Nou-nascutii nu au capacitatea de a face deosebirea intre zi si noapte. Tocmai de aceea este destul de dificil sa le stabilesti un program de somn.
Insa de indata ce bebelusul tau a trecut peste primele saptamani de viata, poti incepe sa-l inveti treptat diferenta. Tot acum este momentul ideal pentru a stabili obiceiuri pentru un somn sanatos.
Iata cateva sfaturi de la experti in domeniu, care te pot ajuta in acest proces, mai ales daca esti mamica pentru prima oara:
1.Foloseste lumina in mod strategic
La fel ca in cazul adultilor, „lumina este cea care ii spune in mod natural copilului tau sa se trezeasca“, ne explica Elizabeth Pantley, autoarea cartii The No-Cry Sleep Solution (n.r. Solutia pentru un somn linistit). Pe de alta parte, intunericul ii transmite creierului sa elibereze un hormon numit melatonina, cunoscut si sub numele de hormon al somnului. Asadar, cea mai buna solutie este sa-i luminezi cat poti de mult ziua, chiar si pe timp de iarna, cand se intuneca devreme, si sa folosesti strategii prin care poti folosi in mod inteligent iluminatul, pentru a-i induce starea de somnolenta seara.
Iata cateva lucruri pe care le poti pune usor in practica:
2. Asaza copilul in patut cand e pe punctul sa adoarma, nu atunci cand deja a adormit
Este o sarcina dificila, mai ales pentru mamele care aplapteaza, insa va va ajuta si pe tine, si pe cel mic sa va odihniti mai bine. Copilasii care adorm singuri, in patut, vor invata si sa se linisteasca singuri si sa adorma la loc fara ca tu sa mai intervii, atunci cand, de exemplu, se trezesc pe timpul noptii. Cel putin asta sustine Kim West, consultant in probleme legate de somn si autoarea cartii The Sleep Lady's Good Night, Sleep Tight (n.r. Ghidul doamnelor pentru nopti si somn linistit).
Asadar, asaza copilul in patut sau leagan imediat ce se linisteste si este pe punctul de a adormi. West sugereaza sa creezi un sistem personalizat de monitorizare a starii in care se afla bebelusul tau, unde 1 este complet treaz si 10 este echivalentul unui somn adanc. Atunci cand copilul atinge un 7 sau 8, este momentul sa-l pui in patut.
3. Limiteaza vizitele la bebelus pe timpul noptii
Daca cel mic doarme intr-o camera separata, nu sari din pat la fiecare sunet pe care il auzi in baby monitor. Ii vei forma in acest fel obisnuinta de a se trezi mai frecvent. Asteapta cateva momente sa vezi daca nu cumva copilul se linisteste si adoarme singur la loc. Daca nu se intampla acest lucru, mergi la copil inainte sa se trezeasca complet si sa inceapa sa planga. Daca prinzi acest moment ideal, vei evita situatia in care bebelusul este prea agitat pentru a adormi la loc.
4. Incearca sa nu privesti bebelusul in ochi
Foarte multi bebelusi sunt foarte sensibili la contact, chiar si la cel vizual. Daca se trezeste pe timpul noptii si il privesti in ochi ii poti transmite involuntar ca este timpul pentru joaca.
Parintii care nu se pot abtine isi incurajeaza copiii sa iasa din starea de somn, explica Claire Lerner, trainer in probleme de parenting pentru Zero to Three (n.r. De la zero la trei ani), o organizatie non-profit care promoveaza un stil de viata sanatos pentru nou-nascutii si copiii pana la 3 ani.
„Cu cat interactionezi mai mult cu cel mic pe timpul noptii, cu atat mai mult il motivezi sa se trezeasca complet“, spune Lerner.
Ce poti face in loc? Pe langa lipsa contactului vizual, nu vorbi cu bebelusul cu voce tare si nu ii canta melodia favorita, de exemplu. O voce suava si miscari tandre functioneaza cel mai bine.
5. Hraneste nou-nascutul intre 10 si 12 noaptea
Daca bebelusul tau are probleme cu somnul pe timpul noptii, poti incerca sa-l hranesti intre 10 seara si miezul noptii. Acest lucru il va ajuta sa doarma mai mult.
Foloseste un bec cu o intensitate cat mai redusa si ridica, folosind miscari delicate, bebelusul din patut. Asaza-l in pozitia de masa si dupa ce da semne ca a mancat suficient, pune-l inapoi in patut fara sa-l mai bati pe spate pentru a elimina aerul in exces.
Voi ce trucuri folositi pentru a adormi bebelusul la loc sau pentru a-i forma un program sanatos de somn?
Sursa foto: Shutterstock.com
Comentarii
Oferte speciale
199.00 RON 229.00 RON
Like pe Facebook