In sezonul rece, umiditatea din locuinta este mai importanta decat in restul anului, deoarece ea influenteaza sanatatea sistemului respirator si nu numai.
In timpul iernii e nevoie sa acorzi mai multa grija nivelului umiditatii din casa, deoarece el poate influenta in mare masura sanatatea familiei. In sezonul virozelor, al bronsitelor si guturaiului, temperatura si umezeala din casa joaca un rol crucial pentru prevenirea, ameliorarea si in final vindecarea lor. Tocmai de aceea in aceasta perioada trebuie sa acordam un plus de atentie acestui aspect.
Care este nivelul optim de umiditate in interior iarna
Cum temperatura de afara scade dramatic in timpul iernii, multi dintre noi aerisesc mai rar, iar sistemele de incalzire moderne usuca aerului din casa, astfel incat pe durata celor 3-4 luni de vreme friguroasa, umiditatea din casa trebuie urmarita cu atentie.
Vremea a devenit in ultimii ani extrem de schimbatoare de la o zi la alta, iar umiditatea trebuie adaptata in functie de temperatura de afara. Iata care este nivelul optim de umiditate in functie de temperatura de afara:
Legatura dintre umiditatea din locuinta si starea de sanatate
Umiditatea (procentul de vapori de apa din aer) este deosebit de importanta pentru starea noastra de sanatate mai ales in timpul iernii, cand ne pretrecem cea mai mare parte a timpului in interior. Un nivel prea ridicat al umiditatii favorizeaza dezvoltatea mucegaiului, a bacteriilor, ciupercilor si parazitilor, iar un nivel prea scazut al vaporilor de apa din aer va face organismul mai vulnerabil la viroze si alte afectiuni ale aparatului respirator.
In cazul unei viroze, de pilda, un nivel al umiditatii sub cel optim va agrava simptomele, prelungind afectiunea, iar in tratarea acestor afectiuni, hidratarea este extrem de importanta. Aerul uscat ne face mai vulnerabili in fata virusurilor ce provoaca raceala, gripa, bronsita sau amigdalita, deoarece stratul protector de mucoasa se usuca si lasa loc liber agentilor patogeni.
Cum iti dai seama ca umiditatea din locuinta ta nu este la un nivel optim?
Exista cateva semne foarte clare care iti pot da de inteles ca umiditatea din locuinta ta nu este la un nivel optim. Dintre ele, cele mai evidente sunt:
Cum poti regla nivelul umiditatii din casa?
Cea mai simpla maniera in care poti sa reglezi nivelul umiditatii din casa este sa aerisesti fiecare camera de 2 ori pe zi - dimineata si seara. Utile pentru a regla umiditatea din locuinta sunt si plantele de interior, dar si asezarea unui vas cu apa pe radiator sau calorifer. O metoda sigura ramane utilizarea unui dezumidificator sau a unui umidificator, dupa caz. Aceste aparate asigura la o simpla apasare de buton un nivel optim de umiditate.
Desi o multime de persoane neglijeaza acest aspect, iata ca umiditatea este un factor extrem de importanta atat pentru confortul persoanelor din casa, cat si pentru sanatatea lor.
Sursa foto: Shutterstock
Comentarii
Oferte speciale
Like pe Facebook