Alecoair Logo

Tine tantarii la distanta si dormi linistit. 6 trucuri ecologice eficiente

Tine tantarii la distanta si dormi linistit. 6 trucuri ecologice eficiente

    Tantarii. Putine animale si insecte de pe Glob starnesc antipatie mai mare. Cu bazaitul lor ca un tiuit, intepaturile iritante si o prezenta atat de discreta, ca aproape nu-i observi, tantarii pot strica un gratar in gradina, o plimbare prin padure sau un somn linistitor de care organismul are atata nevoie.

    30 de milioane de ani de existenta pe Terra, 800 de batai ale aripilor pe secunda, 3.000 de specii si milioane de oameni care mor anual din cauza bolilor transmise prin intepatura lor. Cifrele sunt impresionante pentru o fiinta care masoara intre 3,17 si 19 milimetri si cantareste numai 2,49 miligrame.

    Pericolul cel mai mare care vine de la cateva dintre miile de specii de tantari sunt, insa, bolile pe care le transmit. Malaria, febra galbena, febra Dengue, West Nile, Zika, encefalite virale, filarioza limfatica sunt doar cateva dintre ele. Studiile arata ca, din cauza incalzirii globale, peste un miliard de oameni din intreaga lume vor fi expusi imbolnavirilor cauzate de intepaturile de tantari, in urmatorii 50 de ani.

    Pe langa toate acestea, tantarii au o abilitate unica sa-si ia zborul si sa se faca nevazuti cu cateva milisecunde inainte sa le aplici lovitura fatala. O vanatoare de tantari este pe cat de neplacuta, pe atat de enervanta, pentru ca de foarte multe ori este sortita esecului. Cum paza buna pazeste primejdia rea, decat sa ajungi intr-o astfel de situatie, mai bine gasesti o solutie ca sa-i tii la distanta. Si nu oricum, ci alegand o varianta ecologica, prin care nu iti pui sanatatea in pericol.

    Capcanele ecologice pentru insecte

    Una dintre cele mai eficiente metode prin care tii tantarii departe este sa-ti iei o capcana ecologica pentru insecte. Un astfel de aparat foloseste lumina UV, de pilda, prin care atrage insectele. Nu emana mirosuri si este extrem de silentios. In plus, poti alege o varianta de capcana portabila, pe care o poti lua cu tine in concediu. Sincer, cate vacante nu ti-au fost stricate de bazaitul si muscaturile neplacute ale acestor vietati?

    Plante care alunga insectele

    Foarte multe plante au in structura lor substante care le ajuta sa supravietuiasca atacului fitofagelor. Astfel de compusi sunt armele lor in lupta cu insectele: mirosuri respingatoare, toxine. Cele mai multe dintre aceste substante pot fi grupate in cinci categorii: compusi de azot (alcaloizi), terpenoizi, fenoli, inhibitori de proteinaza si regulatori de crestere. Desi functia primara a acestor compusi este sa apere planta de insectele fitofage, ei sunt eficienti si in cazul tantarilor sau a anumitor specii de muste.

    Lavanda, galbenelele, lamaiul, eucaliptul si busuiocul contin astfel de compusi. Si nu este neaparat nevoie sa ai in ghiveci sau in gradina astfel de plante. Extractele sau uleiurile esentiale sunt la fel de eficiente. 

    Uleiul de eucalipt cu lamaie, aplicat pe piele

    Pentru ca tot veni vorba de uleiuri esentiale, acestea reprezinta o alta modalitate ecologica de a tine tantarii departe. Multe dintre spray-urile sau unguentele de pe piata sunt foarte eficiente in aceasta lupta, numai ca au in componenta lor substante nocive pentru organism sau care pot provoca reactii alergice.

    Uleiul de eucalipt sau de lamaie aplicat pe piele este o alternativa. Iti iei un recipient sub forma de spray, pui cinci picaturi de ulei esential intr-o cescuta cu apa si pulverizezi pe piele. Odata ce ai facut acest lucru, vei tine tantarii departe pentru doua sau patru ore. Dupa aceea, va trebui sa repeti pulverizarea. Totusi, verifica aceasta procedura pe o zona restransa de piele pentru a verifica faptul ca nu superi de reactii alergice la astfel de produse.

    Foloseste ventilatoarele

    Asa cum un avion poate avea dificultati la aterizare sau la decolare din cauza unei furtuni puternice, tot asa si tantarii pot avea problemele lor, daca sunt perturbati de curenti de aer. Un ventilator este o metoda eficienta pentru a tine departe insectele din mai multe motive. In primul rand, tantarilor nu le place vantul. Firesc. Nu pot zbura si nu pot ateriza pe pielea ta. Apoi, ventilatia disperseaza dioxidul de carbon pe care il expiri. CO2 e numele de cod cand vine vorba de operatiunea de reperare a tintei. La fel este si acidul lactic eliminat prin transpiratie. Ventilatorul te ajuta sa te racoresti si, deci, nu mai transpiri atat de mult.

