Alecoair Logo

Ce este zgomotul alb si de ce ii calmeaza pe bebelusi

Ce este zgomotul alb si de ce ii calmeaza pe bebelusi

    Sunt momente in viata fiecarui parinte cand ar face orice pentru cateva clipe de liniste. Nu trebuie sa te simti vinovat pentru aceasta nevoie, nu este una egoista, asa cum ai putea crede. De fapt, este vorba despre dorinta de a-ti sti copilul in siguranta si de a te asigura ca are parte de tot confortul de care are nevoie. Daca motivele pentru care plange nu au legatura cu nevoile lui primare, nu iti ramane decat sa incerci sa-l legeni, sa vorbesti cu el, sa il tii in brate sau sa incerci diferite alte metode pentru a-l linisti. Zgomotul alb este una dintre metodele eficiente de calmare a bebelusilor; afla cum functioneaza si de ce este o solutie excelenta pentru somnul linistit al micutilor in primele luni de viata.

    De ce plang bebelusii

    Motivele pentru care copilul tau plange pot varia, de la nesatisfacerea nevoilor primare, la durerile pe care le pot experimenta.

    Nesatisfacerea nevoilor primare

    Starea de oboseala, foamea sau un scutec ud sau murdar sunt adesea cauza disconfortului bebelusului.

    Colicile

    Crizele de colici isi fac de regula aparitia dupa primele 2-3 saptamani de viata si atinga pogeul in a sasea saptamana. Dupa varsta de o luna si jumatate, aceste crize incep sa se rareasca si dispar complet pana la varsta de 5 luni. Colicile se manifesta prin dureri abdominale destul de suparatoare pentru bebelusi. Crizele pot dura intre 20 de minute si cateva ore, iar bebelusii sunt greu de linistit chiar si dupa ce durerile trec.

    Alte dureri

    Daca nu este vorba despre nici una dintre cauzele mentionate si bebelusul are momente in care plange aparent fara niciun motiv, este posibil sa experimenteze alte dureri. De aceea, este important sa il duci la un consult medical specializat ca sa te asiguri ca totul e in regula cu starea lui de sanatate.

    Ce este zgomotul alb si cum functioneaza

    zgomotul alb

    Zgomotul alb este o combinatie a tuturor frecventelor de sunet, capabil sa neutralizeze celelalte zgomote care ii pot deranja pe bebelusi. Folosirea zgomotului alb este o practica populara pentru calmarea bebelusilor. De asemenea, zgomotul alb poate sa stimulezestarea de somnolenta a copiilor, dar si capacitatea de concentrare in anumite cazuri. Zgomotul alb are si doua variatii pe frecvente mai joase, zgomotul roz si zgomotul maro. Diferentele sunt aproape imperceptibile constient, iar efectele linistitoare ale acestora sunt similare.

    Beneficiile zgomotului alb

    Bebelusii cunosc din perioada fetala zgomotele intestinale ale mamei, dar si bataile inimii si alte sunete care se produc in interiorul corpului. De aceea, dupa nastere, singurele zgomote familiare copiilor sunt cele ritmice, monotone si nu foarte intense. Orice alte zgomote ii pot deranja sau obosi, indiferent daca este vorba de sunetul unui claxon sau latratul unui caine. Zgomotul alb mascheaza astfel de sunete si reduce astfel factorii de stres pentru cei mici. Nu doar copiii se linistesc datorita zgomotelor albe; acestea au efecte benefice si pentru adultii care sufera de insomniil sau de acufene ( senzatii sonore de zumzet sau vajait care nu exista de fapt).

    Studii privind eficienta zgomotului alb pentru calmarea bebelusilor

    Un studiu realizat in 1990 pe un esantion de 40 de bebelusi si publicat intr-un jurnal de pediatrie, “Archives of Disease in Childhood”, arata ca 80% dintre copii se linistesc si adorm dupa doar 5 minute de ascultare a acestui tip de sunete. Un alt studiu, “The Moderate Brain Arousal”, realizat in 2007 de Siskstrom & Soderlund, dezvaluie ca sunetele albe pot fi benefice pentru concentrare si dau rezultate si in cazul copiilor diagnosticati cu ADHD. Cu toate astea, specialistii sugereaza ca moderatia este cheia succesului si in privinta aceasta si ca excesele pot fi daunatoare. Intr-un studiu realizat in 2003 de catre Edward Chang si Michael Merzenich, publicat in revista Science, se arataca expunerea prelungita la sunete albe ii priveaza pe copii de alti stimuli, iar asta poate sa le stagneze sau sa le incetineasca dezvoltarea. La o concluzie similara a ajuns si un alt studiu, publicat in 2014 sub titlul “Infant Sleep Machines and Hazardous Sound Pressure Levels”. Acesta sugereaza ca expunerea pe durate mai mari de 8 ore la sunete albe, la un nivel de peste 85 decibeli poate fi daunatoare.

