Alecoair Logo

Igrasia: de ce apare, cum scapi de ea si cum ii previi aparitia in casa, posibile riscuri pentru sanatate

Igrasia: de ce apare, cum scapi de ea si cum ii previi aparitia in casa, posibile riscuri pentru sanatate

    Igrasia in casa reprezinta o reala problema nu doar pentru aspectul locuintei, ci si pentru sanatatea celor care locuiesc in acel loc zi de zi. Din aceste motive este important sa stim care sunt cauzele care duc la aparitia igrasiei pentru a preveni aparitia ei, dar si ce solutii avem la indemana atunci cand ne confruntam cu aceasta problema.

    Afla in cele ce urmeaza tot ce trebuie sa stii despre igrasie, de ce apare si ce metode sunt eficiente pentru a combate aparitia acesteia.

    Ce este igrasia - riscuri asupra sanatatii

    Igrasia apare atunci cand peretii retin o cantitate ridicata de apa. Cu alte cuvinte, igrasia este un semn al umezelii excesive in casa. Pe masura ce igrasia se dezvolta va duce la aparitia microorganismelor, adica a mucegaiului. Igrasia apare, de regula, in colturile incaperilor si se extinde apoi pe pereti si tavan. Treptat, igrasia va distruge vopseaua de pe pereti, tencuiala si chiar placile de rigips. 

    Umezeala ridicata poate sa apara din cauza activitatilor casnice, precum gatitul sau baile cu apa fierbinte ce degaja o cantitate ridicata de vapori de apa in aer. Bucataria si baia sunt, astfel, doua dintre incaperile predispuse la aparitia igrasiei. De asemenea, umezeala poate patrunde in casa din exterior, prin porii zidariei, dar si din cauza unor tevi sparte care se afla in perete si nu sunt detectate la timp.

    E important de retinut faptul ca igrasia nu trebuie confundata cu condensul. Chiar daca ambele apar din cauza umiditatii crescute, condensul este temporar, in timp ce igrasia este o problema care persista mai mult timp si trebuie eliminata cu solutii specifice, mai ales odata ce a aparut mucegaiul pe pereti.

    Igrasia poate afecta toate incaperile unei locuinte, fie ca e vorba de peretii interiori sau exteriori, acoperis, pardoseala, tavan, beci sau camara.

    Ce riscuri are igrasia asupra sanatatii

    Igrasia in sine nu duce la aparitia problemelor de sanatate. In schimb, odata cu aparitia sporilor de mucegai si cu dezvoltarea acestora pot sa apara numeroase probleme respiratorii, reactii alergice sau astm. Sporii pot fi inhalati atat de persoanele care locuiesc in casa, dar si de animalele de companie, iar in cazul persoanelor sensibile, organismul este afectat in mare masura.

    Conform unui studiu, simptomele care sunt asociate cu expunerea la mucegai si igrasie sunt stranutul, tusea, respiratia suieratoare, nas infundat, inrosirea ochilor, iritatii ale pielii, dureri in gat si, in unele cazuri, epistaxis (sangerari nazale).

    De ce apare igrasia

    Principala cauza care duce la aparitia igrasiei in interior este umiditatea crescuta, care poate sa apara din mai multe motive. Totusi, printre cele mai frecvente cauze care favorizeaza aparitia igrasiei se afla:

    • Lipsa hidroizolatiei sau o hidroizolatie necorespunzatoare a casei, care permite patrunderea apei si a umezelii in peretii locuintei;
    • Infiltrarea apei in pereti sau acoperis (ploaie, tevi sparte);
    • Ventilarea slaba a locuintei, care nu permite eliminarea umezelii;
    • Constructia defectuoasa a locuintei, mai exact, tencuirea peretilor hidroizolati inainte ca umezeala acumulata sa se evapore;
    • Lipsa luminii, care favorizeaza dezvoltarea si inmultirea sporilor de mucegai

    Cum recunosti semnele igrasiei

    Exista mai multe semne care te pot ajuta sa recunosti igrasia, atat in interiorul casei, cat si la exterior. Principalele indicii sunt urmatoarele:

    • Aparitia unui miros statut;
    • Decojirea peretilor;
    • Aparitia condensului pe ferestre, in special in dormitor;
    • Aparitia mucegaiului, a urmelor de apa sau a unor pete negre pe tavan sau pereti, in spatele obiectelor de mobilier, oglinzi.

    Condensul poate sa apara in mod normal pe ferestre pe timpul iernii, iar daca nu persista si in alte perioade, acesta nu este neaparat un semn al igrasiei. Mucegaiul mai poate sa apara si pe incaltaminte, in dulap. 

    In exteriorul casei igrasia poate fi recunoscuta dupa aparitia mucegaiului si a unui miros statut in beci sau la subsol.

    Cum scapi de igrasie - solutii practice

    Odata ce igrasia a afectat peretii si tavanul locuintei, primul pas este sa identifici sursa care a dus la cresterea umiditatii in casa si apoi sa reduci nivelul de umezeala. Daca peretii sunt afectati de mucegai, tine cont de faptul ca acesta nu va fi eliminat doar prin stergerea si prin aplicarea unui strat nou de vopsea, ci este necesara aplicarea unor solutii antimucegai. In caz contrar, microorganismele vor continua sa se dezvolte, iar problema va persista.

