto: Shutterstock, AlecoAir
Comentarii
Oferte speciale
499.00 RON 699.00 RON
1,499.00 RON 1,599.00 RON
Like pe Facebook