Alecoair Logo

Uscarea hainelor in casa - ce riscuri implica si ce solutii exista pentru un aer de calitate

Uscarea hainelor in casa - ce riscuri implica si ce solutii exista pentru un aer de calitate

    Cand nu ai posibilitatea de a usca rufele proaspat spalate pe un balcon deschis sau intr-o uscatorie, este nevoie sa gasesti solutii pentru a le intinde in casa. Acest lucru poate avea un efect negativ asupra calitatii aerului din interior, pentru ca favorizeaza excesul de umiditate si, implicit, dezvoltarea unor alergeni, cum sunt acarienii din praf ori mucegaiurile. In plus, detergentii din rufe – neeliminati complet prin procesul de clatire, ajung in aerul pe care il respiri.

    Te invitam, in continuare, sa afli riscurile la care te expui atunci cand usuci hainele in casa, ce solutii ai la indemana pentru a pastra, totusi, un mediu sanatos in locuinta in aceste conditii si ce reguli simple ar fi bine sa respecti, pentru a gestiona corect aceasta problema.


    Uscarea hainelor in casa - ce riscuri implica

    Numeroase studii realizate pana acum au demonstrat ca uscarea rufelor in casa poate creste nivelul umiditatii din interior cu pana la 30%. Din hainele care nu sunt bine stoarse se pot evapora chiar si 2-3 litri de apa. Dar chiar si dintr-o masina de haine uscate la 1000-1200 de rotatii, mai bine de 1 litru de apa dse va evapora in incapere.  

    Potrivit Centrului American pentru Prevenirea si Combaterea Bolilor (CDC), exista unele afectiuni sau simptome care pot fi asociate cu excesul de umiditate, corelat cu un nivel scazut sau crescut al temperaturii:

    • simptomele respiratorii - sunt afectate mucoasele nazale, ale gatului, dar si plamanii; de exemplu, manifestarile astmului se pot acutiza;
    • aspergiloza - infectiile produse de speciile de ciuperci din genul Aspergillus (exemple: microtoxicoza, manifestarile alergice); cea mai raspandita specie este Aspergillus fumigatus;
    • pneumonia de hipersensibilitate - reactie alergica a plamanilor dupa inhalarea repetata a unor spori de ciuperci, bacterii sau alte substante chimice;
    • infectiile respiratorii, rinitele alergice, bronsitele, eczemele - toate sunt favorizate de existenta in aer a alergenilor, pe fondul umiditatii crescute.

     

    Riscurile pe care le implica uscarea hainelor in casa pot fi mai ridicate in cazul unor categorii de persoane vulnerabile, cum ar fi:

    • bebelusii si copiii mici, cu pielea sensibila, care nu au un sistem imunitar foarte bine dezvoltat;
    • persoanele care au deja alergii, pentru ca se expun unor triggeri cum sunt acarienii din aer sau mucegaiurile;
    • persoanele in varsta.


    Solutii pentru un aer de calitate, cand usuci rufele in casa

    Ca sa eviti riscurile pe care le implica un nivel prea crescut al umiditatii, recomandarea expertilor de la National Institutes of Health este sa mentii un nivel al acesteia care sa se incadreze intre 40 si 60%.

    Ca sa te asiguri ca in casa ta este mentinut un mediu sigur, din acest punct de vedere, stiind ca nu ai alta posibilitate de a usca rufele, decat in interiorul locuintei, poti folosi instrumente de masurare, cum sunt higrometrele sau, si mai bine, dezumidificatoare care au un higrostat integrat. Acestea permit masurarea umiditatii dintr-o incapere si extragerea excesului de umiditate odata ce ai setat un anumit nivel optim. Depasirea valorilor tinta de umiditate duce la pornirea automata a aparatului, iar atunci cand nivelul dorit este atins, el se deconecteaza de la sine.


    Alege  dezumidificatorul AlecoAir D10 Junior, cu un design compact si usor de manevrat. Il poti pune la lucru in camera in care usuci rufele, reducand acest proces cu peste 50%, dar si riscul de a avea un aer prea umed cu 100%. D10 JUNIOR poate fi folosit deopotriva pentru controlul umiditatii in locuinta zi de zi. Gratie higrostatului integrat, aparatul porneste automat cand umiditatea din incapere creste peste nivelul setat. 


    Umiditatea crescuta este un factor favorizant pentru dezvoltarea unor alergeni, ceea ce poate rezulta in aparitia unor alergii sau intensificarea manifestarilor unor afectiuni respiratorii deja existente.

    O alta solutie eficienta pentru a mentine un aer sanatos in locuinta poate fi un aparat 2 in 1, adica dezumidificator si purificator. In felul acesta, scapi de umiditate, dar si de particulele de detergeni din aer care au ramas in rufe si dupa procesul de clatire. Cu ajutorul unui astfel de aparat, tii sub control nivelul umiditatii din casa, iar un sistem multiplu de filtrare, inclusiv cu filtru HEPA, permite retinerea pana la 95% a particulelor de pana la 0,3 microni, asa cum sunt sporii de mucegai, bacteriile, polenul, acarienii din praf si alti alergeni. Retine ca un filtru HEPA este recomandat sa fie schimbat o data sau de doua ori pe an, in momentul in care devine gri. Totodata, un aparat care are si functie de ionizare emite ioni negativi care se prind de particulele poluante. Acestea devin mai grele si sunt mai usor de absorbit.