    Solutiile pe care le ai la indemana pentru a scapa de mucegai sunt:

    • Folosirea unui dezumidificator casnic, care ajuta la mentinerea unei umiditatii optime in casa, mai exact, la o umiditate cuprinsa intre 45 si 55%. Daca umiditatea este mai mare de 60%, atunci creste si riscul de aparitie a igrasiei;
    • Repararea hidroizolatiei acoperisului, in cazul in care apa s-a infiltrat prin tavan;
    • Mentine o temperatura constanta in casa pe timpul iernii pentru a evita cresterea umiditatii;
    • Repara tevile sparte care au dus la infiltrarea apei in pereti;
    • Aeriseste bine locuinta, in special baia, si monteaza un ventilator care sa absoarba umiditatea crescuta, in cazul in care baia nu are geam;
    • Daca este necesar, opteaza pentru executarea unor lucrari de renovare, in cazul in care igrasia a afectat in mare masura peretii si tavanul casei.

    Hidroizolatia casei este o etapa esentiala in constructia unei case deoarece impiedica infiltrarea apei. De asemenea, este important sa verifici constant umiditatea din casa. Poti face acest lucru folosind un higrometru sau un termohigrometru, care poate masura nivelul de umiditate din materiale si din aer.

    Cum previi aparitia igrasiei in casa

    Preventia este o metoda mult mai eficienta decat combaterea, lucru ce este valabil si in cazul igrasiei. Asa cum am mentionat in capitolul anterior, este foarte important sa masori si sa mentii umiditatea la un nivel optim. Iar pentru a reduce nivelul de umiditate din casa este util sa folosesti un dezumidificator. In plus, dezumidificatorul are si alte beneficii, precum faptul ca elimina mirosurile neplacute si alergenii si reduce praful din aer.


    Alte solutii utile pentru a preveni igrasia mai sunt:

    • Mentine temperatura in casa intre 20 si 23 de grade Celsius deoarece cu cat temperatura este mai mare, cu atat creste si umiditatea;

    • Foloseste o hota puternica atunci cand gatesti, care sa absoarba cat mai eficient aburul din bucatarie;

    • Aeriseste incaperile cat mai des;

    • Porneste ventilatia in baie, in cazul in care nu exista fereastra, de fiecare data cand faci dus;

    • Evita sa usuci rufele in casa;

    • Nu uda plantele din abundenta;

    • Asigura-te ca acoperisul, peretii si balconul sunt hidroizolate;

    • Permite patrunderea luminii naturale in casa (lipsa luminii favorizeaza aparitia mucegaiului).

    De asemenea, este recomandat ca la constructia unei case sa se foloseasca ciment antiigrasie. Acesta este obtinut prin adaugarea unui aditiv special in mortar. In plus, mai poate fi folosita vopseaua antiigrasie sau alte solutii antiigrasie, care au rolul de a crea o bariera impermeabila, impiedicand formarea condensului.

    O alta solutie impotriva igrasiei sunt batoanele congelate. Acestea se introduc in peretele afectat de igrasie, aproape de fundatia casei, in gauri care trebuie facute la o distanta de 11 cm intre ele, mai scurte cu 2,5 cm fata de grosimea peretelui. Batoanele trebuie tinute la congelator inainte de a fi introduse in perete, iar odata ce s-au topit, mai trebuie sa repeti procesul de inca trei ori inainte de tencuirea peretelui. Aceasta solutie va preveni aparitia igrasiei pe o perioada de 25 de ani.

    In loc de concluzie, e important de retinut ca igrasia apare ca urmare a umiditatii crescute si a infiltratiei apei in pereti sau tavan. Daca problema nu este remediata la timp, se creeaza mediul propice pentru dezvoltarea mucegaiului, favorizat de temperaturile ridicate, umiditatea crescuta si lipsa luminii. Din fericire, exista numeroase solutii care previn aparitia igrasiei, de la folosirea unui dezumidificator si pana la solutii antiigrasie si aerisirea in mod constant a locuintei.

    Sursa foto: Shutterstock

Comentarii

Adauga comentariu

Transport gratuit

in toata tara la o comanda de peste 199 RON, pentru Livrari Standard

Returnare produs

in 14 zile de la primirea comenzii

Garantie

Preluare si returnare GRATUITA a produselor aflate in GARANTIE

Service Autorizat

pentru toate produsele cumparate de pe Alecoair.ro

Modalitati plata

Ramburs, Transfer Bancar, Card Online sau in Rate prin Parteneri detalii Click aici

Oferte speciale

7,399.00 RON 9,399.00 RON

Like pe Facebook

'dezumidificator TROTEC', 'dezumidificatoare TROTEC', 'dezumidificatoarele TROTEC', 'pret de producator', 'preturi', 'promotii', 'de camera', 'ieftine', 'magazin', 'online'ARGOBIOXIGENDUUXMEACOFRALVORNADOCLEAN AIR OPTIMAENSAdezumidificator supra, uscator prosop supra, incalzitor supraGYNOII, Camera Monitorizare Bebemijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcX4TECHMARPACBIMARPulse Performance ProductsKRYPTONICS, casti de protectie, echipament protectie trotinete, Casti si protectii trotineteTrotinete electrice Inokim Mywayvehicule electrice, trotineta electrica, moniciclu electric, plimbare in parcvehicule electrice, skateboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmonitorizare somn, dispozitiv adormire, monitorizare sanatatepurificator de aer, tratare aer, eliminare praf,eliminare polen, spori mucegai, fum de tigara, eliminare mirosuri, bratara inteligenta, bratara monitorizareDezumidificator, purificator, umidificator, difuzor arome Air Natureldezumidificator casnic, dezumidificator aer, dezumidificator peltier, dezumidificare casa, uscare perete, uscare hala productie, uscare piscinamonocicluri electrice, monociclu, monociclu electirc, roata electricaracitor de aer, racire aer, racire cu gheta,racitor mobil, racitor profesional ieftin, racitor ide aer ieftin
alecoair, logo
AlecoAir
Bulevardul Timișoara 26 Bucuresti, 062345
Telefon: 0758 090 141