    Plasele pentru tantari

    Chiar daca ti se pare ca incaperile nu mai pot fi aerisite cum trebuie, a pune plase la ferestrele tuturor camerelor in care stai este o metoda buna de a tine tantarii departe. Poti opta pentru plase in momentul montarii geamurilor sau le poti pune ulterior.

    Evitarea surselor de apa statuta

    Tantarii iubesc umezeala, pentru ca au nevoie de apa ca sa se inmulteasca. Mediul lor preferat sunt sursele de apa statuta. Prin urmare, evita sa ai pe langa casa asa ceva. Si nu este vorba doar de lacuri si balti, ci si de ghivecele cu flori. Daca ai gradina si ai uitat vreunul afara si s-a strans apa de ploaie in el, atunci acesta devine o gazda buna pentru tantari.

    Cea mai buna aparare este atacul. Stii asta deja. Si cum sa ataci un adversar pe care nu-l cunosti suficient? Nu te gandi ca tantarul este o biata insecta pe care o poti strivi cu un banal plici. El este ca un avion de vanatoare in miniatura.

    In loc de concluzie, retine ca tantarul are trei categorii de senzori cu ajutorul carora te repereaza, te fixeaza ca tinta si te ataca rapid si eficient, de foarte multe ori, fara ca tu sa-ti dai seama:

    senzori chimici - tantarii pot simti dioxidul de carbon (pe care il elimini cand respiri) si acidul lactic (eliminat cand transpiri) de la o distanta intre 10 si 50 de metri;

    senzori vizuali - daca porti imbracaminte care contrasteaza cu decorul in care te afli, mai ales daca esti in miscare, tantarii te vor vedea de la o departare de 5-10 metri;

    senzori de caldura - tantarii pot detecta sursa de caldura de la o distanta mai mica de 20 de centimetri. Cu cat esti mai aproape de ei, cu atat vor sti ca esti o tinta perfecta.

    Sangele cald nu este, insa, sursa de hrana pentru tantari, ci este esential pentru procesul de reproducere. Ca sa-i tii departe de tine, trebuie, practic, sa ii bulversezi. Prin capcanele anti-insecte blochezi senzorii vizuali (au lumina UV), prin uleiuri esentiale si plante le dereglezi senzorii chimici, iar cu ajutorul unui ventilator te racoresti, deci nu te mai percep ca pe o sursa de caldura. Evita si apa statuta, pentru ca este mediul propice pentru dezvoltarea lor si una este sa te lupti cu unul, doi tantari, alta este sa ai de-a face cu o intreaga populatie. 

     

    Sursa foto: shutterstock

Comentarii

Adauga comentariu

Transport gratuit

in toata tara la o comanda de peste 199 RON, pentru Livrari Standard

Returnare produs

in 14 zile de la primirea comenzii

Garantie

Preluare si returnare GRATUITA a produselor aflate in GARANTIE

Service Autorizat

pentru toate produsele cumparate de pe Alecoair.ro

Modalitati plata

Ramburs, Transfer Bancar, Card Online sau in Rate prin Parteneri detalii Click aici

Oferte speciale

189.00 RON 259.00 RON

Like pe Facebook

'dezumidificator TROTEC', 'dezumidificatoare TROTEC', 'dezumidificatoarele TROTEC', 'pret de producator', 'preturi', 'promotii', 'de camera', 'ieftine', 'magazin', 'online'ARGOBIOXIGENDUUXMEACOFRALVORNADOCLEAN AIR OPTIMAENSAdezumidificator supra, uscator prosop supra, incalzitor supraGYNOII, Camera Monitorizare Bebemijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcX4TECHMARPACBIMARPulse Performance ProductsKRYPTONICS, casti de protectie, echipament protectie trotinete, Casti si protectii trotineteTrotinete electrice Inokim Mywayvehicule electrice, trotineta electrica, moniciclu electric, plimbare in parcvehicule electrice, skateboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcvehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmijloc de transport, vehicule electrice, hoverboard electric, plimbare in parcmonitorizare somn, dispozitiv adormire, monitorizare sanatatepurificator de aer, tratare aer, eliminare praf,eliminare polen, spori mucegai, fum de tigara, eliminare mirosuri, bratara inteligenta, bratara monitorizareDezumidificator, purificator, umidificator, difuzor arome Air Natureldezumidificator casnic, dezumidificator aer, dezumidificator peltier, dezumidificare casa, uscare perete, uscare hala productie, uscare piscinamonocicluri electrice, monociclu, monociclu electirc, roata electricaracitor de aer, racire aer, racire cu gheta,racitor mobil, racitor profesional ieftin, racitor ide aer ieftin
alecoair, logo
AlecoAir
Bulevardul Timișoara 26 Bucuresti, 062345
Telefon: 0758 090 141