Alecoair Logo

Cum sa elimini umezeala din balcon

Cum sa elimini umezeala din balcon

    Igrasia sau mucegaiul de pe balcon - atunci cand se instaleaza - pot deveni o adevarat pacoste. Cauza principala este condensul, datorat umezelii excesive.

    Consecintele sunt din cele mai neplacute incepand cu desprinderea vopselei sau varului de pe pereti pana la riscul raspandirii sporilor de mucegai in intreaga casa ceea ce poate genera problemele de sanatate - alergii, astm, bronhopneumopatii - si mirosuri urate, alaturi de un sentiment neplacut de disconfort, care poate afecta viata de zi cu zi.

    Balconul este una dintre zonele cele mai expuse acestor probleme, fiind, de cele mai multe ori in calea aburilor din bucatarie, folosit pentru uscarea rufelor sau cu fisuri in perete care duc la infiltratii.

    Uneori, un dezumidificator de aer poate fi suficient pentru a reduce umiditatea, alteori, este necesar si ajutor profesional, mai ales in cazul unor cladiri foarte vechi. In plus, este important sa fie aplicate metode de preventie. Iata, mai jos, cateva modalitati de a elimina umezeala excesiva din balcon.

    Monitorizarea nivelului de umiditate

    Umiditatea crescuta poate degrada starea unei locuinte in aceeasi masura in car eo poate face aerul prea uscat. In timp ce umezeala poate fi asociata cu mucegaiuri si mirosuri neplacute, aerul prea uscat afecteaza si el orice tip de material, dar mai ales sanatatea membrilor familiei. Recomandarea specialistilor de la National Institutes of Health din SUA este ca nivelul de umiditate sa fie cuprins intre 30% si 65%, in functie si de temperatura ambientala.

    Intr-un balcon inchis, mai ales in sezonul rece, exista o mai mare probabilitate ca acest procent sa creasca. Si, pentru ca este mai bine sa previi, decat sa tratezi, foloseste un higrometru pentru a monitoriza umiditatea aerului din balcon. Higrometrul masoara cu precizie temperatura si umiditatea relativa din aer si, astfel, vei sti cand sa iei masuri. Poti opta chiar si pentru un model SMART care sa te ajute sa vezi direct pe mobil nivelul de umiditate sau sa primesti anumite alerte.

    Vezi aici modelul de higrometru Smart AlecoAir HA03 MEDIO.

    Cum sa previi cresterea umiditatii

    Unele gesturi simple, adoptate de intreaga familie, pot sa ajute la prevenirea aparitiei problemelor cauzate de umezeala:

    • Anumite activitati pot contribui la cresterea umiditatii din atmosfera. Balconul este folosit frecvent si pentru uscarea rufelor, iar in sezonul rece, temperaturile scazute contribuie la accentuarea fenomenului. Atunci cand usuci rufele in balcon, lasa o fereastra intredeschisa.
    • Ventilarea aerului este o metoda de a elimina umezeala. In fiecare dimineata si seara, deschide larg ferestrele balconului, timp de un sfert de ora, pana la 30 de minute si chiar mai mult, daca afara este timp frumos. Chiar si iarna, aerul exterior poate sa fie mai uscat decat cel din interior, iar aerisirea este o buna modalitate de a elimina germenii dar si umiditatea excesiva.


    • Dezumidificatorul casnic este cel mai eficient aparat pentru eliminarea excesului de umiditate si poate colecta chiar si zeci de litri de apa pe zi, in functie de model. Singura grija pe care trebuie sa o ai este aceea de a goli regulat rezervorul. Principiul dupa care functioneaza dezumidificatorul este de a aspira vaporii din aer si, folosind principiul condensului, colectarea umiditatii excesive. In acelasi timp, aerul poate fi curatat de alte impuritati daca se foloseste un dezumidificator cu functie de purificare.
    • Daca vei combina actiunea dezumidificatorului cu cea a unui aparat de incalzire de calitate, vei obtine rezultate mai bune, mai ales daca temperaturile de afara scad dramatic. Daca este prea frig in balcon, pe ferestre va aparea condensul, la fel si atunci cand incalzesti excesiv fara a ventila.

    Atentie! Pentru temperaturi scazute pe balcon, de sub 12-15 grade, alege un model de dezumidificator cu absorbtie. Intr-un climat rece, un dezumidificator cu compresor poate deveni ineficient. 


    Identificarea cauzelor legate de structura balconului

    Umiditatea crescuta din interiorul balconului poate avea mai multe cauze care tin de structura constructiei acestuia. Cateodata, poate sa fie necesar sa apelezi la un specialist, care va evalua situatia si va identifica exact cauza, inainte de a propune solutii:

    • Astfel, umezeala poate fi cauzata de infiltrarea apei prin ziduri, din cauza unor ploi sau ninsori abundente. Eventualele fisuri din pereti pot conduce apa ca niste vase capilare catre interior, deci trebuie sa fie reparate.
    • Tamplaria invechita sau care nu a fost bine realizata, poate determina mentinerea unei umiditati crescute. Ferestrele sunt, de altfel, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere, atunci cand incerci sa reduci umiditatea din balcon. Verifica etanseitatea lor, repara zonele unde chitul s-a deteriorat si revopseste tocurile, daca sunt din lemn.
    • De asemenea, o solutie practica este folosirea pentru peretii balconului a unei vopsele antimucegai, aceeasi pe care ai putea sa o utilizezi in incaperile cu multa umezeala, precum baia.
    • Incearca sa faci reparatii imediat dupa ce ai remarcat o stricaciune, pentru a gestiona situatia cat mai eficient.


