Sanatatea ta depinde in mare masura de puritatea aerului din casa, iar o locuinta curata presupune si un aer lipsit de impuritati, alergeni si alte componente nocive pentru sanatate.
Potrivit US Environmental Protection Agency, in interiorul unei locuinte aerul poate fi poluat din mai multe cauze: electrocasnice, ventilatia inadecvata, temperatura ridicata si nivelul de umiditate. Pentru ca joaca un rol atat de important cand vine vorba despre starea de sanatate a intregii familii, iti aratam tot ce trebuie sa stii despre curatarea aerului din casa ta.
Sursele poluarii aerului din interior
Poluarea nu poate fi doar exterioara, ci si de interior, iar particulele invizibile de substante nocive pot sa-ti afecteze in mare masura sanatatea. Sa elimini din locuinta ta toate sursele poluarii este extrem de greu, pentru ca au devenit parte importanta din viata moderna.
Principalele surse ale poluarii aerului din interior sunt:
Efectele aerului de interior poluat
Aerul este vital pentru noi, iar dintr-o simpla inspiratie introducem in corp un cocktail de substante: oxigen, azot si alte gaze. Oxigenul este componenta fara de care nu am putea trai, insa atunci cand respiram introducem, fara sa vrem, si alte substante in organism.
Problema cea mai mare a aerului de interior poluat este faptul ca e greu de sesizat. Si efectul lui e greu de observat, dureaza ani de zile pana cand organismul sa transmita un semnal de alarma, insa atunci cand se ajunge la el este deja destul de tarziu. Alergiile si problemele sistemului respirator (astm) sunt doar doua dintre efectele cele mai des intalnite ale poluarii aerului din interior, alte afectiuni pe care le poate cauza un nivel de poluare ridicat pot fi mult mai grave.
Metode naturale de purificare a aerului de interior
Cu totii stim ca este mai bine sa previi decat sa tratezi, asa ca, daca vrei sa ai parte de o sanatate de fier este important sa te preocupi de purificarea aerului. Nu este deloc greu, iata cateva metode prin care poti sa ai parte de un aer mai curat in casa ta:
Plante pentru purificarea aerului
Plantele pot fi de mare ajutor pentru curatarea aerului din casa ta. Asa cum padurile ajuta mediul inconjurator si natura sa se curete de poluanti, plantele de interior contribuie la purificarea aerului din casa ta. Mai mult decat atat, plantele de interior infrumuseteaza casa si iti confera o stare de bine.
Cele mai bune plante pentru purificarea aerului sunt:
Purificarea aerului cu ajutorul lampilor cu cristal de sare
Lampile cu cristal din sare sunt o alta modalitate prin care aerul din locuinta ta poate fi purificat. Nu este doar un obiect util pentru iluminarea casei și pentru decorul dintr-o camera, ci si pentru starea ta de sanatate. Abajurul din cristale de sare atrage vaporii de apa din aer, cei care contin si o multime de alergeni.
De asemenea, cristalele de sare actioneaza ca un ionizator. Cristalul se incalzeste sub actiunea becului si elibereaza in aer ioni negativi care ajuta la eliminarea ionilor pozitivi care provin de la impuritatile din atmosfera. Aceasta lampa ajuta si la reducerea poluarii electronice, provenite de la aparatele electrocasnice. Aceasta lampa este considerata de specialistii in medicina alternativa drept un leac pentru astm bronsic, sinuzite, amigdalite, faringite, dar si stari de nervozitate si de oboseala.
Uleiuri esentiale pentru purificarea aerului
In magazinele naturiste vei gasi uleiuri esentiale din aproape orice planta si sunt adevarate ingrediente miraculoase pentru solutii de purificare a aerului, cat si pentru odorizante de camera sau chiar pentru a curata unele pete.
Dintre uleiurile esentiale cele mai utile in purificarea aerului de interior putem aminti uleiul de eucalipt, de pin, salvie, smirna, arborele de ceai (tea tree), cimbru, rozmarin, menta, tamaie, lamaie, portocal, lavanda, scortisoara, cuisoare si ienupar.
