Alecoair Logo

Cum se curata filtrul aparatului de aer conditionat. Ascunde milioane de bacterii!

Cum se curata filtrul aparatului de aer conditionat. Ascunde milioane de bacterii!

Daca iti doresti sa te bucuri de confortul pe care ti-l ofera aparatul de aer conditiona, trebuie sa acorzi o atentie sporita curatarii corecte a filtrelor sale. Ele aduna o multime de bacterii patogene, asa ca este esential pentru sanatatea ta sa le cureti in mod corect. 

Mai jos vei gasi toate informatiile de care ai nevoie pentru ca aceste impuritati sa nu ajunga in casa ta, dar si pentru a asigura functionalitatea deplina a aparatului. Iata ce trebuie sa stii:

De ce este importanta curatarea aparatelor de aer conditionat periodic?

Un aparat de aer conditionat bine intretinut, curatat periodic, va functiona excelent o perioada lunga de timp si va tine departe de casa ta alergenii. Daca alegi sa amani curatarea lui, mai devreme sau mai tarziu aparatul se va defecta si va necesita reparatii costisitoare.

Mai mult decat atat, in filtrele de la aparatele de aer conditionat se aduna o multime de bacterii si alergeni care pot produce numeroase probleme de sanatate, de la alergii si iritatii, pana la probleme respiratorii grave, mai ales in cazul copiilor mici. Asadar, curatarea acestor aparate atat de utile omului modern va ajuta si la prelungirea vietii lui, dar si la protejarea sanatatii tuturor celor din casa.

Cat de des este trebuie sa curat aparatul de aer conditionat?

Un aparat de aer conditionat care functioneaza doar in lunile de vara si este folosit doar pentru racirea casei ar trebui curatat o data pe an. In cazul in care aparatul functioneaza pe tot parcursul anului, pentru racirea si incalzirea spatiului, este necesara o curatare de doua ori pe an, o data la 6 luni.

In cazul in care locuiesti intr-un mediu cu mult praf, intr-o zona in care se construieste mult sau intr-o zona rurala, curatarea ar trebui facuta o data la fiecare trei luni.

Care este durata de viata a unui aparat de aer conditionat?

Un aparat de aer conditionat nu rezista o viata intreaga, insa atata vreme cat este bine intretinut poate sa functioneze perfect timp de 5, pana la 15 ani. Desigur, durata de viata depinde mult de calitatea aparatului, care de cele mai multe ori se reflecta in pret.

La ce pericole ma expun daca nu curat periodic aparatul de aer conditionat?

Cu cat amani mai mult curatarea aparatului de aer conditionat, cu atat mai multe bacterii vor patrunde in casa ta. In plus, daca neglijezi curatarea lui, aparatul se poate defecta si ar putea degaja in casa mirosuri neplacute. Filtrele incarcate de impuritati si praf duc la o performanta scazuta a aparatului si cresc cu 5-15% consumul de energie.

Afectiuni provocate de neigienizarea aparatului de aer conditionat
 

Printre afectiunile pe care le poate provoca neglijarea lui se numara bronsite, viroze, infectii ale tractului respirator superior (rinite, laringinte).

Neigienizarea aparatului de aer conditionat poate duce si la dezvoltare unei boli rare numita legioneloza, provocata de o bacterie care isi gaseste un mediu de viata perfect in filtrul aparatului de aer conditionat. Simptomele acestei boli sunt oboseala si letargia, migrene, greată, febră si dureri în piept.


 In ce consta intretinerea aparatului de aer conditionat?
 

Intretinerea corecta a aparatuluid e aer conditionat se imparte in operatiuni de intretinere normale si sezoniere. Iata in ce consta fiecare dintre ele:

 Operatiuni normale:

  • Curatarea filtrelor de aer cu apa calduta cu putin detergent, se clatesc bine cu apa si apoi se lasa la uscat – aceasta operatiune poate fi facuta si de proprietari, pentru ca nu necesita cunostinte tehnice
  • Curatarea bateriei evaporatorului
  • Indreptarea aripioarelor indoite
  • Reumplerea cu freon
  • Verificarea aerului conditionat implica urmarirea eficacitatii sigurantelor de protectie, a tensiunii de alimentare, puterea absorbita, starea racordurilor electrice si frigorifice si a contactoarelor compresorului, dar si a altor mecanisme 

Operatiuni Sezoniere – trebuie facute doar de un specialist si se executa conform specificatiilor tehnice ale fiecarui aparat in parte.

Cum curat filtrul aparatului de aer conditionat?

Iata ce ai de facut, pas cu pas, pentru a curata corect filtrul aerului conditionat:

  1. Intrerupe alimentarea cu energie electrica – este foarte important sa scoti din priza aparatul inainte, pentru a preveni accidentele, este un pas esential pentru siguranta ta
  2. Curata unitatea interioara (cea pe care o ai in casa) – cu o laveta umeda si imbibata cu spray pentru curatarea aparatului de aer conditionat, cu un dezinfectant pentru aer conditionat sau cu un amestec de apa, otet si putin bicarbonat de sodiu
  3. Curata masca interioara a aparatului de aer conditionat – masca se scoate foarte usor si trebuie curatata foarte bine de praf cu aspiratorul pentru inceput, apoi cu o solutie de curatare, poti folosi si un odorizant pentru aer conditionat pentru un miros placut in incapere. Nu atasa masca aparatului inapoi decat dupa ce s-a uscat foarte bine
  4. Indeparteaza praful depus pe filtrul de aer – se rabateaza masca frontala a unitatii interne, apoi se trage in jos filtrul de aer. El se poate spala cu apa si otet sau cu solutii speciale de curatare a aparatelor de aer conditionat. Ai, de asemenea, si posibilitatea inlocuirii filtrului cu unul nou.
  5. Verifica admisia si refularea aerului – se poate infunda, mai ales daca nu folosesti aparatul de aer conditionat o perioada mai lunga de timp.

