Igrasia sau mucegaiul de pe balcon - atunci cand se instaleaza - pot deveni o adevarat pacoste. Cauza principala este condensul, datorat umezelii excesive.
Consecintele sunt din cele mai neplacute incepand cu desprinderea vopselei sau varului de pe pereti pana la riscul raspandirii sporilor de mucegai in intreaga casa ceea ce poate genera problemele de sanatate - alergii, astm, bronhopneumopatii - si mirosuri urate, alaturi de un sentiment neplacut de disconfort, care poate afecta viata de zi cu zi.
Balconul este una dintre zonele cele mai expuse acestor probleme, fiind, de cele mai multe ori in calea aburilor din bucatarie, folosit pentru uscarea rufelor sau cu fisuri in perete care duc la infiltratii.
Uneori, un dezumidificator de aer poate fi suficient pentru a reduce umiditatea, alteori, este necesar si ajutor profesional, mai ales in cazul unor cladiri foarte vechi. In plus, este important sa fie aplicate metode de preventie. Iata, mai jos, cateva modalitati de a elimina umezeala excesiva din balcon.
Umiditatea crescuta poate degrada starea unei locuinte in aceeasi masura in car eo poate face aerul prea uscat. In timp ce umezeala poate fi asociata cu mucegaiuri si mirosuri neplacute, aerul prea uscat afecteaza si el orice tip de material, dar mai ales sanatatea membrilor familiei. Recomandarea specialistilor de la National Institutes of Health din SUA este ca nivelul de umiditate sa fie cuprins intre 30% si 65%, in functie si de temperatura ambientala.
Intr-un balcon inchis, mai ales in sezonul rece, exista o mai mare probabilitate ca acest procent sa creasca. Si, pentru ca este mai bine sa previi, decat sa tratezi, foloseste un higrometru pentru a monitoriza umiditatea aerului din balcon. Higrometrul masoara cu precizie temperatura si umiditatea relativa din aer si, astfel, vei sti cand sa iei masuri. Poti opta chiar si pentru un model SMART care sa te ajute sa vezi direct pe mobil nivelul de umiditate sau sa primesti anumite alerte.
Vezi aici modelul de higrometru Smart AlecoAir HA03 MEDIO.
Unele gesturi simple, adoptate de intreaga familie, pot sa ajute la prevenirea aparitiei problemelor cauzate de umezeala:
Atentie! Pentru temperaturi scazute pe balcon, de sub 12-15 grade, alege un model de dezumidificator cu absorbtie. Intr-un climat rece, un dezumidificator cu compresor poate deveni ineficient.
Umiditatea crescuta din interiorul balconului poate avea mai multe cauze care tin de structura constructiei acestuia. Cateodata, poate sa fie necesar sa apelezi la un specialist, care va evalua situatia si va identifica exact cauza, inainte de a propune solutii:
Este posibil ca, in pofida faptului ca ai luat masuri pentru impiedicarea infiltratiilor, sa apara mucegaiul.
Cel mai sigur si rapid mod de a scapa de el pe termen lung este folosirea unui dezumidificator casnic. Mediul propice al mucegaiului este dat de o umiditate crescuta de peste 60-70%. Inlaturand aceste conditii, mucegaiul va disparea in timp. Este posibil, insa, in functie de gravitatea situatiei, ca disparitia mucegaiului prin uscarea peretilor sa dureze cateva sapamani, mai ales daca sursele de umiditate inca exista.
Periculos pentru sanatate, mucegaiul acesta trebuie sa fie eliminat cat mai curand posibil daca este deja format pe pereti. Iata cateva solutii:
Pentru a lupta impotriva problemelor provocate de umiditatea ridicata din balcon, nu ezita sa adopti o serie de bune obiceiuri. Usuca rufele intr-un balcon ventilat, foloseste un dezumidificator si evita diferentele mari de temperatura. Cea mai eficienta modalitate de a combate umezeala excesiva din balcon este identificarea cauzei, pentru a o gestiona corespunzator. Metodele prezentate mai sus sunt simple, practice si pot contribui la mentinerea unei umiditati optime in balcon si, implicit, la bunastarea ta cotidiana.
Sursa foto: Alecoair, Shutterstock
Comentarii
Oferte speciale
2,310.00 RON 3,300.00 RON
239.00 RON 359.00 RON
Like pe Facebook