Alecoair Logo

Alergiile de primavara - cauzele aparitiei lor si metode de combatere

Alergiile de primavara - cauzele aparitiei lor si metode de combatere

    Primavara este anotimpul renasterii, al sperantei, al verdelui crud si al copacilor infloriti, dar si momentul cheie din an in ceea ce priveste alergiile sezoniere. Odata cu aparitia polenului, milioane de oameni incep sa stranute, sa aiba nasul infundat sau sa lacrimeze.

    Ce este si cum se manifesta rinita alergica?

    Rinita alergica reprezinta un diagnostic asociat cu o serie de simptome care afecteaza in principal nasul si se manifesta intr-un mod similar racelii: scurgeri nazale, stranut, ochi aposi si o presiune incomoda a sinusurilor. Rinita alergica este de doua feluri: 

    1. sezoniera - apare primavara, vara si toamna, ca urmare a sensibilitatii in fata polenului, alergenul cel mai comun;

    2. perena - simptomele se manifesta in tot timpul anului la alergeni din mediul inconjurator, precum praful, parul de animale, pene, spori de mucegai etc..

    Nu exista tratament care sa vindece aceasta afectiune, insa avem la dispozitie cateva solutii prin care simptomele pot fi tinute in frau, de la medicatie adecvata, prescrisa de medicii specialisti, pana la aparate moderne, cum ar fi purificatoarele de aer cu filtru HEPA si cu functie de ionizare.

    Afla, in cele ce urmeaza, care sunt cauzele alergiilor sezoniere, cum se manifesta si cum le poti combate.


    Vezi AICI  toate ofertele noastre de PURIFICATOARE DE AER   

    Cauzele alergiilor de primavara


    Alergiile sunt reactii exagerate ale sistemului imunitar care percepe anumiti factori externi numiti alergeni, drept inamici. La detectarea acestora, se declanseaza reactii in lant, de aparare, care provoaca o serie intreaga de simptome neplacute. Prin urmare, este esentiala evitarea sau reducerea, pe cat posibil, a expunerii la acesti alergeni.

    In cazul alergiilor sezoniere, specialistii de la Colegiul American de Imunologie, Alergii si Astm (ACAAI) spun ca acestea pot avea uneori cauze genetice, deci pot fi mostenite, dar in general, ele sunt provocate de alergeni ca:

    • polenul provenit de la pomi: stejar, arin, ulm, plop, cedru, artar, dud, frasin etc.;
    • polenul eliberat de ierburi, secara, iarba-campului, paius;
    • polenul de la buruieni, cum este Ambrosia (in special din luna August spre Octombrie);

    Una dintre recomandarile expertilor in sanatate publica este sa stai, pe cat posibil, in spatii inchise. Chiar si asa, insa, nu este ca si cand te-ai putea inchide intr-un glob de sticla. Aerul din exterior se intrepatrunde cu cel din interior, inmultindu-se, astfel, factorii poluanti. Prin urmare, mai ales cand suferi de o alergie sezoniera, este important sa folosesti purificatoarele de aer cu filtru HEPA. In functie de tipul filtrului, acesta poate retine de la 85% (pentru un filtru H10) pana la 99,97% (pentru un filtru true HEPA H13) dintre particulele de peste 0,3 microni.


    Cat de mari sunt particulele de polen?

    De multe ori, acestea pot fi vazute si cu ochiul liber, ceea ce ne spune ca sunt destul de mari. Dimensiunea lor variaza, de la planta la planta, intre 10 microni si 1000 microni.

    Vrei sa vezi cum arata particulele de polen la microscop?

    Te invitam sa urmaresti acest scurt clip.


    Data fiind dimeniunea lor – de cateva zeci de microni, particulele de polen pot fi retinute cu usurinta de un filtru HEPA pe care il gasim pe majoritatea modelelor de purificatoare, dar si pe alte tipuri de aparate de imbunatatire a calitatii aerului – dezumidificatoare, aparate de aer conditionat, chiar si ventilatoare. Evident, stii faptul ca majoritatea modelelor noi de masini sunt dotate cu filtru de polen, extrem de util atunci cand mergi de-a lungul campurilor agricole si nu numai. Si acela este tot un filtru tip HEPA.