Folosirea lor in retete naturale reprezinta una dintre cele mai populare metode de purificare a aerului. Combina-le cu otet si cu apa intr-un recipient cu pulverizator si foloseste combinatia in toata casa, vei avea parte si de un aer purificat, dar si de o mireasma placuta in casa.
Iata doua retete pe care ar trebui sa le incerci pentru a avea parte de aer curat in casa:
Utilizarea aparatelor de purificat aerul
Unul dintre cele mai eficiente mijloace de purificare a aerului din casa ta este, insa, folosirea unui purificator conceput special pentru asta: un aparat de purificat aerul. Este cea mai comoda si sigura metoda prin care te poti asigura ca ai parte de un aer cu adevarat sanatos in casa. Este suficient sa pornesti aparatul, pentru a avea garantia ca toate impuritatile din casa ta vor disparea.
De ce sa folosim purificatoare de aer?
Sanatatea ta si a familiei tale este un motiv suficient de puternic pentru a utiliza un purificator de aer. El curata si hidrateaza aerul din casa, fapt care se va rasfrange in mod direct asupra starii tale de sanatate. Particulele de praf, alergenii si substantele nocive din locuinta ta vor disparea complet. O casa sigura este una cu adevarat curata si eliberata inclusiv de dusmanii invizibili din aer.
Cum functioneaza purificatoarele de aer?
Purificatoarele de aer profesionale curata aerul din casa tragandu-l in interior cu ajutorul unui ventilator. Aerul trece printr-o serie de filtre, inclusiv un filtru salin, si apoi este expulzat complet curatat in incapere. Este foarte important sa retii ca un purificator de aer functioneaza doar cand ferestrele sunt inchise. Principiul este asemanator cu cel al aerului conditionat.
Cum alegem un purificator de aer?
Cel mai bun purificator de aer este cel care se potriveste nevoilor tale. Ai la dispozitie purificatoare care au inclusiv functie de umidificare a aerului. De asemenea, un alt criteriu pe care ar trebui sa-l iei in considerare este suprafata casei.
Nu uita sa urmaresti si tipurile de particule purificate, precum si proportia - cu cat mai multe, cu atat mai bine, desigur. Verifica si nivelul de zgomot, este important ca purificatorul sa fie silentios si sa nu te deranjeze cu zogomotul produs, mai ales pe timpul noptii. Volumul de aer purificat este si el important si e cazul sa te ghidezi dupa dimensiunile casei sau ale camerei atunci cand urmaresti acest criteriu.
Purificatoarele de aer de buna calitate vin si cu o certificare HEPA (High Efficiency Particulate Arrestance). Aceasta certificare denota faptul ca purificatorul filtreaza minimum 99,7% din particulele mai mari de 0,03 microni. Tine cont si de consumul de energie, la fel ca la electrocasnice. Iti doresti un aparat care sa consume putin, asa incat sa nu-ti incarce factura de la curentul electric.
Unde este recomandata folosirea purificatoarelor de aer?
Un purificator de aer poate fi folosit oriunde - de la locuintele fiecaruia dintre noi pana la spatiile publice. El este util si in birouri deoarece ne petrecem o mare parte din timp la serviciu. In spitale, clinici si laboratoare este aproape indispensabil, la fel ca si in scoli si in gradinite.
Particulele nocive pot afecta si lucrurile, asa ca in librarii, muzee si arhive, unde cartile si documentele trebuie pastrate intacte, prezenta unui purificator este binevenita. Si in hoteluri, moteluri, baruri si restaurante - locuri unde se aduna de obicei grupuri mari de persoane - un purificator este foarte util.
Aparate de aer conditionat cu functie de purificare a aerului
Cele enumerate mai sus nu sunt singurele metode de purificare a aerului. Un aparat de aer conditionat care sa aiba si functie de purificare a aerului este si el eficient pentru a curata aerul dintr-un spatiu. Totusi, un purificator se dovedeste a fi un aliat mult mai bun pentru a curata aerul, mai ales ca el consuma mai putin curent.
Tu ai folosit pana acum un purificator pentru aer? Ce metoda de curatare a aerului folosesti in locuinta ta?
Sursa foto: Shutterstock
Comentarii
Oferte speciale
499.00 RON 869.00 RON
159.00 RON 259.00 RON
Like pe Facebook