    Descopera  dezumidificatorul si purificatorul AlecoAir D16 PURIFY, cu filtru HEPA si functie de ionizare, pentru eliminarea excesului de umiditate, mentinerea nivelului optim de umiditate si filtrarea particulelor poluante. 


    O alta metoda prin care poti rezolva problema uscarii rufelor in casa este sa utilizezi o masina de spalat cu uscator sau un uscator electric de sine statator.

    Dar despre o comparatie intre un uscator electric de rufe si un dezumidificator poti gasi mai multe detalii in acest articol.


    Ai grija de sanatatea si confortul celor dragi cu  dezumidificatorul AlecoAir D12 Eco , dotat cu higrostat, filtru Cold Catalyst si mod pentru uscarea rapida a rufelor.


    Uscarea rufelor - reguli simple, pentru un aer proaspat

    Chiar si atunci cand nu ai spatiu pentru uscarea rufelor in afara locuintei, exista cateva reguli simple, pe care, daca le respecti, poti mentine un aer proaspat in casa. Aceasta, pe langa folosirea aparatelor inteligente, special concepute pentru a-ti asigura un aer de calitate in interior.

    Iata care sunt recomandarile de care ar fi bine sa tii cont:

    • usuca rufele in spatii mici - chiar si atunci cand folosesti un dezumidificator dotat inclusiv cu functie de uscare a rufelor, pentru a avea rezultate si mai rapide, este indicat sa intinzi rufele in spatii mici, cum este baia, de exemplu:
    • evita uscarea rufelor pe calorifer – acest lucru va duce la blocarea caldurii si tendinta de a da caldura mai mare inutil. In plus, uscarea rufelor va fi fortata si unele materiale au de suferit din acest motiv, imbatranind prematur.
    • foloseste masini de spalat puternice - cu cat rufele vor fi mai bine stoarse, cu atat se va evapora mai putina apa din ele, in timpul uscarii; prin urmare, foloseste masini de spalat care au programe speciale pentru clatire si stoarcere, la turatii mari;
    • utilizeaza ventilatoarele – daca nu folosesti un dezumidificator, apeleaza la un ventilator care sa circule aerul dinspre camera in care usuci rufele spre cea mai apropiata fereastra sau usa spre exterior.
    • nu spala multe haine odata - chiar daca ai o familie numeroasa, etapizeaza spalatul hainelor, astfel incat sa nu incarci franghia sau uscatorul cu ele; intinde-le pastrand o distanta cat mai mare intre ele, ca sa se usuce mai repede; pune camasile si halatele pe umerase. Aerul trebuie sa circule printre rufe, crescand suprafata de evaporare.

    De regula, uscarea rufelor in casa nu este recomandata, pentru ca duce, inevitabil, la cresterea nivelului de umiditate si crearea unui mediu propice dezvoltarii mucegaiurilor, acarienilor si a altor bacterii. Daca folosesti un dezumidificator si un sistem de puificare aerului, aceasta activitatea nu va avea un impact asupra sanatatii familiei sau a sanatatii casei tale. 

    Sursa foto: AlecoAir, Shutterstock

Comentarii

Adauga comentariu

Transport gratuit

in toata tara la o comanda de peste 199 RON, pentru Livrari Standard

Returnare produs

in 14 zile de la primirea comenzii

Garantie

Preluare si returnare GRATUITA a produselor aflate in GARANTIE

Service Autorizat

pentru toate produsele cumparate de pe Alecoair.ro

Modalitati plata

Ramburs, Transfer Bancar, Card Online sau in Rate prin Parteneri detalii Click aici

Oferte speciale

2,399.00 RON 3,885.00 RON

Like pe Facebook

'dezumidificator TROTEC', 'dezumidificatoare TROTEC', 'dezumidificatoarele TROTEC', 'pret de producator', 'preturi', 'promotii', 'de camera', 'ieftine', 'magazin', 'online'ARGOBIOXIGENDUUXMEACOFRALVORNADOCLEAN AIR OPTIMAENSAdezumidificator supra, uscator prosop supra, incalzitor supraGYNOII, Camera Monitorizare Bebemijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcX4TECHMARPACBIMARPulse Performance ProductsKRYPTONICS, casti de protectie, echipament protectie trotinete, Casti si protectii trotineteTrotinete electrice Inokim Mywayvehicule electrice, trotineta electrica, moniciclu electric, plimbare in parcvehicule electrice, skateboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmonitorizare somn, dispozitiv adormire, monitorizare sanatatepurificator de aer, tratare aer, eliminare praf,eliminare polen, spori mucegai, fum de tigara, eliminare mirosuri, bratara inteligenta, bratara monitorizareDezumidificator, purificator, umidificator, difuzor arome Air Natureldezumidificator casnic, dezumidificator aer, dezumidificator peltier, dezumidificare casa, uscare perete, uscare hala productie, uscare piscinamonocicluri electrice, monociclu, monociclu electirc, roata electrica
alecoair, logo
AlecoAir
Bulevardul Timișoara 26 Bucuresti, 062345
Telefon: 0758 090 141