    In cazul purificatoarelor, exista modele care, pe langa filtrul HEPA au si functie de ionizare, aceasta oferind o eficienta crescuta in curatarea aerului din incapere.


    Vezi AICI PURIFICATORUL DE AER AlecoAir P15 KIDDO

    Model este dotat cu un filtru HEPA si functie de Ionizare. Este recomandat pentru incaperi de pana la 15-20m2. Poate filtra, cu succes, particulele de polen din aer, reducand considerabil efectele alergiilor de primavara de care sunt afectate persoanele sensibile la acest tip de alergeni.

    Simptomele alergiilor


    Alergiile sezoniere apar in anumite perioade ale anului (alergiile de primavara sau alergiile de toamna). Organismul reactioneaza diferit la alergeni, prin urmare, simptomele difera de la o persoana la alta. Expertii de la WebMD spun insa ca in general, semnele unei alergii de primavara sunt:

    • rinoreea (secretiile nazale apoase);
    • lacrimarea;
    • stranutul in salve;
    • inrosirea ochilor si nasului (inflamarea mucoaselor);
    • prurit (mancarimi) la nivelul ochilor si al nasului;
    • nasul infundat.

    Unii alergeni pot fi extrem de agresivi (polenul de ambrozie, de exemplu) si atunci, pot sa apara si manifestari asemanatoare astmului:

    • tuse;
    • dificultati de respiratie;
    • respiratie suieratoare;
    • senzatia de apasare la nivelul toracelui.

    Retine ca foarte multe dintre simptomele unei alergii de primavara pot fi confundate usor cu ale altor afectiuni, cum este raceala comuna sau conjunctivita. Prin urmare, este bine sa apelezi la recomandarile medicilor pentru o diagnosticare corecta si stabilirea unei scheme de tratament adecvate. Apoi, aceste manifestari pot fi agravate si de prezenta in mediul in care stai a unor factori poluanti, cum sunt fumul de tigara, unele substante volatile din produsele folosite la curatenie si dezinfectare si nu numai.

    <h2>Alergie sau coronavirus?</h2>

    Multe persoane sunt afectate de alergii sezoniere si o parte din simptomele acestora sunt asemanatoare cu cele ale COVID-19. Iata, insa, cateva elemente care le diferentiaza:

    • Iritatiile la nivelul ochilor, inrosirea ochilor si a nasului sunt, in general, simptome ale alergiilor si nu a coronavirusului
    • Stranutul este din abudenta prezent in cazul alergiilor. Coronavirus-ul nu pare a avea acest simptom. Trebuie insa sa purtati o masca daca stranutati.
    • Starile de oboseala accentuata, durerile musculare si febra sunt simptome ale coronavirusului care nu sunt comune alergiilor.

    Daca folosesti un purificator de aer si simptomele dispar, este clar ca este vorba de o alergie.

    Daca exista cea mai mica indoiala cu privire la simptomele avute, apelati la un medic pentru un diagnostic calificat.

    Ce persoane sunt predispuse la alergii si cum apar alergiile in viata noastra

    Orice persoane sunt predispuse la alergiile sezoniere, chiar si copiii. Ne putem naste cu anumite alergii – si realizam ca suntem alergici la un moment dat, sau putem dezvolta o sensibilizare la un anumit tip de alergeni de-a lungul vietii. Sunt persoane care an de an au trecut fara nicio problema peste sezonul polenului si dintr-o data au inceput sa aiba simptomele unei alergii sezoniere.

    Mecanismul prin care o persoana devine alergica nu este complet cunoscut, insa lumea medicala a inaintat cateva supozitii.

    O teorie este legata de predispozitia genetica. Se considera faptul ca pentru o persoana cu un anumit profil genetic se poate declansa senzitivizarea la un anumit tip de alergen in momentul in care expunerea este prelungita. Primavara sau toamna putem fi expusi unei cantitati mari de polen astfel ca, teoretic, daca avem o astfel de predispozitie, este doar o problema de timp ca organismul sa reactioneze. Exista posibilitatea de a face un screening alergologic – disponibil in oferta multor clinici din tara – care iti poate depista o lista de alergeni de care ar trebui sa te feresti.

