Curatenia de primavara este o “traditie” care te impinge de la spate sa iesi din amorteala sezonului rece si sa improspatezi aerul din locuinta ta, recapatand energia pozitiva de care ai nevoie pentru a te bucura de soare, caldura si verdele proaspat.
Macar o data pe an se impune realizarea unei curatenii generale, iar asta nu inseamna doar scosul prafului din spatele mobilei sau stersul faiantei in baie.
Totusi, igienizarea intregii case poate fi un proces complex si caruia va trebui sa ii acorzi o atentie sporita, de aceea este bine sa ai la indemana un “check list” pentru a nu scapa ceva din vedere si sa tii cont de anumite sfaturi pentru a-ti face munca mai usoara.
In cele ce urmeaza, ti-am pregatit un scurt ghid ca sa faci o curatenie generala in mod inteligent si sa obtii cele mai bune efecte, investind cat mai putin timp.
Exista o multime de factori care polueaza aerul din locuinta ta, dar pe care poti sa-i tii sub control, daca respecti anumite reguli simple, de la cat de des ar trebui sa faci curatenie sau sa schimbi asternuturile si prosoapele din baie, pana la igienizarea in profunzime a obiectelor din casa. Prin urmare, este bine sa gandesti tot procesul in etape, pe de-o parte ca sa-ti fie mai usor sa te organizezi si, pe de alta, ca sa te asiguri ca intr-adevar ai igienizat locuinta eficient, nu doar ai mutat praful dintr-un loc in altul. Pe scurt, planul tau pentru curatenia de primavara ar trebui sa arate astfel:
Etapa a I-a - Pregatirea pentru curatenia de primavara
Curatenia de primavara ti se poate parea descurajanta din multe puncte de vedere, asa ca este important sa te pregatesti mental, dar si logistic, inainte de a incepe operatiunea propriu-zisa. Daca vrei sa aduci un aer proaspat in casa ta, acum este momentul sa faci si unele modificari (sa pui fotoliile in locul canapelei sau sa renunti la un dulap ori doua). Vizualizeaza cam cum vrei sa arate casa ta la final.
Odata ce stii cum vrei sa-ti organizezi spatiul, iti va fi mai usor sa actionezi in ceea ce priveste lucrurile pe care vrei sa le donezi sau sa le arunci. Apoi, o sa stii exact daca poti da un nou rol camerelor pe care le ai la dispozitie. De pilda, poate vrei sa transformi un dormitor intr-un birou pentru un “work from home” ca la carte sau poate ca vrei sa iti amenajezi un colt al casei in care sa meditezi.
Etapa a II-a – curatarea echipamentelor electronice si cresterea eficientei lor energetice
Praful este atras de campul electromagnetic emis de curentul electric, de aceea vezi foarte des somoioage in jurul prizelor sau cablurilor. Trebuie sa iei masuri si in aceasta privinta, mai ales ca unele aparate isi pot scadea eficienta in timp, datorita prafului acumulat. Asadar, iata o lista cu ce trebuie sa ai in vedere in aceasta etapa:
Etapa a III-a - Curatarea locuintei in profunzime
O igienizare totala a locuintei ar presupune si varuirea sau revopsirea peretilor – operatiune care nu este subiectul acestui articol. Este o actiune care ar trebui facuta macar o data la doi ani si mai ales in zonele foarte tranzitate – holuri, baie, bucatarie.
Asigura-te ca ai toate instrumentele la indemana si ca folosesti cele mai bune produse pentru a-ti igieniza casa. Inainte de a aspira covoarele si canapelele (ideal, acestea ar trebui spalate), da jos perdelele si draperiile, pune-le la spalat si curata geamurile, inclusiv pervazul. Dupa aceea, aspira bine tavanul, peretii, tablourile (nu uita de spatele tablourilor), covoarele si canapelele, chiar si in locurile mai putin accesibile, cu ajutorul periilor aspiratorului. Scutura toate cuverturile si sterge praful prin toate colturile.