Ce operatiuni sunt necesare pentru unitatea exterioara de aer conditionat?

Si unitatea exterioara are nevoie de intretinere, insa pentru ea este indicat sa apelezi la personal specializat. Iata ce operatiuni trebuie efectuate periodic la unitatea exterioara:

  • Se reumple circuitului cu freon
  • Se verifica si se regleaza: eficacitatea sigurantelor de protectie, valoarea tensiunii de alimentare, puterea absorbita, starea strangerilor racordurilor electrice si frigorifice, starea contactoarelor compresorului, verificarea presiunilor de functionare, subracirea si supraincalzirea, eficacitatea rezistentelor compresorului, starea de curatenie a aripioarelor condensatorului, starea de curatenie a palelor ventilatorului, starea de curatenie a tavitei de recuperare a condensatului

Ce fac daca aparatul de aer conditionat nu mai merge pe cald (nu mai sufla caldura)?

In cazul in care aparatul de aer conditionat nu functioneaza atunci cand este setata functia de incalzire trebuie sa:

  • Te asiguri ca temperatura setata din telecomanda este mai mare decat cea care exista deja in camera. Aparatul va porni doar daca in incapere temperatura este mai mica decat cea setata
  • Te asiguri ca aparatul are capacitatea de incalzire pentru temperatura existenta. De exemplu, un aparat de aer conditionat ar putea sa nu functioneze pe functia de caldura daca in camera sunt mai putin de 5 grade Celsius.

Daca ai facut aceste verificari si aparatul tot nu sufla aer cald, e cazul sa te adresezi unui specialist.

Ce fac atunci cand aparatul de aer conditionat nu mai functioneaza la capacitate maxima?

Daca aparatul de aer conditionat nu mai functioneaza la capcitate maxima exista mai multe rezolvari. Prima este curatarea lui conform instructiunilor de mai sus. Este posibil ca aparatul sa nu mai raceasca din cauza lipsei de freon, caz in care trebuie sa iei in considerare reincarcarea lui cu freon.

Desigur, daca aparatul a fost folosit pentru o perioda indelungata de timp pot aparea defectiuni care sa duca la o functionare deficitara si va trebui sa te adresezi unui service.

Care este lungimea maxima a traseului unui aer conditionat?

În ceea ce priveste lungimea traseului frigorific pentru un aer conditionat, trebuie sa stii ca el poate ajunge pana la 30 de metri, insa trebuie completat cu freon atunci cand trece de 5 metri.

Care este lungime minima a unui traseu frigorific pentru un aparat de aer conditionat?

Lungimea minima a traseului frigorific pentru un aparat de aer conditionat este de 1 – 1,5 metri.

Ce este de facut atunci cand se aud zgomote din unitatea externa de aer conditionat?

Daca se aud zgomote din unitatea externa a aparatului de aer conditionat, opreste-l si adreseaza-te unui service specializat in reparatii pentru aparate de aer conditionat.

Tu cum iti intretii aparatul de aer conditionat? Obisnuiesti sa-i cureti filtrele? 

Sursa foto: Shutterstock  

Comentarii

Adauga comentariu

Transport gratuit

in toata tara la o comanda de peste 199 RON, pentru Livrari Standard

Returnare produs

in 14 zile de la primirea comenzii

Garantie

Preluare si returnare GRATUITA a produselor aflate in GARANTIE

Service Autorizat

pentru toate produsele cumparate de pe Alecoair.ro

Modalitati plata

Ramburs, Transfer Bancar, Card Online sau in Rate prin Parteneri detalii Click aici

Oferte speciale

1,479.00 RON 1,999.00 RON

Like pe Facebook

'dezumidificator TROTEC', 'dezumidificatoare TROTEC', 'dezumidificatoarele TROTEC', 'pret de producator', 'preturi', 'promotii', 'de camera', 'ieftine', 'magazin', 'online'ARGOBIOXIGENDUUXMEACOFRALVORNADOCLEAN AIR OPTIMAENSAdezumidificator supra, uscator prosop supra, incalzitor supraGYNOII, Camera Monitorizare Bebemijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcX4TECHMARPACBIMARPulse Performance ProductsKRYPTONICS, casti de protectie, echipament protectie trotinete, Casti si protectii trotineteTrotinete electrice Inokim Mywayvehicule electrice, trotineta electrica, moniciclu electric, plimbare in parcvehicule electrice, skateboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmonitorizare somn, dispozitiv adormire, monitorizare sanatatepurificator de aer, tratare aer, eliminare praf,eliminare polen, spori mucegai, fum de tigara, eliminare mirosuri, bratara inteligenta, bratara monitorizareDezumidificator, purificator, umidificator, difuzor arome Air Natureldezumidificator casnic, dezumidificator aer, dezumidificator peltier, dezumidificare casa, uscare perete, uscare hala productie, uscare piscinamonocicluri electrice, monociclu, monociclu electirc, roata electrica
alecoair, logo
AlecoAir
Bulevardul Timișoara 26 Bucuresti, 062345
Telefon: 0758 090 141