    Surse de zgomot alb

    surse de zgomot alb

    Suntem inconjurati de surse de sunete albe. De la zgomotul dusului, pana la zumzetul produs de ventilator, uscator de par, masina de spalat rufe sau cea de spalat vase, si sunetele provocate de bataia vantului sau de picaturile de ploaie, exista o multime de efecte auditive care ii pot linisti pe copiii mici. Pe langa acestea, exista dispozitive special concepute pentru linistirea si adormirea copiilor, care genereaza zgomot alb. De altfel, gasestisi pe YouTube inregistrari cu zgomotul ploii, al valurilor sau al vantului, dar poti sa folosesti si o aplicatie mobila audio cu sunete albe. Vei gasi mai multe variante gratuite atat pe Google Play, cat si in App Store.

    Contraindicatii

    Exista si riscuri cu privire la expunerea la zgomotele albe. In primul rand, folosirea inadecvata, la un volum prea mare, poate sa afecteze nervii auditivi. Urechile bebelusilor sunt sensibile, asa ca volumul nu ar trebui sa depaseasca 50 de decibeli. Intensitatea sunetului se masoara cu instrumente speciale sau cu o aplicatie mobila. O masura de precautie eficienta, indiferent daca este vorba despre un ventilator sau despre un dispozitiv de adormire pentru bebelusi prin generare de sunete, este plasarea sursei de zgomot alb la o distanta de 2 metri fata de locul unde doarme sau unde este asezat bebelusul. De asemenea, monitorizarea timpului de expunere este importanta, iar acesta nu trebuie sa depaseasca 8 ore pe zi. Sursa foto: Shutterstock

Comentarii

Adauga comentariu

Transport gratuit

in toata tara la o comanda de peste 199 RON, pentru Livrari Standard

Returnare produs

in 14 zile de la primirea comenzii

Garantie

Preluare si returnare GRATUITA a produselor aflate in GARANTIE

Service Autorizat

pentru toate produsele cumparate de pe Alecoair.ro

Modalitati plata

Ramburs, Transfer Bancar, Card Online sau in Rate prin Parteneri detalii Click aici

Oferte speciale

949.00 RON 998.00 RON

Like pe Facebook

'dezumidificator TROTEC', 'dezumidificatoare TROTEC', 'dezumidificatoarele TROTEC', 'pret de producator', 'preturi', 'promotii', 'de camera', 'ieftine', 'magazin', 'online'ARGOBIOXIGENDUUXMEACOFRALVORNADOCLEAN AIR OPTIMAENSAdezumidificator supra, uscator prosop supra, incalzitor supraGYNOII, Camera Monitorizare Bebemijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcX4TECHMARPACBIMARPulse Performance ProductsKRYPTONICS, casti de protectie, echipament protectie trotinete, Casti si protectii trotineteTrotinete electrice Inokim Mywayvehicule electrice, trotineta electrica, moniciclu electric, plimbare in parcvehicule electrice, skateboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmonitorizare somn, dispozitiv adormire, monitorizare sanatatepurificator de aer, tratare aer, eliminare praf,eliminare polen, spori mucegai, fum de tigara, eliminare mirosuri, bratara inteligenta, bratara monitorizareDezumidificator, purificator, umidificator, difuzor arome Air Natureldezumidificator casnic, dezumidificator aer, dezumidificator peltier, dezumidificare casa, uscare perete, uscare hala productie, uscare piscinamonocicluri electrice, monociclu, monociclu electirc, roata electricaracitor de aer, racire aer, racire cu gheta,racitor mobil, racitor profesional ieftin, racitor ide aer ieftin
alecoair, logo
AlecoAir
Bulevardul Timișoara 26 Bucuresti, 062345
Telefon: 0758 090 141