Alecoair Logo

Umiditatea din casa: de ce este importanta, cum te afecteaza si cum obtii un nivel optim

Umiditatea din casa: de ce este importanta, cum te afecteaza si cum obtii un nivel optim

    Ti se intampla sa te trezesti dimineata cu o senzatie de "gat uscat" sau, dimpotriva,  ai observat ca peretii transpira ori ca geamul se abureste? Toate acestea se intampla din cauza umiditatatii din propria locuinta, prea scazuta sau prea ridicata, iar controlarea acesteia este o decizie care va influenta sanatatea familiei tale. 

    In acest articol iti prezentam informatii despre cum se formeaza umiditatea, de ce este importanta si cum o poti monitoriza, in functie de nevoile tale.

    Cum se creeaza umiditatea din casa


    Nivelul de umiditate din interiorul casei este un factor care poate influenta in mare masura sanatatea familiei, de aceea este important sa ii acorzi o atentie deosebita. Cu precadere in sezoanele predispuse alergiilor si virozelor, se recomanda controlarea umiditatii, pentru ca in acest caz temperatura si umiditatea joaca un rol crucial in prevenirea, ameliorarea si vindecarea lor.

    Umiditatea reprezinta cantitatea de vapori de apa din aerul casei, iar aceasta variaza in functie de sezon si de conditiile climatice. Aerul contine mereu un anumit grad de umiditate, insa nivelul acesteia este important de cunoscut si pastrat in niste limite considerate normale. 

    Indicatorul de referinta al umiditatii este Umiditatea Relativa (Rh - Relative Humidity) si este definita ca si procent, reprezentand cantitatea de umiditate din aer relativ la nivelul maxim de umiditate pe care il poate absorbi aerul pana la limita de condens. Probabil ca ai vazut, de multe ori, la emisiunile de meteo, sau pe site-urile de prognoza ale vremii, pe langa temperatura, si nivelul de umiditate din aerul exterior - de exemplu 20% sau 80% sau chiar 100% atunci cand ploua. 

    Cu siguranta, termenul de Confort Termic iti este cunoscut, acesta fiind o combinatie intre temperatura, presiune si umiditatea relativa. Ne simtim confortabil atunci cand este cald si aerul relativ uscat, insa daca aerul este prea incarcat de umiditate, ne simtim inconfortabil deoarece este impiedicat schimbul natural de umiditate dintre corp si mediul exterior. La fel, daca aerul este prea uscat, corpul nostru are de suferit.

    Daca in exterior este imposibil sa controlam nivelul umiditatii, in interiorul casei sau la locul de munca, acest lucru este posibil. Trebuie insa, mai intai sa intelegem ce este umiditatea, cum se poate verifica nivelul umiditatii relative si cum se poate controla umiditatea relativa.



    Pericolele unei umiditati crescute 

    Activitatile casnice, precum gatitul, spalatul, calcatul sau intinsul rufelor la uscat in casa, sunt lucruri obisnuite care pot duce la cresterea umiditatii. Daca nu se iau masuri in timp, umiditatea crescuta sau, dimpotriva, scazuta conduce la urmatoarele probleme de sanatate:

    • aparitia alergiilor si a astmului;
    • disconfort si iritatii la nivelul cailor respiratorii;
    • eruptii cutanate, eczeme si uscarea sau inrosirea ochilor


    Semne ale umiditatii crescute sau scazute

    Daca inca nu ai un aparat care sa indice nivelul de umiditate, cateva semne te pot duce cu gandul ca umiditatea din casa are valori fie prea mari, fie prea mici:

    Semne ale umiditatii crescute: 

    • Condens pe ferestre;
    • Deteriorarea peretilor si a tavanului;
    • Aparitia igrasiei;
    • Mucegai si miros statut pe mobila.

    Semne ale umiditatii scazute:

    • Senzatie de uscaciune la nivelul gurii, al nasului si al gatului;
    • Piele uscata;
    • Senzatie de sete permanenta;
    • Mancarime la nivelul nasului si al ochilor.

     

    Citeste si Ghidul purificatorului de aer. Cum il alegi pe cel mai bun, ca sa iti imbunatatesti calitatea vietii


    Legatura dintre umiditatea din locuinta si starea de sanatate

    Umiditatea este deosebit de importanta pentru starea noastra de sanatate, mai ales in timpul iernii, cand ne petrecem cea mai mare parte a timpului in interior. Un nivel prea ridicat al umiditatii favorizeaza dezvoltarea mucegaiului, a bacteriilor, a ciupercilor si a parazitilor, iar un nivel prea scazut al vaporilor de apa din aer va face organismul mai vulnerabil la viroze.


    Valoarea optima a umiditatii in locuinta

    Pe timpul iernii, cand temperatura de afara scade dramatic, si umiditatea scade foarte mult, atat afara, dar si in casa. Totodata, avem tendinta sa aerisim mai rar, iar sistemele de incalzire usuca aerul din casa, astfel incat pe durata celor trei-patru luni de vreme friguroasa trebuie urmarita cu atentie umiditatea din casa.