Sfaturi:
Etapa a IV-a - Aerisirea casei
Desigur, faci curatenie cu geamurile deschise, dar dupa ce ai terminat treaba, nu le inchide imediat. Mai lasa-le cel putin 15 minute, pentru ca locuinta sa se aeriseasca dupa ce ai folosit produsele de curatenie. Totodata, recomandarea specialistilor este sa investesti intr-un purificator de aer cu filtru HEPA, UV-C si ionizare, pentru ca un astfel de dispozitiv trece aerul din interiorul locuintei printr-un filtru, il igienizeaza si apoi il elibereaza in incapere.
Daca ai un astfel de aparat, in timp ce faci curatenie este bine sa il lasi sa functioneze pe o treapta superioara deoarece va capta praful ridicat in aer de aspirator sau microparticulele de substante folosite pentru curatenie.
Chiar daca procesul in sine nu este prea placut si ai prefera sa faci orice altceva, curatenia de primavara iti aduce, de fapt, o multime de beneficii fizice si mentale, demonstrate de-a lungul timpului de mai multe studii. Iata care sunt cateva dintre cele mai importante avantaje pe care le ai atunci cand dai o noua fata locuintei tale:
Ai terminat de facut curat in casa? Felicitari.
Aerul curat nu este insa garantat doar de aspirat si frecat podelele. Este recomandat sa monitorizezi calitatea aerului din locuinta ta, ca sa stii exact ce masuri practice poti lua, pentru a o imbunatati. Iata care sunt principalele aspecte carora este bine sa le acorzi atentie si ce solutii ai la indemana:
Curatenia obisnuita – lista si frecventa operatiunilor de curatenie
Ai un reminder pentru cati pasi faci pe zi? Sau un reminder pentru plata facturilor? Nu ar strica sa iti setezi si un reminder periodic pentru diferitele operatiuni de curatenie in casa. Noi am compilat aici o lista de operatiuni si frecventa cu care indeplinirea lor este recomandata precum si motivele pentru care sunt acestea necesare (nu de alta, dar pe unele s-ar putea chiar sa le pierzi din vedere in nebunia zilnica):
Obiect/incapere | Frecventa igienizarii | Rezultate |
Asternuturi | O data la sapte zile sau cel mult la doua saptamani | Mai putini alergeni |
Chiuveta (mai ales, cea de la bucatarie) | In fiecare zi | Evitarea dezvoltarii si raspandirii unor bacterii periculoase, cum sunt Salmonella, E. Coli |
Covoarele si podelele | O data pe saptamana sau la 14 zile | Mai putin praf, diminuarea numarului alergenilor, mai putin par de animale (daca aveti) |
Baia | Cel putin o data pe saptamana | Evitarea formarii mucegaiului, stoparea aparitiei sau dezvoltarii bacteriilor periculoase |
Prosoapele din baie | O data la doua zile | Evitarea dezvoltarii mucegaiurilor, a bacteriilor |
Prosoapele din bucatarie | Saptamanal | Evitarea raspandirii bacteriilor periculoase |
Buretii de bucatarie | Dupa fiecare spalare a vaselor, pune-i cate doua minute sub apa fiarta sau la cuptorul cu microunde; schimba-i cel putin o data pe saptamana | Diminuarea riscului aparitiei ciupercilor, a bacteriilor si al raspandirii lor |
Clantele (mai ales, cele de la baie si de la bucatarie) | O data pe saptamana | In special daca in casa este cineva care are o boala contagioasa, este bine sa dezinfectezi clantele de la baie si de la bucatarie, ca sa opresti raspandirea virusurilor si a bacteriilor |
Covorasul de la usa | Spala-l in fiecare zi cu detergent si apa fiarta si schimba-l o data la doua saptamani | Eviti sa aduci de afara tot felul de bacterii, virusuri, praf, alergeni |
Curatenia de primavara este, in general, un proces obositor si, de cele mai multe ori, doar gandul ca trebuie facuta taie orice elan de munca. Totusi, beneficiile aduse de o casa curata, in care simti ca aerul este proaspat, miroase bine si este ordine, sunt incontestabile. Ca sa faci o igienizare ca la carte, este recomandat sa tii cont de sfaturile de mai sus si sa te inarmezi cu rabdare. Rezultatele iti vor aduce, cu siguranta, satisfactie, chiar daca pentru a ajunge la ele este nevoie sa depui ceva efort.
Sursa foto: Shutterstock
Comentarii
Oferte speciale
2,899.00 RON 3,369.00 RON
369.00 RON 399.00 RON
Like pe Facebook