Sa ai un somn odihnitor de sapte-noua ore pe noapte este incredibil de important pentru o sanatate de fier. Este la fel de important ca nutrienții din mancarea ta sau ca sportul pe care îl practici pentru o viata sanatoasa. Din pacate, in prezent, oamenii dorm mai putin decat se obisnuia in trecut, iar calitatea somnului a scazut si ea. Iata patru moduri in care somnul iti influenteaza sanatatea si productivitatea:
Cercetarile epidemiologice sugereaza ca perioadele insuficiente de somn sunt corelate cu cresterea riscului de obezitatea in randul copiilor (sanse mai ridicate cu 89%) si adultilor (sanse mai ridicate cu 55%), conform unui studiu publicat in National Center for Biotechnology Information (NCBI).
Persoanele care nu dorm suficient au tendinta sa se ingrase iar copiii si adultii au intre 89% si 55% mai multe sanse sa devina obezi, Acest lucru se intampla deoarece somnul regleaza hormonii care sunt responsabili cu apetitul iar un somn dezechilibrat intrerupe fluctuatiile zilnice ale acestora. Asadar, daca incerci sa fii in forma, trebuie sa incepi printr-un somn de calitate. Poti apela la tehnologia moderna incorporata in numeroase gadgeturi care sa te ajute sa adormi mai usor, sa ai un somn mai bun si sa iti monitorizezi calitatea somnului.
Somnul este important pentru sanatatea functiilor cerebrale, din care fac parte: memoria, concentrarea, productivitatea si performanta.
Un alt studiu a scos la iveala faptul ca somnul insuficient are acelasi impact negativ pe care il are alcoolul asupra anumitor functii cerebrale. Asadar, pentru a-ti imbunatati abilitatile cognitive, incearca sa iti creezi conditiile pentru un somn odihnitor. Mai ales ca acesta iti poate maximiza capacitatea de rezolvare a problemelor si ajuta memoria.
Problemele de sanatate mintala, cum este depresia, sunt strans legate de calitatea slaba a somnului si de tulburarile de somn.
Se estimeaza ca 90% dintre persoanele cu depresie se plang de calitatea slaba a somnului, conform unui studiu publicat in NCBI. Iar persoanele care sufera de insomnie sau apnee in timpul somnului au sanse semnificativ mai mari sa dezvolte depresie.
Sistemul imunitar este proiectat sa ne protejeze in fata racelilor si gripelor. Problema noastra apare cand el nu mai functioneaza cum trebuie si nu mai avem bariera impotriva virusurilor si prin urmare ne imbolnavim mai des.
Relatia dintre lipsa somnului si imunitate este una complexa care, in final, impiedica functionarea normala a acesteia.
Sistemul imunitar este format din diferite tipuri de celule si proteine, numite si celule T, care fac fata zilnic respingerii multor tipuri de microbi din mediu. Astfel, in noptile in care nu te odihnesti suficient, scade numarul acestor celule si abilitatea corpului de a se proteja impotriva infectiilor respiratorii.
Sistemul imunitar slabit din cauza somnului insuficient nu numai ca ne face sa ne imbolnavim mai repede, dar influenteaza si raspunsul organismului la boala, facandu-l mai lent, iar recuperarea ulterioara mai grea.
Alaturi de o alimentatie bogata in nutrienti si o viata activa, somnul este unul dintre stalpii sanatatii de fier.
Sursa foto: Shutterstock
Comentarii
Oferte speciale
17,840.00 RON 22,300.00 RON
1,299.00 RON 1,399.00 RON
Like pe Facebook