    In plus, vremea a devenit in ultimii ani extrem de schimbatoare de la o zi la alta, iar umiditatea trebuie adaptata in functie de temperatura de afara.

    Iata care este nivelul optim de umiditate, in functie de temperatura de afara:

    • Daca temperatura de afara este cuprinsa intre 10 si 20 de grade Celsius, umiditatea din interior ar trebui sa fie in intervalul 40-50%;
    • Daca temperatura de afara este cuprinsa intre 0 si 10 grade Celsius, umiditatea din interior ar trebui sa fie in intervalul 35-45%;
    • Daca temperatura de afara este cuprinsa intre -10 si 0 grade Celsius, umiditatea din interior ar trebui sa fie in intervalul 30- 40%, pentur a evita condensul.

    In camera bebelusului se recomanda urmarirea frecventa a temperaturii si a nivelului de umiditate, pentru a-i asigura micutului un mediu sanatos si un aer de calitate. Astfel, umiditatea trebuie sa fie intotdeauna mai mica de 60%, pentru a nu creste riscul de aparitie a mucegaiului. care favorizeaza dezvoltarea astmului, a reactiilor alergice la copii sau a altor probleme respiratorii. Insa nici o umiditate prea scazuta nu este benefica. Aceasta nu ar trebui sa scada sub 30%. 

    Pentru un nivel de umiditate intre 30-60%, se recomanda asezarea unui umidificator langa patul bebelusului, iar daca umiditatea creste peste 50-60%, trebuie folosit un dezumidificator.


    Cum mentinem un nivel optim de umiditate

    Aerul uscat sau umiditatea prea ridicata are un impact negativ asupra sanatatii. Iata ce poti face pentru a asigura o umiditate optima:

    • O metoda sigura consta in utilizarea unui dezumidificator sau a unui umidificator, dupa caz. Aceste aparate asigura, la o simpla apasare de buton, un nivel optim de umiditate.
    • Cea mai simpla maniera in care poti sa reglezi nivelul umiditatii din casa este sa aerisesti fiecare camera de doua ori pe zi, dimineata si seara;
    • Utile pentru a regla umiditatea din locuinta sunt si plantele de interior, care absorb umezeala;
    • Daca aerul este prea uscat, asaza un vas de apa pe calorifer, pentru a creste nivelul de umiditate;
    • Evita sa usuci rufele in casa, pentru a nu creste nivelul de umiditate;
    • Porneste sistemul de ventilatie cand faci baie sau aeriseste bine dupa ce ai terminat.

    Umiditatea este un factor extrem de important atat pentru confortul persoanelor din casa, cat si pentru sanatatea lor, de aceea iti recomandam sa aplici sfaturile de mai sus pentru a pastra un nivel optim de umiditate in locuinta ta.

     

    Sursa foto: Shutterstock

Comentarii

Adauga comentariu

Transport gratuit

in toata tara la o comanda de peste 199 RON, pentru Livrari Standard

Returnare produs

in 14 zile de la primirea comenzii

Garantie

Preluare si returnare GRATUITA a produselor aflate in GARANTIE

Service Autorizat

pentru toate produsele cumparate de pe Alecoair.ro

Modalitati plata

Ramburs, Transfer Bancar, Card Online sau in Rate prin Parteneri detalii Click aici

Oferte speciale

1,999.00 RON 3,099.00 RON

Like pe Facebook

'dezumidificator TROTEC', 'dezumidificatoare TROTEC', 'dezumidificatoarele TROTEC', 'pret de producator', 'preturi', 'promotii', 'de camera', 'ieftine', 'magazin', 'online'ARGOBIOXIGENDUUXMEACOFRALVORNADOCLEAN AIR OPTIMAENSAdezumidificator supra, uscator prosop supra, incalzitor supraGYNOII, Camera Monitorizare Bebemijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcX4TECHMARPACBIMARPulse Performance ProductsKRYPTONICS, casti de protectie, echipament protectie trotinete, Casti si protectii trotineteTrotinete electrice Inokim Mywayvehicule electrice, trotineta electrica, moniciclu electric, plimbare in parcvehicule electrice, skateboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmonitorizare somn, dispozitiv adormire, monitorizare sanatatepurificator de aer, tratare aer, eliminare praf,eliminare polen, spori mucegai, fum de tigara, eliminare mirosuri, bratara inteligenta, bratara monitorizareDezumidificator, purificator, umidificator, difuzor arome Air Natureldezumidificator casnic, dezumidificator aer, dezumidificator peltier, dezumidificare casa, uscare perete, uscare hala productie, uscare piscinamonocicluri electrice, monociclu, monociclu electirc, roata electricaracitor de aer, racire aer, racire cu gheta,racitor mobil, racitor profesional ieftin, racitor ide aer ieftin
alecoair, logo
AlecoAir
Bulevardul Timișoara 26 Bucuresti, 062345
Telefon: 0758 090 141