    O alta teorie este legata de declansarea senzitivitatii fata de un alergen la expunerea organismului la alergenul respectiv in momentul in care lupta cu un virus, fie el si un virus comun, precum gripa. In momentul respectiv, sistemul imunitar “marcheaza” ca si element ofensiv pe langa virusul respectiv si alergenii urmand ca, ulterior, organismul sa declanseze o alergie ori de cate ori intra in contact cu alergenul respectiv. S-au observat astfel de situatii in special in randul copiilor care, in timpul unei raceli si expusi parului de animale de casa, au dezvoltat alergii la parul de animale.

    Solutii de combatere a alergiilor de primavara


    Indiferent ca este o mostenire genetica sau ca a aparut la un moment dat in viata ta, o alergie sezoniera creeaza o stare generala de disconfort, atat timp cat expunerea la alergenii care o provoaca este constanta. Retine ca nu ai cum sa-i elimini total din mediul in care stai, dar ca ai la indemana metode eficiente de a-i elimina pe cat mai multi dintre ei, iar noi iti oferim in continuare solutiile de care ai nevoie:

    • mentine un aer sanatos in locuinta - nu poti controla calitatea aerului din afara locuintei tale, dar pe cel dinauntru, da. Una dintre cele mai eficiente metode in acest sens este folosirea unui purificator de aer cu un pre-filtru de retinere a particulelor mari, cum sunt scamele sau parul animalelor de companie, un filtru HEPA sau True HEPA, ce retine microparticulele mai mari de 0,3 microni precum praful, acarienii, polenul, sporii de mucegai, bacteriile si virusurile si, eventual, functie de Ionizare care actioneaza asupra particulelor foarte fine din aer. Totodata, poti alege un model dotat si cu filtru de Carbon Activ, lampa UV-C, filtru antibacterian sau sistem photocatalitic pentru ca aerul din locuinta ta sa fie sanitizat, sanatos si fara mirosuri neplacute.


    AICI gasesti PURIFICATORUL DE AER AlecoAir P40 SMART

    Modelul este dotat cu un filtru TRUE HEPA ce retine pana la 99,97% din particulele mai mari de 0.3 microni, inclusiv polen. Purificarea aerului este completata de un pre-filtru de praf, un filtru de Carbon Activ, functia de Ionizare si lampa UV-C. Aparatul poate fi controlat prin aplicatie, de pe smartphone.



    • mentine un nivel optim al umiditatii - potrivit specialistilor, nivelul umiditatii din casa ar trebui sa fie intre 40 si 60%. Poti controla aceste valori cu ajutorul unui higrometru si al unui dezumidificator sau umidificator, dupa caz. Umiditatea excesiva favorizeaza dezvoltarea mucegaiurilor iar sporii de mucegai sunt u puternic elemnt alergenic. O umiditate prea scazuta poate duce la o iritare a sistemului respirator si aparitia unor simptome asemanatoare alergiilor – stranutul si mancarimi ale nasului sau pielii. Un aer uscat favorizeaza, deasemenea, mentinerea mai facila a particulelor usoare in aer.
    • da cu aspiratorul, frecvent - este important sa reduci orice alt risc de alergie, in special in perioada alergiilor sezoniere. Praful sau parul de animale sunt alergeni puternici pentru multe persoane. Aspira o data pe saptamana, chiar de doua ori, daca ai un animal de companie, toate covoarele, cuverturile, canapelele, fotoliile, draperiile, perdelele din casa, pentru ca ele sunt medii propice pentru dezvoltarea acarienilor, de exemplu;
    • igienizarea corpului, asternuturilor si a hainelor - asternuturile si hainele sunt medii ideale pentru acarieni; prin urmare, spala-le la cel putin 60 de grade Celsius; apoi, nu umbla prin casa cu hainele folosite afara, pentru ca poti aduce inauntru alergenii care adera la ele, inclusiv polen; nu este recomandat nici sa usuci hainele sau lenjeria de baie pe balcon, in special primavara si toamna, pentru ca polenul se poate lipi de ele, mai ales de prosoape; spala-te cat mai des pe cap, daca ai iesit pe afara mai mult timp, in special in parcuri sau in zone cu multe plante. Polenul se poate prinde de par sau piele.
    • monteaza filtre de polen la fereastra - exista posibilitatea de monta plase de tantari cu filtre de polen. Dezavantajul acestora este ca reduce fluxul de aer atunci cand vrei sa aerisesti.
    • alege alimente care te pot ajuta sa treci mai usor peste alergii - se pare ca anumite alimente reduc efectul alergenilor. Dintre acestea mentionam ceapa, kiwi, ananasul, tonul, kefirul sau mierea. Sunt alimente sanatoase, deci nu ai nimic de pierdut daca le incerci si observi efectul acestora.   
    • aeriseste incaperile in special dimineata - numarul de particule de polen este mai scazut dimineata. In timpul zilei, caldura ridica particulele de polen in aer si astfel patrund mai usor in casa ta.  
    • medicatia corespunzatoare - medicul specialist alergolog este cel care pune diagnosticul si care iti recomanda tratamentul pentru ameliorarea simptomelor alergiei de primavara (antihistaminice, terapii de desensibilizare sau imunoterapia etc.). Daca prezinti simptomele mentionate mai sus, apeleaza la un medic, chiar daca nu ai suferit pana atunci de alergii sezoniere.  