    Cum sa elimini mucegaiul din balcon

    Este posibil ca, in pofida faptului ca ai luat masuri pentru impiedicarea infiltratiilor, sa apara mucegaiul.

    Cel mai sigur si rapid mod de a scapa de el pe termen lung este folosirea unui dezumidificator casnic. Mediul propice al mucegaiului este dat de o umiditate crescuta de peste 60-70%. Inlaturand aceste conditii, mucegaiul va disparea in timp. Este posibil, insa, in functie de gravitatea situatiei, ca disparitia mucegaiului prin uscarea peretilor sa dureze cateva sapamani, mai ales daca sursele de umiditate inca exista.

    Periculos pentru sanatate, mucegaiul acesta trebuie sa fie eliminat cat mai curand posibil daca este deja format pe pereti. Iata cateva solutii:

    • Otetul alb menajer - aceasta este o metoda naturala de a curata mucegaiul de pe pereti. Combina 300 ml de otet cu 200 ml de apa intr-o sticla cu pulverizator, apoi stropeste peretii cu acest amestec. Lasa sa actioneze pana a doua zi, apoi sterge peretii cu o carpa uscata. Repeta actiunea, daca este necesar.
    • Sapunul negru este util pentru a indeparta mucegaiul de pe imbinarile placilor de gresie. Toarna putin sapun negru pe rosturile placilor de curatat si lasa sa actioneze cateva minute. Freaca totul cu o perie, apoi clateste cu apa.
    • Zeama de lamaie este o alta metoda naturala de a indeparta mucegaiul dintre rosturi, fiind un fungicid. Amesteca detergentul pentru gresie cu zeama de lamaie, in cantitati egale, si freaca rosturile cu acest amestec, cu o perie. Lasa sa actioneze cateva ore, apoi clateste.
    • Inalbitorul - aceasta este de asemenea o metoda simpla de a indeparta urmele de mucegai. Toarna lichidul intr-o sticla cu pulverizator, stropeste petele, lasa sa actioneze aproximativ 15 minute, apoi clateste. Nu uita sa deschizi larg ferestrele, pentru a elimina mirosul neplacut.
    • Apa oxigenata - peroxidul de hidrogen are proprietati antifungice si antibacteriene, deci este util pentru eliminarea mucegaiurilor. Pur si simplu, pulverizeaza pe zonele acoperite cu mucegai, lasa sa actioneze timp de o ora si apoi repeta operatiunea, fara a clati.

    Pentru a lupta impotriva problemelor provocate de umiditatea ridicata din balcon, nu ezita sa adopti o serie de bune obiceiuri. Usuca rufele intr-un balcon ventilat, foloseste un dezumidificator si evita diferentele mari de temperatura. Cea mai eficienta modalitate de a combate umezeala excesiva din balcon este identificarea cauzei, pentru a o gestiona corespunzator. Metodele prezentate mai sus sunt simple, practice si pot contribui la mentinerea unei umiditati optime in balcon si, implicit, la bunastarea ta cotidiana.

    Sursa foto: Alecoair, Shutterstock

Comentarii

Adauga comentariu

Transport gratuit

in toata tara la o comanda de peste 199 RON, pentru Livrari Standard

Returnare produs

in 14 zile de la primirea comenzii

Garantie

Preluare si returnare GRATUITA a produselor aflate in GARANTIE

Service Autorizat

pentru toate produsele cumparate de pe Alecoair.ro

Modalitati plata

Ramburs, Transfer Bancar, Card Online sau in Rate prin Parteneri detalii Click aici

Oferte speciale

4,799.00 RON 5,899.00 RON

Like pe Facebook

'dezumidificator TROTEC', 'dezumidificatoare TROTEC', 'dezumidificatoarele TROTEC', 'pret de producator', 'preturi', 'promotii', 'de camera', 'ieftine', 'magazin', 'online'ARGOBIOXIGENDUUXMEACOFRALVORNADOCLEAN AIR OPTIMAENSAdezumidificator supra, uscator prosop supra, incalzitor supraGYNOII, Camera Monitorizare Bebemijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcX4TECHMARPACBIMARPulse Performance ProductsKRYPTONICS, casti de protectie, echipament protectie trotinete, Casti si protectii trotineteTrotinete electrice Inokim Mywayvehicule electrice, trotineta electrica, moniciclu electric, plimbare in parcvehicule electrice, skateboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmonitorizare somn, dispozitiv adormire, monitorizare sanatatepurificator de aer, tratare aer, eliminare praf,eliminare polen, spori mucegai, fum de tigara, eliminare mirosuri, bratara inteligenta, bratara monitorizareDezumidificator, purificator, umidificator, difuzor arome Air Natureldezumidificator casnic, dezumidificator aer, dezumidificator peltier, dezumidificare casa, uscare perete, uscare hala productie, uscare piscinamonocicluri electrice, monociclu, monociclu electirc, roata electricaracitor de aer, racire aer, racire cu gheta,racitor mobil, racitor profesional ieftin, racitor ide aer ieftin
alecoair, logo
AlecoAir
Bulevardul Timișoara 26 Bucuresti, 062345
Telefon: 0758 090 141