    Ce faci daca trebuie sa iesi afara pe perioada seoznului alergiilor sezoniere? Evident ca nu poti sta nu mai in casa, dar sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a reduce expunerea la polen.

    • foloseste ochelarii de soare. Acestia vor proteja, intr-o anumita masura ochii de polen. Alege modele care imbracaa cat mai bine conturul fetei
    • poarta o masca de protectie care sa iti acopere gura si nasul.
    • evita drumurile prin parcuri sau pe langa gradini cu multe flori.
    • alege sa iesi afara in special dimineata cand numarul de particule de polen din aer este mai mic decat in cursul zilei sau seara. 
    • evita zilele cu vant care plimba mai usor polen din afara orasului



    Alergiile de primavara sunt reactii ale sistemului imunitar la diversi alergeni, cum sunt polenul, mucegaiul sau acarienii, care ii percepe ca inamici ai organismului si declanseaza reactii de aparare fata de ei. Retine ca nu poti elimina in totalitate alergenii din mediul in care stai, dar ca ai la indemana solutii eficiente, cum sunt si cele pe care ti le-am prezentat mai sus, pentru a reduce cat mai mult numarul lor.  

    Sursa foto: Shutterstock

Comentarii

Adauga comentariu

Transport gratuit

in toata tara la o comanda de peste 199 RON, pentru Livrari Standard

Returnare produs

in 14 zile de la primirea comenzii

Garantie

Preluare si returnare GRATUITA a produselor aflate in GARANTIE

Service Autorizat

pentru toate produsele cumparate de pe Alecoair.ro

Modalitati plata

Ramburs, Transfer Bancar, Card Online sau in Rate prin Parteneri detalii Click aici

Oferte speciale

49.00 RON 79.00 RON

Like pe Facebook

'dezumidificator TROTEC', 'dezumidificatoare TROTEC', 'dezumidificatoarele TROTEC', 'pret de producator', 'preturi', 'promotii', 'de camera', 'ieftine', 'magazin', 'online'ARGOBIOXIGENDUUXMEACOFRALVORNADOCLEAN AIR OPTIMAENSAdezumidificator supra, uscator prosop supra, incalzitor supraGYNOII, Camera Monitorizare Bebemijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcX4TECHMARPACBIMARPulse Performance ProductsKRYPTONICS, casti de protectie, echipament protectie trotinete, Casti si protectii trotineteTrotinete electrice Inokim Mywayvehicule electrice, trotineta electrica, moniciclu electric, plimbare in parcvehicule electrice, skateboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmonitorizare somn, dispozitiv adormire, monitorizare sanatatepurificator de aer, tratare aer, eliminare praf,eliminare polen, spori mucegai, fum de tigara, eliminare mirosuri, bratara inteligenta, bratara monitorizareDezumidificator, purificator, umidificator, difuzor arome Air Natureldezumidificator casnic, dezumidificator aer, dezumidificator peltier, dezumidificare casa, uscare perete, uscare hala productie, uscare piscinamonocicluri electrice, monociclu, monociclu electirc, roata electrica
alecoair, logo
AlecoAir
Bulevardul Timișoara 26 Bucuresti, 062345
Telefon: 0758 090 141